...

Gespot OKER Vintage Interior Eindhoven tegelbar Belarti go with the vlo

Gepubliceerd op 31 maart, 2018 door Danny Post

0

De blitse tegelbarretjes van OKER Vintage Interior

Sinds 1 maart is Eindhoven een eigenzinnige woonwinkel rijker: OKER Vintage Interior. Eigenaar Bob Dieleman deelt zijn meest bijzondere vondsten van de laatste tijd. 

Strijp-S in Eindhoven is buzzing. Op het voormalige bedrijventerrein van Philips zijn talloze coole winkels neergestreken. Zoals OKER Vintage Interior van Bob Dieleman. Hij verkoopt woonaccessoires en meubels die net even anders zijn. De passie voor vintage spullen zit diep, vertelt hij. “Mijn vader ging vroeger ieder weekend naar vlooienmarkten en nam mij dan mee. Zo raakte ik geïnteresseerd in tweedehands. Later kwam daar mijn liefde voor moderne kunst en vormgeving nog bij.” Bob droomde al vele jaren van een eigen winkel, maar het duurde lang voordat hij de stap zette. “In 2016 ben ik gestart met een Etsy-shop – toen nog onder de naam OKER Vintage Ceramics – waarin ik vintage keramiek verkoop: de bekendere Duitse West Germany-exemplaren, maar ook het exclusievere Italiaanse werk zoals Bitossi en Guido Gambone en Frans en Nederlands keramiek uit de jaren vijftig tot en met tachtig.” In 2017 opende Bob zijn eerste ‘fysieke hoekje’ in LOODS 040 in Eindhoven en dat gaf hem het zelfvertrouwen om op 1 maart j.l. zijn eigen winkel te openen. Strijp-S was voor hem de perfecte locatie. “Het is een plek met veel historie en er hangt een hippe, creatieve sfeer. Ik besloot me te vestigen in de Urban Shopper, een verzameling aparte winkels die zich als een labyrint door de oude Philips-hal verspreid hebben. Daar past OKER Vintage Interior perfect tussen.”

Oker Vintage Interior Eindhoven design go with the vlo

OKER Vintage Interior maakt Strijp-S weer een stukje hipper.

Oker Vintage Interior West Germany vazen go with the vlo

Eigenaar Bob heeft een grote liefde voor vintage keramiek.

OKER Vintage Interior Eindhoven interieur go with the vlo

In zijn webshop verkoopt hij voornamelijk kleiner spul, in de winkel staan ook meubels.

OKER Vintage Interior Eindhoven klokken vis go with the vlo

Design met soms een lekker kitschrandje. Vintage moet fun zijn, vindt Bob.

Bob is supertrots op OKER Vintage Interior. “Naast keramiek verkoop ik een verscheidenheid aan lampen, vintage prints, designobjecten, klein meubilair en andere spullen uit de vorige eeuw. Van space age tot Hollywood Regency en van brutalistisch minimalisme tot over the top kitsch. Soms zit er nog een vleugje Amsterdamse School, art deco of Bauhaus tussen. Mijn shop is klein, dus ik heb ik geen enorme eetkamersets of ladingen stoelen staan. De focus ligt op opvallende objecten die je interieur compleet maken of een origineel verjaardagscadeau kunnen zijn. Uiteraard kloppen er ook regelmatig verzamelaars van keramiek en design aan. Leuke bijkomstigheid is dat OKER steeds meer een familiebedrijfje wordt. Zowel mijn moeder als vriendin zijn vaak in de zaak te vinden. De koffie staat altijd klaar!”

Pimpelen aan je eigen Belarti
Op dit moment heeft Bob een hoop fraais in de aanbieding. “Enkele vazen van onder meer Bay Keramik, Cartsens, Bitossi en Vallauris, een verzameling lampen uit de jaren zestig en zeventig, prachtige prints, een vierdelige set bidstoeltjes uit een Belgisch klooster en een paar strakke salontafels. Meest bijzonder zijn twee tegelbarretjes van de Belgische kunstenaar Julien Covemaeker. “Onder het pseudoniem Juliette Belarti maakte hij in de jaren zestig en zeventig de mooiste salontafels, voorzien van kleurige tegels. Barretjes van Belarti zijn zeldzamer. In Amerika gaan deze soms dan ook voor duizenden dollars van de hand. Deze twee exemplaren zijn minder duur: 595 euro per stuk. De prijs van de oranje bar is inclusief de krukken.”

OKER Vintage Interior tegelbar Belarti go with the vlo

Voor een elegante cocktailparty in je woonkamer.

OKER Vintage Interior bar OKER Vintage Interior Eindhoven bar Belarti te koop go with the vlo

De tegelontwerpen van Juliette Belarti staan bekend om hun felle kleuren.

OKER Vintage Interior Eindhoven bar te koop go with the vlo

De krukken zijn bij de prijs inbegrepen.

Amsterdamse School kandelaar OKER Vintage Interior Eindhoven go with the vlo

Dracula meets Amsterdamse School.

Een andere eyecatcher is deze kandelaar. Bob vraagt er zeventig euro voor. “Ik vind het een schitterend ontwerp. Door de beweegbare armen wordt het bijna een veranderlijk kunstobject. Ook al is het ding vermoedelijk van voor de Tweede Wereldoorlog en gemaakt in de stijl van de Amsterdamse School, er kleeft een hele moderne vibe aan. Al heeft de kandelaar ook iets gotisch. De patina is geweldig. Ik hoefde er niet veel aan te doen, een beetje afstoffen en poetsen en ik heb de ijzeren ringetjes in de vijf kelken (niet zichtbaar) vervangen. Deze kandelaar staat goed in vrijwel ieder interieur, of je er nu kaarsen in doet of niet.”
Bob laat zich bij het inkopen leiden door zijn eigen smaak. “Ik houd van strak en uitgesproken kleuren, bijvoorbeeld een turquoise muur met een grote oranje lamp ervoor. Of een strakke trolley met een verzameling modernistisch Nederlands keramiek. Hala, Raak, Philips-lampen, dat soort dingen. Maar daar staan marmeren lampen met bronzen en messing versieringen tegenover. Ik ben gek op Italiaanse overdaad met goud in een strakke omgeving. Ik ben van plan om in OKER Vintage Interior veel verschillende sferen te laten zien. Zo ben ik nu druk bezig om een collectie van Memphis Milano-design te verzamelen. De jaren tachtig zijn terug. Ik hoop dat ik ooit nog eens tegen mooie Ettore Sottsass-spullen en -keramiek aan zal lopen. Maar ook lampen van Evoluon-designer Louis Kalff zouden in mijn winkel niet misstaan.” Daarbij blijft er altijd ruimte voor ‘gekke’ dingen, zegt hij. “Onlangs verkocht ik een elektrisch luchtorgeltje uit de jaren zestig. Plastic poten met messing, briljant. Mijn doel? Dat OKER langzaam uitgroeit tot een bekend merk, waar je terecht kunt voor toffe vintage objecten tegen betaalbare prijzen.”

OKER Vintage Interior
Torenallee 60-02
5617 BD Eindhoven
Tel. 06-14499523
oker.shop

Een korte versie van deze tekst staat vandaag in Volkskrant Magazine waarin ik elke week bijzondere objecten en adressen deel.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑