...

Tip! Beste vrijmarkten Koningsdag 2019 Nederland go with the vlo

Gepubliceerd op 25 april, 2019 door Danny Post

0

De beste vrijmarkten tijdens Koningsdag 2019

Wat zijn de beste vrijmarkten op Koningsdag? Doorgewinterde schatjagers delen hun tips. 

Het is bijna Koningsdag en dan krijg ik van alle kanten weer de bekende vraag: “Waar ga jij heen?” Zelfs Nu.nl en Metro belden om me uit te horen. Zoals het er nu naar uitziet, ga ik ’s ochtends met enkele vriendinnen spitten in de rijkeluisenclave van Amsterdam-Zuid, rond de Beethovenstraat en Apollolaan. Wat een feest was dat vorig jaar, ik heb toen zulke coole spullen gezien. Hopelijk spreek ik vintagekoningin Lola nog even, die hier al dertig jaar komt. ’s Middags wil ik over de grote vrijmarkt in het centrum van Delft slenteren. Vooral de grachten en straten rond het Doelenplein maken me onwijs gelukkig. Je waant je op een markt in Frankrijk.

Beste vrijmarkten Koningsdag 2019 Apollolaan Amsterdam go with the vlo

Vorig jaar in de Apollolaan in Amsterdam-Zuid. Wordt de vrijmarkt nu weer zo goed?

Amsterdam Apollolaan beste vrijmarkten go with the vlo

A rich man’s trash is a poor man’s treasure… Als een manisch varkentje wroette ik in de vintagebergen.

Beste vrijmarkten Koningsdag 2019 Beethovenstraat go with the vlo

Er ontstond een run op deze openluchtboetiek.

Amsterdam vrijmarkt Koningsdag 2019 Apollolaan go with the vlo

Ik ga proberen om er om zeven uur ’s ochtends te zijn. Anders heeft Lola alles al weggekaapt.

Beste vrijmarkten Koningsdag 2019 Apollolaan Lola go with the vlo 2

Voor Lola is Zuid een geliefd jachtterrein. Klik op haar naam in de tekst hierboven voor meer foto’s.

Maar goed, er is helaas baggerweer voorspeld en als het echt zeikt van de regen, houd ik het klein: de kleedjesmarkt in Schiedam-Kethel en misschien nog even naar Rotterdam. De vrijmarkten in Park Rozenburg in Kralingen en bakfietsreservaat het Liskwartier kunnen je soms aangenaam verrassen. De meeste verkopers zijn bovenmodaal en dat merk je aan het aanbod.
Toch vind ik het veel interessanter om te weten naar welke vrijmarkten andere rasvlooiers gaan. Ik vroeg het enkele profs (waaronder mijn vader, die me besmette met het vintagevirus), maar ook de volgers van de Facebook-pagina van Go with the Vlo. Dit zijn hun gouden markten.

Alternatief Amsterdam
Sla je de hysterie van Koningsdag-hotspots het Vondelpark en de Apollolaan liever over? Amsterdam heeft nog veel meer vrijmarktfun te bieden. In de IJ-Hallen is er een grote kindervrijmarkt (250 kramen!) en het Lloyd Hotel organiseert voor het eerst het Oranje Handelsfest, een festival met een vrijmarkt. Al trekt Go with the Vlo-volger Dorine Verheul liever naar Amsterdam-West. “Het Erasmuspark is sinds een paar jaar een waar kinderverkoopparadijs. De kinderen handelen, terwijl hun ouders lekker aan de wijn gaan. Sinds de ‘veryupping’ van De Baarsjes en Bos en Lommer is deze buurt helemaal in opkomst. Bij de uitspanning Terrasmus kun je terecht voor een hapje en een drankje. Altijd handig. Er zijn ook vaak leuke optredens.” Vlo-volger Birgit Junni heeft nog een ijzersterke Amsterdam-tip: “De Elandsgracht. Je kunt rustig rondneuzen in de kleine straatjes en de prijzen zijn altijd goed. En omdat veel mensen de dag beginnen op de vrijmarkt rond de Apollolaan, heb je ’s ochtends het rijk alleen.”

Oranjeplein en centrum Haarlem
Marlon Snoodijk, art-director bij VT Wonen, vindt haar woonplaats Haarlem niet te versmaden. “Voor goed kinderspeelgoed moet je op het Oranjeplein aan de chique kant van de vaart zijn. Met een zoon die gek is van Star Wars, sla ik deze plek zelden over. Rijkere mensen verkopen hier ook hun afdankertjes. In het centrum van Haarlem loop ik meestal van de Stadsschouwburg aan de Leidsevaart zo de Raamgracht op en dan voor extra gezelligheid de Vijfhoek in.”

Rozendaalselaan en Burgemeester Brandtlaan in Velp
Go with the Vlo-volger Ilse van den Hoven-Blokland gaat uit haar dak op de vrijmarkt in de Rozendaalselaan en Burgemeester Brandtlaan in Velp. “Met meer dan tweehonderd kramen is het de grootste particuliere markt van Gelderland. Braderie, rommelmarkt en kleedjesmarkt in een, alles loopt in elkaar over. Je bent een hele dag zoet en hoeft jezelf niet te verplaatsen met fiets of auto. Goede prijzen. Ik scoorde een vintage lookalike Chanel mantelpakje voor één euro.”

Vrijmarkt Erasmuspark Amsterdam Terrasmus go with the vlo

Een denderende vintage vondst in het Erasmuspark vier je met een drankje bij Terrasmus.

 

Centrum Wommels en centrum Leeuwarden
Claartje Lunter, een van de mensen achter de Flinke Flea Markets, weet al waar zij naartoe gaat. “Wommels! Dit is een leuk dorp boven Bolsward. Deze vrijmarkt is er al zolang ik me kan herinneren. Ik fietste er vroeger ieder jaar heen. Ik kocht veel meer dan mijn fiets hebben kon en moest dan altijd op zoek naar iemand uit Bolsward, die nog een plekje overhad in zijn of haar auto om mijn buit voor me mee te nemen. Nog steeds kom ik er graag. Verrassend, knus en gezellig! Een tweede favoriet is Leeuwarden. Ik start in de ‘mooie’ wijken net achter het centrum en struin langzaam door naar de binnenstad. Leeuwarden is, zeker nadat het vorig jaar Culturele Hoofdstad van Europa was, ontzettend de moeite waard.”

Centrum Leerdam en Gijsbert van Andelpark in Gorinchem
Go with the Vlo-volger Sharon Quak gaat naar Leerdam. “De vrijmarkt is door de hele stad en op het plein tegenover het station. Mijn vriend en ik hebben hier al zo vaak toffe dingen voor weinig vandaan gehaald. Er staan gelukkig niet alleen kinderen met afgekloven speelgoed. Nog een aanrader is de kleedjesmarkt in het Gijsbert van Andelpark in Gorinchem. Alleen al van de omgeving word je blij. Vlakbij is bovendien een prachtige kinderboerderij met terras.”

Centrum Harderwijk
Philipien van Huët, organisator van de funky MESS Markt zoekt haar heil dicht bij huis. “Natúúrlijk kies ik voor my hometown Harderwijk! Op de vrijmarkt rond de pittoreske Vischmarkt heb ik echt fantastische retro lampen gevonden. Hopelijk lukt dat dit jaar weer. Even een schaamteloze plug voor mijn eigen markt: Harderwijk bruist niet alleen op de 27e, ook op 19 mei moet je deze kant op komen. Dan is de tweede editie van MESS. Een must als je van mooie vintage houdt.”

Beste vrijmarkten Koningsdag 2019 gordijnen go with the vlo

In Harderwijk groeien de retro bloemen langs de straten.

 

Centrum Lelystad
Niet zo ver van Harderwijk tref je volgens Go with the Vlo-volger Renate Slebe nog zo’n topper: Lelystad centrum. “De vrijmarkt is enorm, ik scoor er altijd een heleboel oude woonaccessoires. Beste vondsten? Aardewerk uit de jaren zestig en zeventig. Fantastisch was een oude blikken trein die ik – wat bezielde me?? – uiteindelijk tóch liet staan. Eeuwig spijt van.”

Raam in Gouda
Voor Go with the Vlo-volger Saskia Langezaal staat het als een paal boven water: in een lijst van beste vrijmarkten mag die op de Raam in Gouda ab-so-luut niet ontbreken. “De Raam moet erop!!! De sfeer is fantastisch in deze superlange straat. Je vindt er van alles. Zo kocht mijn dochter er vorig jaar allerlei merkkleding. Zelf ga ik meer voor de echte oude spulletjes. Ik kocht er boeken, okergele kussens en een mooie spiegel. Vorig jaar slaagde ik keihard met een grote vetplant voor één euro, bam! Er ligt verder bizar veel speelgoed. Vanaf de Raam loop je door naar de Groenendaal, de Markt en het Tiendekwartier waar het ook weer vol staat met kramen.”

Centrum Groningen
Een geliefd oranje jachtterrein van Inge Palmans van webshop Vintagexplosion? “De vrijmarkt langs de singels in Groningen, dichtbij het Groninger Museum. We hebben er in voorgaande jaren zulke bijzondere items gescoord: Pastoe-meubels, Italiaans design, noem maar op.”

Beste vrijmarkten Koningsdag 2019 tips go with the vlo

Vrijmarkttips: 1) áltijd in de dozen kijken en 2) zelfs het smerigste ding kan gewassen worden.

 

Goffertpark Nijmegen
Voor Go with the Vlo-volger Jolande Aarts was Amsterdam altijd vaste prik, maar tegenwoordig speurt ze liever de vrijmarkt in het Nijmeegse Goffertpark af. Veel relaxter. “Schitterend park met eindeloos veel kleedjes vol spullen, het gaat maar door. Je kunt er de hele dag rondlopen en dan heb je nog niet alles gezien. Vrolijke sfeer en voor kinderen zijn er leuke dingen te doen.”

Centrum Alkmaar
Twee superverzamelaars zijn Marit Kouw en haar man Aad Windig. Ze zijn het brein achter de inspirerende vintagefotogalerie Timeview. “Wij houden van de vrijmarkt in Alkmaar. Heel ongedwongen en in het historische hart van Alkmaar heerst een goede sfeer. Je kunt op je gemak rondsnuffelen in de winkelstraten en het Kennemerpark, ook wel het Bolwerk genoemd. Ik heb daar eerder een hoop fraaie retrostoffen gekocht en toffe kleding. Zelfs schildersezels. Verder gave serviezen en vazen. Allemaal van particulieren, handelaren zijn niet welkom.”

Stadswandelpark Eindhoven
Wie op de 27e Go with the Vlo-volger Els Nieuwkerk zoekt, vindt haar in het Stadswandelpark in Eindhoven. “Heerlijk vlooien in het groen! Vooral de mix spreekt me aan: tweedehands, maar ook handgemaakte kleding.” Dit jaar is er muziek bij de Van Doorne Muziekkiosk en vertonen dansgroepen hun kunsten. Verder zijn er springkussens en kun je je laten schminken.

Beste vrijmarkten Koningsdag 2019 go with the vlo

Van welke vrijmarkten krijg jij het ontzettend warm??

 

Centrum Etten-Leur
Go with the Vlo-volger Veerle Knitel kan iedereen de Oranjemarkt van Etten-Leur aanbevelen. Het is een instituut, waar ieder jaar weer duizenden schatjagers op afkomen. “Kleding, boeken, complete huisraad, noem het maar op. Echt genieten. Vier jaar geleden kocht ik er zo’n kleurige ouderwetse strandstoel voor één euro. Wat een koopje!”

Centrum Tiel
In het hart van de Betuwe kunnen ze ook een bruisende vrijmarkt organiseren, weet Go with the Vlo-volger Petra Maria. “De vrijmarkt in Tiel is altijd erg gezellig en gemoedelijk. Vorig tikte ik er een stel leuke West Germany-vaasjes op de kop en vintage bloemenjurkjes tegen miniprijsjes. Wat de markt extra aantrekkelijk maakt, is dat mijn man Jonny Smokes er livemuziek speelt.”

Lunteren en Meulunteren
De liefde voor tweedehands erfde ik van mijn vader Wil Post. Hij mag als expert dan ook niet ontbreken in dit rijtje. Met mijn moeder gaat hij op Koningsdag jutten in de gemeente Ede. “De vrijmarkten op het Veluwse platteland behoren tot de absolute top. Negen van de tien keer tref je er mooier spul aan dan in de Randstad. Mensen doen langer met dingen en zijn er zuiniger op geweest. Serviezen, emaillen keukengerei, er mankeert vaak helemaal niets aan. En alles spotgoedkoop hè? We beginnen op een veld aan de Kattenbroekerweg in Meulunteren/De Valk waar vanaf tien uur ’s ochtends een rommel- en familiemarkt plaatsvindt. Dit is echt een evenement voor en door de lokale bevolking, je komt hier bijna geen ‘buitenstaanders’ tegen. Grappig: om half drie is er een rundveeveiling, dus je kunt ook nog een bonte koe op de kop tikken. Na Meulunteren rijden we naar de vrijmarkt in de Dorpsstraat van Lunteren. En als we dan nog puf overhebben, naar die in het centrum van Ede, rondom de Oude Kerk.”

Meulunteren beste vrijmarkten Koningsdag go with the vlo

Alle opbrengsten van de rommel- en familiemarkt in Meulunteren gaan naar Stichting Denbi.

 

Rijksstraatweg in Warnsveld
De kleedjesmarkt langs de Rijksstraatweg in Warnsveld wordt beschouwd als een klassieker. “Omdat ze in een woonwijk wordt gehouden, staat er extra veel,” zegt Go with the Vlo-volger Dennis van Vliet. Je hebt het idee dat de verkopers voor Koningsdag hun zolders en garages compleet leeghaalden. Bérgen tweedehands. En alleen maar kwaliteit hè? Van Frans antiek tot design uit de jaren zestig en zeventig. De prijzen zijn af en toe verbijsterend laag. Ik kocht een kelim voor een tientje. Ik moet mezelf nog steeds knijpen als ik eraan terugdenk, haha.”

Centrum Blerick
De vrijmarkt van Blerick is de grootste vrijmarkt van heel Limburg. Geen wonder dat Go with the Vlo-volger Monique Van Liere Beekhuis er niet is weg te slaan. Vintage heaven! “Ik kom er al vele jaren. Je vindt er de meest gekke dingen tegen bescheiden prijsjes. Best buys? O jee, dat zijn er zo veel. Oud speelgoed, vintage hoeden, zelfs een spinnenwiel.”

Centrum Utrecht en Stadspark Maastricht
Als iemand het schatjagen tot een kunstvorm verhief, is het wel Sil Snijkers. Haar vintage-imperium Bestwelhip in Geleen is een fenomeen. Welke vrijmarkten beveelt zij aan? “De Koningsnacht in hartje Utrecht blijft een klassieker. Ik heb jaren in Utrecht gewoond en geniet nog na van de gezellige volle straten met verrassende spullen, muziek en gezelligheid. Maar sinds mijn verhuizing naar het zuiden des lands ga ik op Koningsdag standaard naar de vrijmarkt in Stadspark Maastricht. Het aanbod is groot en divers. Ik sta er zelf ook als verkoper. Rond vier uur ’s nachts zoek ik een plekje om mijn spullen uit te stallen en vanaf zonsopgang breng ik die vol goede moed en enthousiasme aan de man. Ik slijt hier al mijn ‘koopjes’ die ik het afgelopen jaar onder meer tegenkwam in inboedels. Ik neem een platenspeler mee voor wat extra muzikale sfeer. Mijn vrienden staan er ook met hun dingen, dus dat wordt supergezellig. Hopelijk gooit de slechte weersvoorspelling geen roet in het eten.”

Sil Snijkers Bestwelhip Geleen vrijmarkt Koningsdag go with the vlo

Sil Snijkers van Bestwelhip (ga ook eens kijken in haar vintageloods!) tuft met een volle auto naar Maastricht.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑