...

Kassa! Deurknop Valli

Gepubliceerd op 30 maart, 2015 door Danny Post

1

De deurklinken van 2,75 miljoen

De Britse ex-bouwvakker Brian Cairns sloeg de slag van zijn leven. Hij kocht een partij oude deurklinken die een fortuin waard blijken te zijn. Hallo miljonairsleven!

Nieuw huis, grote auto en héél veel reizen. Voor de 55-jarige Brian Cairns uit Engeland ligt er een stinkend rijke oude dag in het verschiet. En dat heeft hij allemaal te danken aan een gigantische partij messing deurbeslag, lichtschakelaars en brievenbussen die hij kocht voor zo’n 27.000 euro. De voormalige bouwvakker schafte de weinig sexy items aan met de bedoeling om ze tegen hun schrootwaarde door te verkopen. Die bedroeg namelijk drie keer het aankoopbedrag. Tótdat hij het gevoel kreeg dat hij waar goud in handen had…

Are you messing with me?
“Ik kocht die dingen puur vanwege hun schrootwaarde maar toen ik er eens beter naar keek, besefte ik dat er een hoop vintage Italiaanse deurklinken tussenzaten,” aldus Brian. “Ik heb er vervolgens een Italiaans bedrijf naar laten kijken en zij vertelden me dat de hele handel al gauw zo’n 2,75 miljoen euro waard is.” Wat was het geval? Veel antieke deurklinken waren afkomstig uit de fabrieken van Valli & Colombo, een gerenommeerd Italiaans bedrijf. Waarde: 200 euro per stuk. Andere deurklinken uit de partij waren nog een tandje kostbaarder: 275 euro per stuk.

Deurknoppen Valli & Colombo

Het is niet alles Praxis wat er blinkt.

Valli & Colombo deurklinken

Brian Cairns is een messing geluksvogel.

Brian kon zijn oren niet geloven. Van living in a dump tot een leventje als Donald Trump, mamma mia! “Dit zijn items waarvan je nooit verwacht had dat je ze nog eens zou kopen. Zoiets overkomt je maar één keer in je leven. Ik heb ontzettend veel mazzel gehad, denk ik.”

Dat deurklinkt als muziek in de oren
Brian kocht de 655.000 messing objecten drie jaar geleden van een man in de Engelse stad Penzance in Cornwall. Deze had daar jarenlang een rommelzaak gerund met zijn vrouw, maar nadat zij in 1975 overleed, had hij de winkel gesloten en er nooit meer naar omgekeken. Teveel herinneringen. Brian: “Het was een spookachtige ervaring om de winkel binnen te gaan. Sinds de sluiting al die jaren geleden was er niets meer aangeraakt. Er zat zelfs nog geld in de kassa en er lag een krant opengeslagen op de toonbank. Het was alsof ik terugging in de tijd. Maar nadat zijn vrouw stierf, wilde de eigenaar er simpelweg niet meer komen.”

Deurklinken Valli & Colombo

Gek, maar ineens krijgen deurklinken iets heel spannends…

Antieke deurklinken

Maak ons gék.

Goed dat Brian het wel deed. Er waren twee vrachtwagens nodig om alles te verslepen, maar hij hoeft zich nooit meer druk te maken over de toekomst. Hij en zijn gezin zitten gebeiteld. De komende maanden zullen veel deurklinken onder de hamer gaan bij veilinghuis Jarrow Auction Rooms. De interesse is ongekend. “Deze items zijn op zijn minst 55 jaar oud, dealers van over de hele wereld proberen er de hand op te leggen. Dit is echt een klapper. Als ik alles kwijtraak, ben ik in de zevende hemel.” Hij kan er binnenkort in zijn eigen jet naartoe vliegen!
 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , ,


Over de auteurOne Response to De deurklinken van 2,75 miljoen

  1. Leen Mulder says:

    Danny, op de Hoogstraat in Vlaardingen is ook een winkel met alleen maar deurklinken, kloppers e.d. Zou hij/zij nu ook miljonair zijn ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑