...

Kassa! Titanic dekstoel 4

Gepubliceerd op 19 april, 2015 door Danny Post

0

De dekstoel van 140.000 euro

In Engeland is een houten dekstoel afkomstig van de Titanic geveild voor bijna 140.000 euro. De stoel leverde veel meer op dan verwacht. Kenners zijn niet verbaasd over het bedrag. Met Titanic-memorabilia vallen big bucks te verdienen. 

Voor Marie Rayma, die we eerder deze week interviewden over haar Titanic-liefde, moet de veiling bij het veilinghuis Henry Aldridge & Son een frustrerende aangelegenheid zijn geweest. De bedragen die van over de hele wereld binnenstroomden, zijn bedragen waar je als eenvoudige Titanic-überfan nooit aan kunt tippen. Uiteindelijk stopte de teller op 100.000 pond, omgerekend bijna 140.000 euro. En dat allemaal voor wat in feite een simpele houten dekstoel is. Maar ja, die ‘simpele houten dekstoel’ is nu eenmaal afkomstig van het eersteklasdek van de legendarische Titanic hè? En daar wil iedereen wel een stukje van bezitten.

Titanic dekstoel veiling

Een souvenir van een tragische nacht. (© Henry Aldridge & Son)

Titanic dekstoel Rose en Jack

Zat Rose of Jack *kuch* ooit op deze stoel?

De stoel werd opgevist uit het water door de bemanning van het schip de CS Mackay-Bennett, die in april 1912 naar de rampplek was gespoed om lichamen te bergen. Het was niet de enige stoel die ze aantroffen, in totaal namen ze er zes à zeven mee. Een zeer gering aantal en dat verklaart de hoge opbrengst aldus veilingmeester Andrew Aldridge. Hij is ‘érg blij’ met het resultaat van de veiling: “Dit is één van de zeldzaamste Titanic-items die er bestaan.” De dekstoel was de laatste vijftien jaar in het bezit van een Titanic-verzamelaar die hem thuis voor een groot raam met uitzicht op zee had staan. Erin zitten deed hij niet, vanwege de kwetsbaarheid van het hout. De nieuwe eigenaar is een collega-verzamelaar.

(On)fortuinlijke brief
De dekstoel is lang niet het enige Titanic-voorwerp dat voor een hoofdprijs van eigenaar verwisselde. Een originele ontbijtkaart uit de tweede klasse (waarvan er nog maar een paar bestaan) leverde 120.000 euro op. En in 2014 werd de laatste brief die ooit op het schip werd geschreven, verkocht voor 165.000 euro. De brief werd op zondag 14 april 1912 gepend door tweedeklas passagier Esther Hart, luttele uren voordat de Titanic op een ijsberg liep. In de brief jammert Esther, die reisde met haar man en dochtertje Eva uitgebreid over hoe zeeziek ze zich voelt: “Lieve allemaal, zoals jullie kunnen zien, is het zondagmiddag. We rusten in de bibliotheek na het nuttigen van een lunch. Ik voelde me gisteren ontzettend beroerd. Ik kon niet eten of drinken en was continu ziek, maar vandaag voel ik me beter.”

Brief Titanic

Esther Hart zou later die dag nog veel zeezieker worden…

Familie Hart Titanic

Benjamin Hart zag de zon op 15 april 1912 niet meer opkomen.

Esther vervolgt in het priegelhandschrift van een dame uit die tijd: “Ze zeggen dat dit schip vanwege zijn omvang niet kan rollen. Hoe dan ook, wat mij betreft rolt hij meer dan genoeg. Ik zal dit nooit vergeten. Het weer is goed, maar er staat wel een hoop wind en het is koud. Ze zeggen dat we misschien dinsdagavond al in New York aankomen, maar officieel arriveren we pas op woensdagmorgen. Ik schrijf jullie zo snel mogelijk wanneer we er zijn.” Alleen Esther en de kleine Eva zouden New York halen. Haar man Benjamin ging met de Titanic ten onder.

Strijk, you’re out
Esthers epistel overtrof de brief die bandleider Wallace Hartley aan boord schreef. Deze bracht in 2013 ‘slechts’ 129.000 euro op. Toch behaalde in datzelfde jaar een ander voorwerp uit zijn nalatenschap wél de hoofdprijs: zijn viool. Het instrument ging net als de dekstoel onder de hamer bij Henry Aldridge & Son en veroorzaakte een ware biedgekte. Veilingmeester Alan Aldridge had de startprijs expres heel laag gezet, op 70 euro ‘zodat twee vrienden gezellig mee konden bieden’, maar die konden al heel snel inpakken. Na een paar minuten schoot het bedrag al richting de 140.000 euro om tenslotte te eindigen op 1.245.ooo euro (1,5 miljoen euro incl. tax).

Titanic viool Wallace Hartley veiling

Wallace zou zijn verloofde Maria nooit meer terugzien. (© Henry Aldridge & Son)

Titanic viool Wallace Hartley

Gevoelige snaren. Als deze viool eens kon spreken… (© Henry Aldridge & Son)

De viool vormt dan ook een directe link met één van de beroemdste momenten van de ramp. Volgens de overlevering streek Wallace nog langs deze snaren toen de Titanic al diep in het water lag. Terwijl overal aan boord passagiers het vege lijf probeerden te redden, speelden Wallace en zijn orkestleden vrolijk door om hen te kalmeren. Zijn viool, die het cadeau was van zijn verloofde Maria, werd twee weken na de tragedie aangetroffen op zijn dobberende lichaam. Doordat Wallace het instrument tijdens de allerlaatste minuten opborg in de bijbehorende leren tas, overleefde de viool het zeewater in redelijk ongeschonden staat. Een woordvoerder van de British Titanic Society: “Het hoge resultaat van deze veiling bewijst niet alleen dat het culturele belang en de populariteit van Titanic zelfs na een eeuw voortduren maar toont bovendien aan wat een diep respect men koestert voor een man die een uitzonderlijke moed aan de dag legde.” Helaas voor ons kom je zulke Titanic-toppers nou nooit op een rommelmarkt tegen…

 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑