...

Expositie jazz-age-expositie-textielmuseum-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 30 november, 2017 door Danny Post

0

De roaring twenties herleven in het TextielMuseum

Gisteren tipte ik drie exposities, maar ik zag – dom, dom, dom – een vierde topper over het hoofd: 1920s Jazz Age | Fashion & Photographs in het TextielMuseum. 

Foto’s: James Abbe Archive, Tessa Hallman/Collectie Cleo enMark Butterfield

De roaring twenties waren een periode van radicale maatschappelijke veranderingen, in het bijzonder voor de vrouw. Van Parijs tot Hollywood, in de periode na de Eerste Wereldoorlog lieten moderne meiden zich niet langer de wet voorschrijven. Ze knipten hun haren af, begonnen openlijk te roken en hingen hun benauwende korsetten aan de wilgen. Ze kozen voor een compleet nieuwe kledingstijl, die hun veroverde vrijheid symboliseerde. Sportkleding, fraai bedrukte japonnen, flapper dresses met franjes, avondkledij met kraaltjes, fluwelen capes, kimono’s, zijden pyjama’s, het kon niet op. De tentoonstelling 1920s Jazz Age | Fashion & Photographs laat je van 9 december tot en met 27 mei de glamour, overdaad en frivoliteit van dit opwindende decennium voelen. Er zijn meer dan meer dan 150 haute couture en prêt-à-porter kledingstukken uit de periode 1919-1929 te bewonderen. Een lust voor het oog.

textielmuseum-jazz-age-tentoonstelling-go-with-the-vlo

The Dolly Sisters gingen zelden zonder hoofdtooi van huis.

textielmuseum-jazz-age-tilburg-tentoonstelling-go-with-the-vlo

Gertrude Lawrence en Noel Coward (rechtsboven), Fred en Adele Astaire (onder), ze hadden stijl.

jazz-age-mode-flapper-dress-textielmuseum-go-with-the-vlo

Cabaretdiva Gilda Gray zwierde door de twenties in de prachtigste creaties. En zij niet alleen.

jazz-age-textielmuseum-expositie-mode-go-witwh-the-vlo

Alles werd met veel liefde en vakmanschap gemaakt. In deze cape trok een nachtvlinder alle aandacht.

Uit de kledingstukken spreekt de lol van die tijd. De roaring twenties waren de jaren van een bruisend nachtleven, dansen tot de andere morgen en all that jazz. De zwaai van een zoom vol kraaltjes of een avondcape die van een schouder glijdt, avondkleding werd gemaakt om in te zwieren. De jurken tonen het vakmanschap van toen. Het handwerk was zeer gedetailleerd. Naast de kleding zijn er ook verschillende filmfragmenten te zien plus originele foto’s van James Abbe (1883-1973). De Amerikaan was een van de belangrijkste fotografen van toneel- en filmsterren uit die tijd, zoals The Dolly Sisters, Fred Astaire en Rudolph Valentino.
Buitenkansje: tijdens de publieksopening op zaterdag 9 december staan topkappers klaar om bezoekers een echte jaren twintig look aan te meten. Vier je innerlijke flapper!

1920s Jazz Age | Fashion & Photographs is van 9 december tot en met 27 mei te zien in het TextielMuseum in Tilburg, textielmuseum.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑