...

Kringloopreview Kringloop De ARM Oudegracht Utrecht

Gepubliceerd op 18 maart, 2015 door Danny Post

0

De kringloopschijf van zeven

Trek in een copieus kringloopmaal? Ga eens kijken bij Kringloop De ARM in Utrecht. Daar serveren ze in zeven winkels op de Oudegracht alle ingrediënten die je nodig hebt om de dag door te komen. Van designmeubels tot kleding, je komt verzadigd naar buiten.

Kringloop interruptus, we hebben nergens een grotere hekel aan. Heb je net lekker gerommeld in één winkel, moet je vervolgens een kwartier op de fiets om bij de volgende kringloop te komen. Zoals we enige tijd geleden schreven, vonden ze in Alkmaar een oplossing voor dat probleem door een heuse kringloopboulevard te openen waar vier winkels naast elkaar zitten. In Utrecht doen ze er nog een tweedehands schepje bovenop. Daar opende Kringloop De ARM in hartje centrum maar liefst zeven winkels bij elkaar. Op de Oudegracht hop je zo van de ene naar de andere. En dat zorgt voor flinke hartkloppingen merk ik tijdens mijn bezoek.

Kringloop De ARM Utrecht entree

De magische straatnummers, onthoud ze.

Smaak uit, knikkerlamp aan
De vrolijkheid begint al bij aankomst op de Oudegracht. Op een kleurrijk Sesamstraat-bord staan alle essentiële nummers aangegeven: nummer 247 voor boeken, kleine meubels en kleingoed, nummer 253 + 255 voor antieke meubels, nummer 266 voor de intrigerende ‘krenten uit de pap’, nummer 274 voor de kleding, nummer 270 voor de designkelder en nummer 272 is het fietsenfiliaal (nummer 290 mag ik vergeten, dat is de werkplaats). Welkom!

Kringloop De ARM Utrecht kasten

Wat die puntmuts in het midden is? Lelijk.

Kringloop De ARM knikkerlamp

Bij het licht van de feno-me-nale knikkerlamp valt er genoeg te lezen.

Kringloop De ARM fotolijst

Deze ingelijste foto bleef ons lang bij. Vrouw belaagd door retro Dave Roelvinkjes.

Kringloop De ARM Utrecht Beavis en Butthead

Zelfs de hersendode Beavis en Butthead weten dat deze kringloop betaalbaar is.

Kringloop De A.R.M. De Oudegracht

De wekelijkse aanvoer van verse fietsen?

Ik besluit op 247 te beginnen en val meteen met mijn neus in de boter. Achterin de winkel staan torenhoge kasten, afgeladen met boeken en platen. De selectie Engelstalig is ongewoon groot, maar ik krijg ook gloeiende wangen van het aanbod aan foto- en kunstboeken. En het is allemaal eurowerk: praktisch geen enkel boek is duurder dan drie euro. Het kleingoed is me daarentegen iets te troeperig. Veel Blokker-afdankertjes. Prima als je een student bent of het gewoon niet zo breed hebt en wat goedkope mokken en pannen zoekt, maar historie hebben ze niet. En wat zijn de ‘kunstwerken’ van knikkers die tevens dienst doen als lamp? Is het personeel zojuist op een cursus 101 manieren om je oude speelgoed nieuw leven in te blazen geweest?

Verlies je hoofd niet
Nee dan de buurtjes op 253. Daar staan tenminste echte antieke meubels en woonaccessoires. Zelfs het personeel lijkt er uitgezocht op hun hoge antiquarische gehalte. Een oudere heer en dame (ik merk dat ik vanzelf in de beleefde stand schiet) bestieren een waar paradijsje van sjieke oude kasten, bureaus en stoelen. Is het mijn verbeelding of tikt op de achtergrond een klok zachtjes de uren weg? Alsof ik de huiskamer van wijlen mijn oma ben binnengelopen.

Kringloop De ARM tafel

Een tafel uit het Stenen Tijdperk.

Kringloop De ARM Pierrot

Droog je tranen Pierrot, je hebt nog een wasje weg te strijken.

Kringloop De ARM catacombes

In de werfkelder is aan zitplaats geen gebrek.

Kringloop De ARM Utrecht lage doorgang

Dag hersenpan, hallo sixties kaptafel.

Kringloop De ARM schoolbanken

Terug naar de schoolbanken, het is nooit te laat.

Met name de bedompte werfkelder eronder (nummer 255) is een bijzondere ervaring. In de eerste plaats omdat door de lage doorgangen in deze Middeleeuwse opslagruimte een gescalpeerde kruin altijd op de loer ligt, maar zeker ook vanwege het aanbod. De meubels staan in lange rijen opgesteld. De ogen van mijn vriendin Liesbeth die mee is, beginnen te stralen zodra ze twee originele schoolbankjes in het vizier krijgt. De dame die ons als een grijze schaduw naar beneden volgde, ziet de hebberigheid in haar blik en grijpt haar kans: “Mooi zijn ze hè? Ze zijn heel oud. Ik had ze wel voor mijn kleinkinderen gewild maar ik heb er drie en dan zou er eentje behoorlijk zuur zijn geweest.” Spijtig genoeg gooit de niet zo nostalgische prijs roet in het eten: 75 euro voor één schoolbankje plus stoel.

Muf is goedkoper
Eenzelfde lichte deceptie maakt zich van me meester als ik op nummer 270 in de designkelder afdaal. Ja, de meubels van Pastoe, Leolux, Gelderland en Gispen zien eruit om door een ringetje te halen, maar het element van de jacht is eraf. De kick dat je voor een prikkie een klassieker vindt die iedereen over het hoofd zag, niet bestaand. Bij de ARM weten ze exact wat alles waard is. Dat is geen schande, maar ouderwets kringloopkneuteren kun je op dit adres niet.

Kringloop Utrecht De ARM

En echt niet leuk.

Kringloop Utrecht 1 been

Iets met vier poten of één? De ARM heeft het.

Kringloop De ARM lampen

Ook in de achterkamer word je met open ARM ontvangen.

Kringloop Utrecht televisie

Of je Netflix kunt ontvangen op deze not-so-flatscreen? Mwah.

Kringloop De ARM Utrecht

There’s nothing like the smell of vintage clothes in the morning.

Maar hoera, de kenmerkende geur van tweedehandskleding op nummer 274 doet wonderen voor mijn gekrenkte ziel. Daar kun je nog wél woest wroeten en graven in de rekken vol pakken, jurken, overhemden en T-shirts. Maar het allerleukst is toch onze laatste stop, ‘Het krenten uit de pap winkeltje’. Een knusse mix van alle voorafgaande filialen vind je er de meest uiteenlopende dingen en bovendien voor een zacht prijsje. De schilderijen, antieke radio’s, lampen en bijzettafeltjes staan hoog opgestapeld. En wat is het vrouwelijke opperhoofd van deze dichtgeslibde toko aardig! Behulpzaam staat ze iedere klant te woord en vertelt ze over alle nieuwe spullen die vandaag zijn binnengekomen. Enthousiast: “Zoals deze Fisher-Price garage, ik moet hem alleen nog een beetje schoonmaken en dan is ‘ie weer als nieuw.”

Groeten uit Stressville
Hoewel Liesbeth en ik eigenlijk het fietsenfiliaal van de ARM mee moeten pakken, besluiten we die te skippen. We hebben geen fiets nodig en bovendien zitten op de Oudegracht nóg twee vintage adresjes die we graag willen zien, de ansichtkaarten- en fotowinkel Groeten uit op nummer 284 en de antiek- en curiosawinkel De Oude Pijpenlade op nummer 199. Ik berouw ons besluit meteen. Beide zaken zijn zo volgestampt dat we bijna een hele dag nodig zouden hebben om alles te kunnen zien. Het is inmiddels einde middag en ik voel de tijd wegsijpelen. Licht gefrustreerd scan ik langs de glazen vitrinekasten van De Oude Pijpenlade. Zilver bestek, speelgoed, serviezen, oude lijstjes, ze draaien voor mijn ogen.

De Oude Pijpenlade Utrecht speelgoed

In De Oude Pijpenlade worden nostalgische toy stories verteld.

De Oude Pijpenlade Utrecht interieur

Meer, meer, meer, je blijft er ronddolen. Aaaaah!

Groeten uit Utrecht archiefkasten

In de winkel Groeten uit liggen de herinneringen van vele generaties begraven.

Groeten Uit Utrecht

Vintage Philips-behang, ineens hebben we er een fascinatie voor.

Groeten uit antieke foto vrouwen

Groeten uit is van dinsdag tot en met zaterdag open for business.

Die irritatie groeit verder in Groeten uit. We hebben nul tijd -het is bijna half vijf- om door de stapels en stapels vintage ansichtkaarten, foto’s, antieke fotoalbums te gaan. Liesbeth en ik vinden in de papierchaos nog wel een stel stokoude foto’s van een besneeuwd Amsterdam, maar de lades van de archiefkasten blijven vandaag helaas voor ons gesloten. Met tegenzin nemen we afscheid van de sympathieke eigenaar Han. Een andere dag keer ik zijn unieke winkel met alle liefde binnenstebuiten. Dan doe ik ook de andere vintage winkels op de Oudegracht, zoals De Plaatboef op nummer 306, boekantiquariaat Hinderickx & Winderickx op nummer 234 en kledingwinkel Episode op nummer 206. Weet je, ik blijf de volgende keer gewoon een nachtje in deze gezellige stad slapen. Véél beter voor mijn hart.

Kringloop De A.R.M.
Oudegracht 247, 253, 255, 266, 270, 272, 274 (en 290)
3511 NV Utrecht
Tel. 030-2328410
kringloopcentrumutrecht.nl
(pinnen is mogelijk)

Kringloop De A.R.M. Utrecht winkel

In Utrecht weten ze waar je de oude krenten uit de pap vist.

 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail
De kringloopschijf van zeven Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

3.8


Tags: , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑