...

MCB Binnenkijker Rick Visser

Gepubliceerd op 20 oktober, 2015 door Marie-Cecile Beniers

0

De kracht van herhaling

Binnenkijken bij Rick Visser is een feestje voor liefhebbers van vintage. Achter de deur van zijn etage midden in de P.C. Hooftstraat schuilt een paleis vol vintage verzamelingen die op een bijna perfecte manier staan uitgestald. Gluren jullie mee?

Fotografie: Marjan Sins

Wat krijg je als je een onbedwingbare verzameldrang combineert met een ongekend talent voor styling? Een huis waarin de meest fantastische verzamelingen op een jaloersmakende manier bij elkaar komen en samen een geweldig vintage interieur vormen. Rick Visser, art-director bij Beau Monde, verruilde acht jaar geleden Rotterdam voor Amsterdam. Zijn nieuwe stek werd de P.C. Hooftstraat, mekka voor designshops vol duur spul. En dat terwijl Rick juist een zwak heeft voor tweedehands.

Binnenkijker Rick Visser

Lekker makkelijk: “Ik woon boven Dolce & Gabbana.”

Binnenkijker Rick Visser

Soort zoekt soort. Cactussen en geweien verenigt u.

Binnenkijker Rick Visser

More is more, weet Rick als geen ander.

Binnenkijker Rick Visser

En daar een verzameling uit Ricks jongere jaren: ABBA-buttons.

Rick: “Als kind hield ik al van oude spullen. Toen ik een kind was kwam de huisraad van mijn opa en oma bij ons gezin terecht en toen werd er al gezegd: ‘Geef maar aan Rick.’ Want de enige die een nostalgisch gevoel heeft, ben ik. En dat weet mijn familie ook: Rick houdt van oude dingen.”

Verslaafd aan verzamelen
De liefde voor oude en tweedehands spullen is in de loop der jaren alleen maar gegroeid. Tel daarbij op dat Rick enorm van verzamelen houdt en een intense liefhebberij is geboren. Wekelijks struint hij over markten en door kringloopwinkels, op zoek naar iets wat zijn verzameling completer kan maken. Want dat hij van volume houdt, wordt meteen duidelijk zodra je over de drempel van zijn huis stapt. Rick houdt van mooie spullen en dan niet in twee-, drie- of vijfvoud, maar liefst in tientallen. Gouden kraanvogels, oude medaillons en vazen van West-Germany: het zijn een paar van zijn opvallende collecties. En het is juist door die grotere aantallen dat de pracht van de objecten zo tot haar recht komt. De wand met geweitjes, de groene voorraadpotten in de keuken. Hier treedt zeker de kracht van de herhaling in werking.

Binnenkijker Rick Visser

Bij ons in de PC…

Binnenkijker Rick Visser

Meneer Kaktus zegt ‘oké’.

Binnenkijker Rick Visser

Toen we deze voorraadpotten zagen, werden we een beetje groen van jaloezie.

Binnenkijker Rick Visser

Zelfs de keuken is stylish tot op het bot.

Binnenkijker Rick Visser

Rrrrrick drrrrraait doorrrrr.

Rick: “Ik ben verslaafd aan verzamelen. ik vind het heerlijk om door oude spullen te gaan en die ene parel eruit te vissen.” Is de jacht dan belangrijker van het hebben? “Ik vrees van wel. Ik denk dat dit voor heel veel verzamelaars geldt. Er wordt een stofje in je lichaam aangemaakt op het moment dat je iets vindt wat je wil hebben. Het is zo leuk om van markten thuis te komen en de spullen die je hebt gekocht eigen te maken en een plek te geven in je huis.”

Vrees voor vitrinekasten
Rick: “Ik hou van rommelmarkten. Ik zie meteen of een kraam de moeite waard is of niet. Ik hoef niet uren over een markt te slenteren, maar kan heel snel klaar zijn. De IJ-hallen en de Noordermarkt in Amsterdam zijn vaste prik voor mij. Ik vind het heerlijk om in de ochtend over een markt te lopen. Ik ken de verkopers ook allemaal. Die hertenkopjes komen bijvoorbeeld allemaal van de Noordermarkt. Elke week kocht ik er eentje. Maar de beste markt vind ik nog steeds die op de Binnenrotte in Rotterdam. Nu ik niet meer in die stad woon, kom ik er jammer genoeg minder vaak.” Een andere grote favoriet: de VerzamelaarsJaarbeurs in Utrecht. “Die vind ik heel leuk. Daar kom ik allemaal dezelfde freaks tegen.”

Binnenkijker Rick Visser

Waarschijnlijk is het bankstel het enige dat nieuw is gekocht.

Binnenkijker Rick Visser

“Ik heb misschien geen ogen, maar ik loer je.”

Binnenkijker Rick Visser

En wij maar denken dat Ken vroeger alleen een disco queen was.

Binnenkijker Rick Visser

Wij.willen.dit.huis.ook.

Binnenkijker Rick Visser

De geweitjes met een rond schild kregen een eigen plek.

Rick is echter wars van verzamelen om het verzamelen. “Het zijn wel gebruiksvoorwerpen voor mij. Postzegels en sigarenbandjes zijn verzamelingen waar ik niks mee kan. Ik wil het ook gebruiken. Een vitrinekast waar je je spullen in uitstalt vind ik vreselijk. Een van mijn laatste projecten zijn die rekjes van Tomado. Het is een sport om steeds een stukje erbij te vinden. Uiteindelijk wil ik een hele wand vol hebben.” Een andere prille liefde is Scandinavisch rookglas. “Daar liep ik toevallig tegenaan en nu verzamel ik het. Ik vind het leuk om me er in te verdiepen. Het merk Holmegaard is bijvoorbeeld kostbaar en als het gesigneerd is, is het ook waardevoller.”

Waus van West-Germany
Ricks verzameling van West-Germany vazen mag bijna legendarisch worden genoemd. Zijn collectie bestaat uit meer dan honderd vazen in de kleuren groen en okergeel. Ook bruine vazen heeft Rick ijverig verzameld. Stonden ze eerst te shinen in zijn woonkamer, inmiddels is een groot deel van de collectie verhuisd naar zijn slaapkamer. De overige, vooral kleine vazen, staan nu op de zolder. En af en toe verkoopt Rick wat.

Binnenkijker Rick Visser

De slaapkamer is een klein West-Germany oord.

Binnenkijker Rick Visser

En hier droomt Rick van eindeloze markten vol vintage.

Binnenkijker Rick Visser

Groene vingers? Dacht het wel!

Binnenkijker Rick Visser

Ook buiten op het dakterras zit je prima.

Binnenkijker Rick Visser

Kunst, omdat het moet.

“Die verzameling West-Germany vazen is wel een beetje uit de hand gelopen. Ik denk dat ik een van de eersten was die ze begon te verzamelen, zo eind jaren tachtig. Nu zijn ze veel populairder, dat merk je aan de prijs en het aanbod. Ik weet heel goed wat ik voor een vaas kan betalen en ben ook handig in afdingen. Ondertussen heb ik er zoveel, ik durf wel te zeggen dat ik elk model en elke maat heb. Wat ik met die vazen heb? Ze zijn mooi van lelijkheid, de Mick Jagger van de vazen als het ware.”

Eames voor een prikkie
Designwinkels zijn niet aan Rick besteed. “Meubels kopen bij een designwinkel vind ik te makkelijk. Een paar duizend euro voor loungechair van Eames betalen vind ik niet leuk. Ik vind het leuker om er naar te zoeken en een mooie prijs voor te betalen. Maar ik stap er wel naar binnen hoor, om me te laten inspireren. Ik koop alleen nooit wat in designzaken.” Toen Rick jaren geleden in Rotterdam op zichzelf ging wonen, richtte hij zijn hele huis in met spullen van de kringloop. “Mijn stijl was toen wel wat kitscheriger. Die hele wand met medaillons is nog een erfenis uit die tijd.”

Binnenkijker Rick Visser

Niks flamingo’s, Rick gaat voor kraanvogels. Omdat hij uit de Kraanvogelstraat komt.

Binnenkijker Rick Visser

Zit Rick hier alweer te denken aan een andere indeling?

Binnenkijker Rick Visser

De schelpen komen van over de hele wereld. Ook uit Hoek van Holland.

Binnenkijker Rick Visser

Een van Ricks laatste verzamelprojecten: houten eieren.

Een van de eerste designspullen die hij kocht waren de Eames stoeltjes die aan zijn eettafel staan. “Dat was zo’n geluk. Een vriend van me had toen een antiekwinkeltje en kon ze uit een bejaardenhuis uit Schiedam halen. Zes stoelen, voor tien gulden per stuk! De onderstellen waren helemaal verroest, maar verder zagen ze er nog prima uit, ook de stoffering. Ik ging helemaal uit mijn dak. En nog steeds ben ik er heel blij mee.”

Compensatiedrang
Het is overduidelijk dat Rick een ijzersterk gevoel heeft voor styling, is hij zijn roeping niet misgelopen? “Ik zou best ooit iets willen doen met vintage. Een online shop bijvoorbeeld. Of inderdaad iets met styling. Dat lijkt me erg leuk. Ik wissel veel in mijn interieur, schuif regelmatig heen en weer met spullen. Maar op een gegeven moment is een verzameling ook wel klaar. Dan is het genoeg. En het is maar goed dat ik nog een zolderkamer heb, waar ik op de vliering spullen kan opslaan. Als ik die niet had… Dat verzamelen is toch een beetje compensatiegedrag, denk ik. Een aardig tijdverdrijf dat je doet omdat je je anders verveelt.”

Binnenkijker Rick Visser

Uiteraard huisvest het zolderkamertje ook de nodige vintage schatten.

Binnenkijker Rick Visser

Langzaam maar zeker bereikt hij zijn volgende doel: een hele wand vol Tomadorekjes.

Binnenkijker Rick Visser

Dit ‘apparaat’ werd vroeger gebruikt om roklengtes op te meten.

Binnenkijker Rick Visser

Kocht Rick die Afrikaanse beeldjes per pot?

En hoewel Ricks ziel en zaligheid erin zit (en niet te vergeten heel wat uurtjes), de spullen zijn niet heilig. “Uiteindelijk zijn het maar dingen. Ik ben zeker niet materialistisch en geef heel makkelijk spullen weg. In mijn huis staat ook niets van enorme waarde, ik betaal ook nooit het volle pond. Als alles afbrandt gaat mijn leven de volgende dag gewoon weer door.” Misschien is een brand zelfs een ‘blessing in disguise’ voor Rick? Dan kan hij immers weer aan heel veel nieuwe verzamelprojecten beginnen…

 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑