...

Tijdcapsule Oude kleurenfilms jaren dertig go with the vlo

Gepubliceerd op 21 september, 2019 door Danny Post

0

De jaren dertig, bewegend en in kleur

De jaren dertig behoren tot de meest bepalende decennia van de twintigste eeuw. Het was een periode van ongekende glamour, maar tegelijkertijd sloop de Tweede Wereldoorlog steeds dichterbij. Ik vond op YouTube enkele geweldige kleurenfilms uit die tijd. Geniet van de mode, de chique manier waarop men toen reisde met oceanstomers als de SS Normandie en de fantastische straatbeelden van onder meer Londen, Parijs en New York.

New York, de Big Classy Apple
Deze eerste twee films tonen de Big Apple in de mooiste zachte kleurtinten. De stad was toen écht mooier, lijkt het wel. Bijzonder zijn ook de beelden van de legendarische oceaanstomers RMS Queen Mary, SS Conte di Savoia en SS Normandie. Vooral de laatste was het summum van luxe en decadentie. De tweede film werd gemaakt door een Frans echtpaar en volgt het leven aan boord tijdens de laatste reis in augustus 1939 plus de aankomst in het bruisende New York.
Klik hier om de eerste film te bekijken.
Klik hier om de tweede film te bekijken.

New York kleurenfilm jaren dertig go with the vlo

Wie in de jaren dertig geld en smaak had, reisde met de SS Normandie naar New York.

 

Londen, aan de dromerige rivier
De film Colour on the Thames dateert uit 1935 en toont een eenvoudiger Londen. Alle hoogbouw is nog een verre toekomstdroom en het leven op en rond de rivier de Thames heeft een bijna provinciaals karakter. Maar vergis je niet, de zwarte rook die uit de schoorstenen van de boten braakt, maakt duidelijk dat Londen in de jaren dertig ook een vervuilde stad was. Dit leidde *kuch* in 1952 tot The Great Smog of London. Duizenden mensen stierven aan de gevolgen.
Klik hier om de film te bekijken.

Kleurenfilm Londen Thames jaren dertig go with the vlo

Idyllisch Londen, of toch niet helemaal…?

 

Parijs, een laatste plezierreisje
Parijs was een erg opwindende plek in de jaren dertig. De glamour en het plezier regeerden. In juli 1939 reisde een Amerikaans echtpaar naar Parijs en maakte daar twee filmpjes. Ze werden jaren later op een vlooienmarkt teruggevonden door Ian Spring, die ze op YouTube plaatste. Binnen het jaar zouden de nazi’s door dezelfde straten marcheren en werd de lichtstad vier jaar lang in duisternis gedompeld. Gelukkig werd een gepland bombardement afgewenteld.
Klik hier om de film te bekijken.

Parijs jaren dertig kleurenfilm go with the vlo

Hitler wilde al dit moois aan het eind van de oorlog laten vernietigen. Niet gebeurd gelukkig.

 

Europa, de laatste momenten van vrede
Aan het eind van de jaren dertig kon niemand er nog omheen: die Tweede Wereldoorlog zou er komen. Hitler was erop gebrand. Deze filmpjes werden in 1939 gemaakt in Engeland, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk, vlak voordat de hel losbarstte. Het bloedrood van de nazi-vlaggen die op een zonnige dag aan de gevels wapperen, bezorgen je koude rillingen. Dat de ideeën van één besnorde randdebiel de wereld bijna de afgrond in sleurden, blijft verbijsterend.
Klik hier om de film te bekijken.

Kleurenfilm nazi-Duitsland Europa 1939 go with the vlo

De zomer van 1939 was prachtig en warm, maar donkere wolken pakten zich samen boven Europa…

 

De jaren dertig, in alle delen van de wereld
In 2008 zond de BBC de vierdelige serie The Thirties in Colour uit. Het is een verzameling zeldzame filmpjes van de meest uiteenlopende plekken, veelal gemaakt door amateurs. Ik vond op YouTube alleen de eerste twee afleveringen (ze staan ook niet op de site van de BBC), voor de rest moet je de dvd bestellen. De beelden van vooroorlogs Marokko zijn magisch. Al is het pijnlijk om te zien hoe enkele westerse toeristen de straatarme locals voor hun camera dwingen.
Klik hier voor de eerste aflevering.
Klik hier voor de tweede aflevering.

De jaren dertig in kleur kleurenfilm go with the vlo

Reis om de wereld in vele kleurenfilmpjes.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑