...

Vlo lit

Gepubliceerd op 17 oktober, 2016 door Danny Post

1

De Pixi-boekjes zijn terug (en jij kunt ze winnen)

Als je opgroeide in de jaren zeventig ken je vast nog de kleurige Pixi-boekjes. Sinds kort worden ze opnieuw uitgegeven. Dat vrolijke gevoel herbeleven? Ik geef er een stel weg.

Toen uitgeverij De Vier Windstreken mailde met het nieuws dat ze de Pixi-boekjes opnieuw ging uitgeven, sprong de kleuter in mij een gat in de lucht. Pixi is voor mij puur seventies sentiment. Als dreumes van vijf bezat ik een hele lading van die verhaaltjes: De kinderen van mama Miezemau, MimiEen gebloemde paraplu, De kleine rode bestelwagen, Het varken dat niet naar huis wilde en ga zo maar door. Mijn bijbel(tje) was echter De trein. Ik nam het boekje overal mee naartoe. Want – ik heb het hier al eerder bekend – ik wilde later treinmachinist worden. Wat er op die achttien pagina’s stond, was hoe ik mijn toekomst zag. Het liep allemaal wat anders, maar ik ben de naam Pixi nooit vergeten. Daarom vind ik het zo ontzettend leuk dat De Vier Windstreken de boekjes afstoft. Zo kan een hele nieuwe generatie kleuters van de vrolijke verhaaltjes genieten en kunnen ouders tijdens het voorlezen hun eigen jeugd een beetje herbeleven.

pixi-de-trein-mimi-go-with-the-vlo

Klein maar trein. Enkele jaren geleden vond mijn vader op een vlooienmarkt mijn favoriete Pixi terug.

pixi-boekjes-de-trein-go-with-the-vlo-2

Ik hunkerde naar een snel glamourbestaan op de rails.

pixi-boekjes-boerderij-go-with-the-vlo-2

Mijn vriendinnetje Nancy wilde echter boerin worden en las dit boekje. Van trouwen kwam het dus niet.

vier-windstreken-pixi-go-with-the-vlo

Uitgeverij De Vier Windstreken begint met drie series van acht boekjes. Meer boekjes volgen.

De geschiedenis van Pixi gaat ver terug, veel verder dan ik altijd dacht. De oorsprong van deze boekjes ligt in Amerika en Canada. Al was ‘A Pixie Book’ toch net even anders dan onze Pixi’s. Ze waren namelijk groter, hadden een kartonnen omslag en waren vier pagina’s langer. De Pixi’s zoals wij ze kennen, komen uit Duitsland. In 1954 bracht uitgeverij Carlsen daar de allereerste titel uit: Miezekatzen. De dwergboekjes (ze meten 10 centimeter bij 10 centimeter) bleken gelijk een hit. Zo vlogen er in het eerste jaar al 100.000 over de toonbank. Meer dan zes decennia later zijn de Pixi’s nog steeds mateloos populair in Duitsland en worden er jaarlijks zo’n dertien miljoen exemplaren van verkocht. Pixi is ook wereldwijd een begrip. De boekjes verschenen of verschijnen in vele landen, waaronder China, Australië, Macedonië en Noorwegen.

Kleine boekjes voor kleine handjes
Ook Nederland behoorde heel lang tot de Pixi-familie. In de jaren vijftig verschenen hier 48 Pixi’s, hoewel die al snel een nieuwe naam kregen: ‘Een mini-boekje’. Vanaf 1971 werden er 318 titels uitgegeven die wel als echte Pixi-boekjes op de markt kwamen. Daar zat ook mijn geliefde De trein tussen. In 1996 werd de reeks tot verdriet van velen bruut stopgezet. Dat Pixi nu in Nederland een comeback maakt, heeft een persoonlijke reden. “Onze uitgever vond de boekjes vroeger zelf heel erg leuk, dus zocht hij uit of hij ze opnieuw uit kon geven,” aldus Nathalie Bierhuizen, die de coördinatie, redactie en promotie van de nieuwe Pixi’s doet. “Het is toeval dat onze boekjes nu precies twintig jaar na het laatste Pixi-boekje uitkomen.”

pixie-pixi-boekjes-duitsland-go-with-the-vlo

Links een Amerikaanse Pixie, rechts het allereerste Duitse Pixi-boekje.

pixi-boekjes-nederland-go-with-the-vlo

In Duitsland verschenen er meer dan tweeduizend titels. Pixi-verzamelaars willen ze allemaal hebben.

pixi-boekjes-voorlezen-go-with-the-vlo

Voor ouders is het geen straf om uit de Pixi’s voor te lezen. Even lekker terug naar hun jeugd!

fabian-pixi-boekjes-go-with-the-vlo

Welke deeltjes herken jij nog? Op Catawiki worden soms hele vroege titels aangeboden.

Uitgeverij De Vier Windstreken trapt af met drie series van acht boekjes die nu in de winkel liggen: 01 Klassiek, 02 Sprookjes en 03 Pixi-pret. “De laatste twee series verschenen eerder in Duitsland en zijn nog geheel nieuw voor Nederland,” vertelt Nathalie. “Serie 01 Klassiek is een heruitgave: de beelden zijn exact hetzelfde als toen de serie in 1971 in Nederland uitkwam. De tekst hebben we lichtelijk herschreven, maar heeft nog steeds een lekker ouderwets sfeertje.” In het voorjaar van 2017 volgen er opnieuw drie series. “Ook weer allemaal tegelijkertijd. We willen de Pixi’s steeds in aantallen van 24 blijven uitgeven. We hopen dat ze weer onwijs populair worden en dat we hier nog jaren mee kunnen doorgaan. In Duitsland zijn er sinds het eerste boekje uit 1954 al meer dan tweeduizend titels verschenen. Dat lijkt ons een mooi streven!”

Go with the Vlo mag drie Pixi-series weggeven. Wil je kans maken? Deel dit artikel vanuit de Facebook-pagina van Go with the Vlo met ten minste vijf vrienden of plaats een afbeelding uit deze reportage op Instagram, zet eronder de hashtag #pixiboekjes en tag in de afbeelding @dannypostgowiththevlo. Geen Facebook of Instagram? Stuur dan een mailtje en vertel me waarom jij Pixi zo leuk vindt: info@gowiththevlo.nl. De actie sluit op woensdag 26 oktober. Je kunt de Pixi-boekjes natuurlijk ook gewoon kopen. Ze kosten € 0,99 per stuk. In de webshop van uitgeverij De Vier Windstreken zijn ze eveneens per serie van acht te koop voor € 7,92: vierwindstreken.com. Alle boekjes zijn te bekijken op pixiboeken.nl.

 

pixi-tien-kleine-negertjes-go-with-the-vlo

Ik heb het flauwe vermoeden dat deeltje 100 niet opnieuw zal worden uitgegeven…

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑