...

Vlo nieuws bruidsfoto des doods uden__huwelijksfoto_architect_weber_ingestuurd_door_pastoor_st-elisabethparochie_nl

Gepubliceerd op 6 oktober, 2018 door Danny Post

0

De Bruidsfoto des Doods

Het Brabants Historisch Informatie Centrum plaatste een wel heel griezelige oude foto van een echtpaar op haar website. Een van de twee tortelduifjes is namelijk hartstikke dood.

Foto: Brabants Historisch Informatie Centrum

Op het eerste gezicht lijkt het een gewoon kiekje. Maar dan vallen je de touwtjes op waarmee de armen van de vrouw in positie worden gehouden en de stokjes die voorkomen dat haar oogleden sluiten. De bizarre foto werd genomen in 1850. Te zien zijn de van oorsprong Duitse architect Carl Weber, die talloze kerken in Brabant ontwierp, en zijn echtgenote Emily Stratford. Emily was vier uur eerder gestorven en Carl besefte tot zijn grote schrik dat ze nooit samen op de foto waren gegaan. Om toch nog een aandenken aan Emily te hebben, regelde hij razendsnel een poseermoment. “Een liefdevolle wanhoopsdaad,” aldus het BHIC.

bruidsfoto des doods uden__huwelijksfoto_architect_weber_ingestuurd_door_pastoor_st-elisabethparochie_nl 2

Emily was al vier uur dood toen ze op de foto ging.

“Het is ongetwijfeld één van de meest macabere foto’s uit onze omvangrijke collectie,” stelt het BHIC. “De achtergrond van deze foto verklaart ook de peilloze blik van de jonge weduwnaar die zo kort na het overlijden van zijn echtgenote doet alsof hij poseert alsof hun geluk nog moet beginnen. In werkelijkheid blijft hij achter als alleenstaande vader van een éénjarig dochtertje. Zeven jaar na het onverwachte overlijden van Emily hertrouwt Weber. Samen met deze Marie Schieffer krijgt hij twee kinderen.”
Hoe luguber ze ook zijn, zulke foto’s waren in de tweede helft van de negentiende beslist niet ongebruikelijk. In een eerdere reportage toonde ik er al veel meer. De fotografie stond destijds in de kinderschoenen en men grossierde nog niet in selfies zoals nu. En als de dood onverwacht aanklopte, was dit de enige optie. Vreselijk, maar waar.

Lees het hele verhaal over deze foto op bhic.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑