...

Tip! The Wrinkles of Istanbul

Gepubliceerd op 14 juni, 2016 door Danny Post

4

De rimpels van Istanbul

In de korte film Wrinkles of the City, Istanbul blikken bejaarde Istanbullu’s terug op hun leven in de eeuwenoude stad. Als je tien minuutjes hebt: gun jezelf deze knuffel voor de ziel. 

Foto’s: JR

Istanbul is mijn tweede thuis. Ik bouwde er een leven op dat verweven raakte met mijn leven hier, smeedde er innige vriendschappen en vond er in 2005 mijn grote liefde Evren. Istanbul zit in mijn hart. Maar de laatste jaren wordt Istanbul steeds lelijker. President Recep Tayyip Erdoğan en zijn vrienden zetten elke dag een nieuwe kras op ‘mijn’ stad. Net zoals ze dat doen op heel Turkije. Vernietigende bouwprojecten van malafide projectontwikkelaars, journalisten die achter de tralies verdwijnen omdat ze kritisch zijn over de regering, het geweld tegen de Koerden, er raast een storm over Turkije die alles kapot lijkt te maken. Ooit zal deze storm gaan liggen, maar dat moment is ver weg. Het dieptepunt is nog niet bereikt. En wanneer die nieuwe dageraad in Turkije aanbreekt, zullen de gevolgen van de jaren onder Erdoğan lang nadreunen. Zelfs generaties die nu nog geeneens geboren zijn, zullen erdoor beschadigd raken. 

The Wrinkles of the City go with the vlo

De oudste inwoners van Istanbul houden van hun stad. En hun stad houdt van hen.

Evren en ik praten er vaak over. Het breekt Evrens hart als hij ziet wat er in zijn land en oude woonplaats Istanbul gaande is. Over ieder nieuwsbericht windt hij zich hevig op. Mijn man woont dan wel sinds 2013 bij mij in het veilige Nederland, dit troost hem niet. “Hoe kan ik mezelf gelukkig prijzen als mijn familie en vrienden nog daar zijn?” zegt hij altijd en dan voel ik zijn pijn. Gelukkig lukt het ons om ook de mooie kanten van Turkije en Istanbul te blijven zien. Want die zijn er nog genoeg. Vandaag wees hij me op de korte film Wrinkles of the City van Guillaume Cagniard waarin een aantal hoogbejaarde bewoners van Istanbul terugblikken op hun leven. Het resultaat is een ontroerend visueel gedicht over ouder worden, over hoe de miljoenenstad aan de Bosporus veranderde en dat alles eindig is. De film maakt onderdeel uit van het gelijknamige kunstproject van de Franse kunstenaar JR. Hij creëerde in 2015 levensgrote portretten van dezelfde oudjes en plakte deze op de muren van huizen in de historische wijken van Istanbul. Voor mij tonen ze aan dat uiteindelijk miljoenen gewone mensen het DNA van een stad en een land bepalen en niet één megalomane man. Een hele geruststellende gedachte.

Lees meer over de inspirerende kunstprojecten van JR op zijn website jr-art.net.

 

The Wrinkles of the City Istanbul go with the vlo

De indringende portretten van JR volgen je overal op straat.

Danny Post Evren Akdemir go with the vlo

Het is niet allemaal slecht. Evren en ik genieten nog steeds intens van een boottocht over de Bosporus.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur4 Responses to De rimpels van Istanbul

  1. Murat says:

    Wat een mooie video. Ik heb tranen in mijn ogen. Aub stuur van mij de groeten aan Evren. Ik begrijp hem heel goed als iemand die ook uit Istanbul komt. Je hebt alles zo mooi geschreven. Dat zijn echt die waarheden. Dank je wel.

  2. Murat says:

    Ja, ik woon in Den Haag en werk in Amsterdam. Mensen als ons hebben zeker heel veel dinge te vertellen maar op een reactie pagina moet ik oppassen dat ik niet als Ebru Umar eindig hahaha. Je kunt mij altijd door mijn prive email contacteren 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑