...

Retro-tic

Gepubliceerd op 17 maart, 2015 door Danny Post

6

De heilige hutkoffer

Van een loodzwaar onding transformeerde de antieke hutkoffer tot de blikvanger van menig retro-interieur. Het lijkt wel alsof iedereen er één zoekt of net gekocht heeft. Maar de heilige graal, een koffer met alle originele labels er nog op, is ietsje lastiger te vinden. 

Als je er goed over nadenkt, is het eigenlijk een wonder dat de bejaardentehuizen niet vol zitten met dwarslaesie-patiënten. Want toen onze grootouders op reis gingen, hadden ze geen handige Samsonite met wieltjes bij zich. Nee, wie vroeger een tijdje wegging, stopte zijn of haar schoenen, kostuums en zomerjurken in een hutkoffer. Dit beest van een ding, veelal gemaakt van hout, metaal en leer met zwaar metalen beslag, was geen bagage voor watjes. Travelling light? De groeten. Een hutkoffer betekende slepen, zweten en héél veel binnensmonds vloeken.

Hutkoffers stapel

Wieltjes? Welnee, die hadden onze grootouders helemaal niet nodig joh.

Hutkoffer in interieur

Hutkoffer chic verovert de woonkamer.

Hutkoffer woonkamer en lamp

Na jarenlange omzwervingen zijn deze wereldreizigers eindelijk thuis.

Hutkoffers interieur

Met een torentje hutkoffers in huis heb je aan opbergruimte geen gebrek meer.

Vintage metalen koffers

Coole schoonheid. Ik heb een zwak voor de geheel metalen koffers.

Niet zo verwonderlijk dus dat toen lichtere koffers hun intrede deden, deze rugbrekende monsters door hun baasjes onmiddellijk naar de zolder of kelder gesleurd werden. Daar mochten ze vervolgens vele decennia stof happen. Tot nu. Sinds een aantal jaar zijn antieke hutkoffers dé multifunctionele must-have voor ieder retrohuis geworden. Mensen gebruiken ze ineens als drankkabinet, salontafel, boekenkist of opbergruimte voor kinderspeelgoed.
Je kunt geen interieurblad meer openslaan of er komt wel ergens een hutkoffer op de pagina voorbij. Iedereen met een beetje smaak bezit er één, lijkt het wel. Logisch. De hutkoffer is stoer, er kan enorm veel in en hij heeft heel wat van de wereld gezien. Hij spreekt van een verfijnd verleden. Van de jaren waarin je niet eventjes met een low-cost carrier naar Marrakech vloog, maar waarin het reizen op zich al de helft van de vakantiepret was.  Zelf nooit tijdens de jaren dertig op een luxueuze Nijlcruise geweest? De hutkoffer kan je er vast alles over vertellen.

Groeten vanuit de thirties
Hoe populair hutkoffers zijn, besefte ik vandaag weer eens toen ik over de drukke rommelmarkt op de Rotterdamse Binnenrotte liep (iedere dinsdag en zaterdag in hartje centrum achter de Laurenskerk). Een handelaar had er niet één, twee, maar drie bovenop elkaar gestapeld en daar werd niet één, twee, maar wel drie keer op geboden in de vijf minuten dat ik erbij stond. Maar helaas voor de bieders was de verkoper niet met zijn hoofd tegen een hutkoffer gelopen en vroeg hij er tussen de honderd en honderdvijftig euro per stuk voor.

Hutkoffers rommelmarkt Rotterdam

Om deze Rotterdamse bakbeesten werd geknokt.

Hutkoffer New York

Reisje New York? Men begon de rugspieren een maand vooraf vast te trainen.

Vintage bagagelabels

De vintage reislabels zijn vaak miniatuur kunstwerkjes.

Hutkoffer markt Rotterdam

Nog een kanjer die we spotten op de Rotterdamse rommelmarkt.

Hutkoffer woonkamer e

Stapelen mag. Ze zijn het nog gewend.

De reden was simpel: op zijn koffers zaten alle originele reislabels nog. In dit geval van onder meer het befaamde passagiersschip Willem Ruys dat na de Tweede Wereldoorlog een lijndienst met Nederlands-Indië (later Indonesië) onderhield. Zulke labels werden vroeger door vervoersmaatschappijen en hotels standaard op de bagage van iedere reiziger geplakt en zijn nu super in trek bij kopers. Ze geven kleur aan de kisten, die vaak donkergroen, bruin, blauw of zwart geverfd zijn en veel belangrijker nog, ze tonen onomstotelijk aan waar een kist allemaal is geweest. Het is leuk om te horen van de verkoper dat de vorige eigenaar een reislustig type was en met de Oriënt-Express naar Venetië tufte waar hij in het Grand Hotel des Bains logeerde, maar het heeft iets heel fascinerends om het ook zelf te kunnen lezen.

Hoedkoffer
Dat vindt ook de Amerikaanse journaliste Lindsay Talbot. Eind vorig jaar bracht ze op de site van Condé Nast Traveler een ode aan de oude koffer van haar betovergrootmoeder Flora. Deze hutkoffer, of steamer trunk zoals de Amerikanen zeggen, is bezaaid met fraaie stickers en labels die uitgebreid verhalen over de transatlantische oversteken die Flora tussen 1936 en 1939 maakte met Lindsay’s oma. Mijmerend: “De paspoortstempels, de stickers die over de leren hoeken zijn geplakt, zijn een getuigenis van de plekken die zij samen bezochten: Southampton, Cherbourg, Bremen, Napels. Het was de golden age van het reizen per trein en oceaanstomer. Mijn oma herinnert zich nachten die werden doorgebracht in Pullman-slaapwagons op de Golden Arrow Line, en passagiers die in white-tie op de dekken van passagiersschepen als Cunard’s Berengaria en de SS Europa flaneerden.”

Hutkoffer detail

Franse merken als Vuitton, Goyard, Moynat en Au Départ ontwierpen de prachtigste steamer trunks.

Golden Arrow hutkoffer

Voordat dieven deze kledingkluis open hadden, waren ze drie jaar verder.

Le train blue poster

Met Le Train Bleu stoomde de jetset plus koffers naar de Côte d’Azur.

Louis Vuitton hutkoffer

Leuk om je lamp op te zetten, zo’n vintage Vuitton.

Blauwe hutkoffer

Zeg maar dag tegen je kleine teen als je hier tegenaan stoot.

Lindsay wordt er helemaal weemoedig van: “Onder de deksel met messing beslag zit een mand met katoenen riemen waarin je een hoedenvoorraad voor een week kunt opbergen. Als ik dat zie, krijg ik heimwee naar een tijdperk waarin vrouwen hun zorgvuldig uitgezochte hoedjes in alle rust inpakten. Het lijkt alsof reizen toen minder draaide om het bereiken van de bestemming… en meer om de kunst van het langgerekte arriveren.”

Reizen op z’n Dietrichs
De koningin van de steamer trunk is Marlene Dietrich. Wanneer de filmlegende in de jaren dertig op de boot stapte, moest er bijna een apart schip voor haar bagage ingeschakeld worden. Marlene zeulde tijdens iedere zeereis tussen Europa en Amerika enkele tientallen megakoffers met zich mee. Of nou ja, zeulde, daar had de Duitse diva vanzelfsprekend haar hutkofferslaafjes voor. Lurkend aan haar sigaret dicteerde ze hen waar alles precies in haar luxehut op de art deco-stomer SS Normandie moest komen te staan. Erna kon het grote uitpakken beginnen.

Marlene Dietrich op reis

“Verdammt noch mal, wo heb ik mein sigarettenkoffer gelassen?” (Berlin Museum)

Normandie passagierssch

Als Miss ‘overbagage’ Dietrich aan boord stapte, lag de Normandie meteen vijf meter dieper in het water.

Harp hutkoffer

Harpje spelen op de daken van Florence? De harpkoffer maakte het mogelijk.

Hutkoffer open

Veel hutkoffers waren mobiele inloopkasten.

Hutkoffer en gewei

Helaas. Dit zijn niet Marlenes beestjes. Die staan in het Berlin Museum.

Haar dochter Maria Riva schreef in de sappige biografie Dietrich, mijn moeder over Marlenes bagageboulimia. “Ik herinner me het moment nog waarop haar eerste customized steamer trunks arriveerden, ze waren speciaal voor haar gemaakt in Amerika: uitgevoerd in twee grijstinten, met messing sluitingen en met de grote, zwarte letters M.D. erop. Het waren er zes in totaal met de omvang van een kast. Ze waren zo groot, dat ze onze hal vulden als een soort gemonogrammeerde Stonehenge. Nadat ze geopend waren, werden hun met grijze damast beklede binnenkanten mijn favoriete speelplek.” Maar hoe verwend Marlene zich ook gedroeg, ze had net zo’n zwak voor de magische reislabels als het voetvolk dat derde klas reisde. “De donkergrijze koffers van mijn moeder waren zo bezaaid met die kleurige stickers dat ze eruitzagen als baby-olifanten die net een confetti-douche hadden gekregen. Mijn vader en moeder waren zo gek op deze labels, dat we altijd duplicaten meenamen plus een dikke kwast en lijm, zodat we ze konden vervangen indien ze tijdens de reis kapot gingen.”

Stickerobsessie
Ik moest denken aan Marlenes koffers toen ik vorig jaar op de Rotterdamse Binnenrotte tegen een zwarte leren hutkoffer aanliep. Vanaf de eerste tel dat ik hem zag, voelde ik dat ik voor de bijl zou gaan. Ondanks de vrij brute prijs van 65 euro en een gevalletje van houtworm in de bodem. Maar voor dat zwarte leer en de metalen studs die op de deksel de initialen B.M. spelden, had zelfs Marlene een moord gedaan. Toen de verkoper me bezwoer dat de houtwormen reeds lang geleden waren verhuisd en me bovendien meedeelde dat hij hem had opgedoken in een rijkeluisvilla in het oosten van het land, wist ik: deze topper moest ik hebben. Zuchtend en kreunend heb ik hem, net als in the good old days, naar huis gesleept. Wat een hutkoffertriomf.

Zwarte leren hutkoffer dicht 3

Deze black beauty is genoeg reden om mijn naam in Benny Most te veranderen.

Antieke koffer Istanbul

Toen reizen nog allure had.

Label hutkoffer

Cunard Line-labels maken van je koffer pas echt een steamer trunk.

Hutkoffer labels

Wildplakken. Hoe meer labels en stickers, hoe hotter de hutkoffer.

Antieke hutkoffer

Doet het ook goed als fierce sokken- en ondergoedkastje.

Maar hoe blij ik ook ben met deze antieke held die lijkt te stammen uit de gloriedagen van de hutkoffer, de periode tussen 1890-1920, helemaal perfect is hij niet. Een hutkoffer met stickers van de Holland Amerika Lijn of de Cunard Line is wat ik toch het allerliefst wil. Of met labels van exotische bestemmingen als Constantinople en Caïro. Voor mij gaat er niets boven die decadente romantiek. Ik was een aantal keer heel dichtbij, maar steeds viste ik het achter het net. Een trauma is de set schitterende hutkoffers die ik enkele jaren geleden zag in de etalage van een boetiek in het Londense Camden. Ze wemelden van de Cunard Line en Venetië-stickers en verkeerden in perfecte staat. Toen ik informeerde naar de prijs, bekende de eigenaar me schoorvoetend dat hij net besloten had om ze toch maar zelf te houden. Ik ben zelden zo chagrijnig geweest. Maar ik houd moed. Ergens op een zolder wacht die ene antieke hutkoffer die erger onder de reisstickers zit dan een puber puistjes heeft. Heeft je oma er toevallig nog één staan? Mail me. Ik heb er graag een rugverzakking voor over.

Is je belangstelling voor de hutkoffer geprikkeld? Je ziet ze regelmatig staan op rommelmarkten, maar ook op sites als marktplaats.nlebay.co.ukthepirateslair.comburbriantiek.nl, pinth.com en fitzroy-everest.nl.

 

Vuitton koffer

Inpakken en neerzetten. De 21-eeuwse koffietafel.

Hutkoffer slaapkamer en

Ook in een eighties porno-interieur voelt de hutkoffer zich op zijn gemak.

Vintage Vuitton 2

Geen ruimte voor een hutkoffer? Kies dan voor een kleine portable graffitimuur.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur6 Responses to De heilige hutkoffer

 1. Esmee de bruin says:

  Hoi,

  Ik heb op zolder een oude koffer met een holland amerika line stikker. Hij hoeft zeker niet weg maar tegen een leuke prijs mag een echte liefhebber hem best overnemen. Bij interesse kan ik foto’s sturen.

  Groetjes Esmee

 2. Els says:

  hi,
  Ook ik heb een ongeveer 100 jaar oude hutkoffer, met leer bekleed, van binnen met linnen, met
  de originele kleerhangers op uitschuifbare stangen, een bak en een klein koffertje erin,messing sloten (met sleuteltje). Is vroeger mee gereisd o.a. naar Ned.Indie. Helaas zitten er geen stickers meer op. Interesse ? Ik kan foto.s sturen.

 3. Pingback: Een snoepje van een hutkoffer | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑