...

Woonshop Verroest Groningen vintage meubels

Gepubliceerd op 27 januari, 2015 door onze speciale GWTV-reporter

1

De glans van roest

Met je liefje in een bestelbus dagenlang de Dordogne doorkruisen om in scheefgezakte boerenschuren de mooiste schatten onder de rotzooi vandaan te trekken, kan het romantischer? Sander Drent (37) maakte er twee jaar geleden zijn beroep van en opende in de Groningse binnenstad vintagewinkel Verroest.

Door onze speciale GWTV-reporter Marijn van der Zwaard

Industrial vintage design, zo vat Sander Drent zijn koopwaar samen. En met z’n pompeuze boerenkasten, legerkisten en fabriekslampen doet zijn winkel allereerst stoer en robuust aan. Maar we vonden er ook een popperig porseleinen servies. En een set ‘souvenirs de captivité’, indringende zwart-witportretten van Franse krijgsgevangenen uit de Eerste Wereldoorlog. De muren van de knusse ruimte zijn gevuld met oude schoolplaten en vakkenkasten vol unieks voor de heb, zoals een bruinleren gymnastiekbal en een set ijzeren gewichten waarmee ooit spierballen zijn gekweekt. In de etalage prijkt een harmonicaplatenkoffer – het is de week van Eurosonic. Het geheel oogt als een kloppend plaatje.

Verroest Groningen industrieel design

Verroest! In Groningen zitten hele toffe winkels!

Verroest Groningen eigenaar

Sander crosst door heel Nederland maar ook België en Frankrijk om de beste industrial spullen te vinden.

Verroest Groningen interieur

Neem plaats, barbier Sweeney Todd komt zo bij u.

Verroest vintage voetbal

Bestseller: de leren gymnastiekballen zijn niet aan te slepen.

Bij elkaar gezocht door iemand met een duidelijke smaak. Zijn smaak is ook zijn enige criterium, zegt Sander: “Ik let niet op bepaalde jaartallen of stijlen. Ik koop puur in wat ik mooi vind, van begin vorige eeuw tot de sixties. Bekende designklassiekers, brocante, lampen van Kaiser Idell en Jieldé, meubels die mensen zelf hebben gemaakt. Het is altijd een gok: soms vliegt iets de winkel uit en soms ligt een item er maandenlang en wil niemand het hebben. Tot per toeval op een dag die ene liefhebber binnenkomt en er recht op afloopt.”

Kamperen en vlooien
De liefde voor oude spullen zat er altijd al in en werd gevoed op plaatselijke vlooienmarkten, zoals de zaterdagmarkt in de veilinghallen in Eelde. Toen goede vrienden negen jaar geleden naar Frankrijk verhuisden, breidde Sander zijn scharrelterrein uit. “Elke zomer ging ik met mijn vriendin bij ze kamperen en dan samen markten in de buurt af. Ons huis raakte steeds voller met vintage.” Was de vakantie voorbij, dan begon er weer een heel andere wereld. Voor hij met Verroest begon runde Sander een Australian-filiaal (niet de gabberpakken, maar het ijs) op de Vismarkt in Groningen. Dat stopte twee jaar geleden en eigenlijk was hij er al snel uit hoe het verder moest: werk maken van al dat moois dat hij inmiddels had verzameld.

Verroest Groningen vintage meubels

Hoarder central. Zijn winkel is Sanders legitieme excuus om gezellig door te verzamelen.

Verroest art deco fauteuil

Zoveel fraaier dan een lederlook Leen Bakkertje. WIJ.WILLEN.DEZE.FAUTEUIL.

Verroest vintage weegschaal

Ga je voor de weegschaal van €95,- of historie in blik vanaf €5,- per stuk?

Verroest vintage telefoon

Voor een oude fabriekskast of kruk mag je Sander altijd uit bed bellen.

Verroest Groningen vintage lampjes

In Groningen weten ze hoe je de donkere dagen gezelliger maakt.

“Ik ben nog veel meer gaan inkopen. Busladingen vol, en dan thuis de herkomst en geschiedenis uitvlooien. Ik kocht veel boeken waarin ik informatie opzocht, maar via internet is ook veel te herleiden. Om prijzen te bepalen keek ik bijvoorbeeld wat soortgelijke items bij veilingen opleverden. Op al die markten deed ik vanzelf contacten op. Mensen die me spontaan vertelden dat ze thuis nog iets leuks hadden staan, of wel iemand kenden bij wie ik eens langs moest. Voor ik het wist stond ik dan weer in iemands schuur te rommelen. Inmiddels heb ik een aardig netwerk van mensen die me tippen als ze iets interessants voor me zien.”

Schat in de blubber
De grootste kick zijn zeldzame vondsten op een onverwachte plek. Zo stuitte Sander tussen het schroot op een Frans boerenerf eens op een originele Lampe Gras-lamp uit de thirties, waar er zelfs in Frankrijk niet veel meer van zijn. “Die lag letterlijk ín de blubber, in een tractorspoor. Toen ik hem had schoongeveegd kon ik heel klein de lettertjes van het merk nog lezen. Eenmaal thuis vond ik oude foto’s waarop bekende architecten met de lamp staan afgebeeld.”

Verroest Groningen Lampe Gras lamp

Een originele Lampe Gras-lamp redden, daar moeten eh multivitamines op gedronken worden.

Verroest Groningen vintage vos

Deze bruut van een kast wit verven? Ben je gek? Geen baardhaar van Sander die erover denkt.

Verroest Groningen kist

Huize Rust Roest. Deze hotspot doet zijn naam eer aan.

Verroest Groningen lampen in alle soorten en maten

Lichtgewichten. Met prijzen die schommelen rond de €150,- zijn deze lampen goed betaalbaar.

Verroest koffer en wandplaat 2

Koffers zijn de nieuwe koffietafels.

Iets anders waar zijn hartslag van omhoog gaat zijn reiskoffers. “Dan zitten er bijvoorbeeld etiketten op uit de jaren zestig, waaruit blijkt dat iemand ermee op vakantie is geweest naar Chili. Daar spreekt zoveel avontuur uit. Ook mooi vind ik lijsten met bijzondere afbeeldingen erin, zoals vintage spotprenten. Die kom je maar heel sporadisch tegen. Ik heb er thuis aardig wat, ik kan ze gewoon niet verkopen.”

Kwaliteit en karakter
Ergens een nieuw snoer of schakelaartje aanzetten doet Sander wel, een gebruiksvoorwerp moet immers werken. Maar hij restaureert niet. “Deuken laat ik zitten en ik schilder niet. Ik vind het zonde om oude spullen helemaal op te poetsen, daarmee haal je het karakter eruit. Het is juist gaaf als je kunt zien dat iets al vijftig jaar is gebruikt. En nog steeds perfect werkt. Vroeger maakten ze dingen voor het leven en dat is denk ik ook een reden waarom industrieel nu populair is. Misschien komt het door de crisis, maar mensen verlangen naar kwaliteit, betrouwbaarheid. Het brengt ook een heel divers publiek naar de winkel, van hippe types tot oudjes die iets uit ‘hun tijd’ zoeken.”

Verroest Groningen vintage lampen 2

Tegen deze portretten van Franse krijgsgevangenen kan geen mugshot van Lindsay Lohan op.

Verroest Groningen stoeltje vintage meubels

Bericht voor de Randstedeling met afstandsvrees: online bestellen kan ook.

Verroest Groningen vintage lampen

Alsof je in de oude, maar dan véél schonere schuur van je opa staat.

Verroest Groningen tweedehands platen

Vinyl is ook vintage, vindt Sander. Wij gaan sparen voor het emaille bord: €185,-.

Behalve in Frankrijk vindt hij zijn koopwaar in Duitsland, België en eigen land, hoewel het hier lastiger is. “Vroeger had je op het Groningse platteland ook veel van die rommelaars, met een erf vol rotzooi waar je dan ineens iets bijzonders tussen vond. Maar dat mag niet meer van de gemeentes. Nederland is wat dat betreft te netjes geworden.” En ach, het is ook geen straf om voor je werk geregeld naar de minder aangeharkte Dordogne af te reizen, toch? “Ik kan geen betere baan verzinnen, maar het heeft ook minder romantische kanten, hoor. De afstanden zijn groot in Frankrijk en we moeten altijd ergens in de middle of nowhere zijn. Heel vroeg op dus, laat weer terug, het zijn vermoeiende dagen. Maar je komt wel op de gekste plekken.”

Verroest Groningen foto's

Ook in de jaren vijftig hadden ze al Instagram. Een soort van.

Oude kiekjes
In het zachte licht van de tientallen industriële lampen aan het plafond valt bij het verlaten van de winkel ineens een hele serie slordig aan de muur geprikte zwart-witfoto’s op. Kiekjes van verjaardagsfeestjes , vakanties, een pasgeboren baby, een heel leven. “Ze komen allemaal uit één doos,” zegt Sander, “en je ziet ook steeds dezelfde, beetje schele meneer terug. Iedereen die in de winkel komt staat er even naar te kijken. Zonde om weg te gooien.” Ze geven de tijd waarin Sanders vondsten hun vorige leven leidden een gezicht.

Verroest
Kleine Peperstraat 8a
9711 PB Groningen
Tel. 06-553 460 42
verroest.nl
Open: vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur en op afspraak. Items uitzoeken op de website en laten bezorgen kan ook.

Verroest Groningen fiets

Parkeer je fiets eens tegen de gevel en stap naar binnen. Je krijgt er geen spijt van.

 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , ,
One Response to De glans van roest

  1. lieke says:

    Leuke winkel. Wij wonen in frankrijk en hebben tijd en zin om veel rommelmarkten af te struinen wat we dan ook doen. Nog spullen nodig? Interesse? We hebben al een aardige verzamelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑