...

Marktreview Rotterdam Ahoy' kraam te koop

Gepubliceerd op 31 maart, 2015 door Danny Post

15

De vloek van Ahoy

Amsterdam heeft de fantastische rommelmarkt in de IJ-Hallen, Den Bosch de razend populaire snuffelmarkt in de Brabanthallen, Utrecht de fenomenale VerzamelaarsJaarbeurs. En Rotterdam? Dat heeft de diarree-opwekkende vlooienmarkt in Ahoy. Prrrrrrt!

Het was niks, het is niks en het wordt niks. Dat is kort gezegd de mening van velen over de rommelmarkten in Rotterdam Ahoy. En dat is raar. Want Ahoy is groot, Rotterdam nog groter en het potentieel dus mega. Maar wie weleens gegaan is, weet dat een gemiddelde kerkmarkt in Schipluiden of Putten beter is. Het aanbod in Ahoy is treuriger dan een cyclaam die een maand geen water kreeg, er staan veel te veel verkopers van nieuwe (plastic) schoenen, kunstbloemen en andere smakeloze discount-troep tussen de tweedehands kramen en het is gewoon niet gezellig. De keren dat ik me liet verleiden om te gaan, kwam ik standaard bozig thuis.

Rommelmarkt Ahoy snoepkraam

Terecht. Deze zijn immers bedoeld om een dampende number two in te doen.

Rommelmarkt Ahoy flut

De gelukkigste mens in Ahoy? De vertrekkende mens.

Massagesloffen rommelmarkt Ahoy

Massage-sloffen met oud-Rotterdamse tenenkaasgeur. Tof.

Rommelmarkt Ahoy Rotterdam beelden

Bang voor zakkenrollers? Laat je portemonnee thuis. Kan makkelijk.

Waar het aan ligt? Het heeft wat mij betreft in ieder geval deels met de organisatoren te maken die Ahoy uitkiest. Was het eerst het dramatische Bijl Evenementen dat de rommelmarkten jarenlang organiseerde, eind 2013 trad BB-Evenementen aan. Ook deze organisator heeft het voor mij gewoon niet. Hoewel in theorie elke verkoper zich bij hen kan aanmelden, komt een markt van BB in de praktijk vooral neer op mensen die een hoop gereedschappen en vodderige Didi-jasjes slijten. De verkopers die echt mooi spul verkopen moet je met een lampje zoeken. Daarom reageer ik blij verrast wanneer ik lees dat De Wit Evenementen op zondag 29 maart een rommelmarkt in Ahoy houdt. Dit bedrijf dat onder meer de XL-snuffelmarkten in Den Bosch organiseert, heeft een uitstekende reputatie. Zou het ditmaal anders zijn? Ik haast me er naartoe.

Aan de dunne (kant)
Was ik maar thuisgebleven. Tijdens de eerste minuut beginnen mijn darmen alweer hevig op te spelen. Dezelfde paupersfeer als altijd straalt me tegemoet. Heb ik hier zojuist vijf euro entreegeld voor betaald??? Het is amper één (kleine) hal vol. En zie ik daar in de verte het vertrouwde heuvellandschap van ‘vintage’ kinderkleding die werd verwassen tot onbestemde grijze, beige kleurtonen? Kreun. Waarom heb ik vooraf geen doosje Norit in mijn zak gestopt? Uit voorzorg registreer ik waar de toiletten zijn. Dit wordt een kak emergency.

Rommelmarkt Ahoy kledingberg 2

Ritsel vooraf een Tena Slip Super van je oma of opa. Je zult hem nodig hebben.

Rommelmarkt Ahoy antiek

Heftige ontroering toen er wat echt antiek voorbij flitste.

Rommelmarkt Ahoy kledinghoek

Glam Central. Naar verluidt koopt Kate Moss hier ál haar vintage kleding.

Rommelmarkt Rotterdam stoel

Even zitten? Mag discreet hurken achter deze panelen ook? Prrrrt!

Rommelmarkt Ahoy Heineken

Balen. De stoere pet was er niet meer in het groen.

Ik speel met de gedachte om direct rechtsomkeert te maken, maar dat slaat nergens op. Ik ben er nu al, het geld is betaald, dus laat ik op zijn minst een rondje maken. Zoals het er naar uitziet, ben ik toch binnen een half uurtje klaar. De pijn duurt niet heel lang. Met samengeknepen billen stap ik verder de hal in en dan gaat het bijna mis. Een worstenkraam en een snoepkraam. En wat staat er even verderop? Néééé, een armoedige telefoonhoesjeskraam. Prrrt! Ik moet al mijn wilskracht inzetten om niet ter plekke leeg te lopen. Regent het straks net zo hard uit mijn achterwerk als dat het buiten doet? Het is zaak om NU iets tofs te spotten. Fócus.

Aan de race
Aan het eind van de eerste rij kramen gloort een lichtpuntje: een zwarte retro herenfiets met een cool bruin leren zadel. Zo nieuw als de haarstukken van Patricia Paay natuurlijk, maar hij lijkt in elk geval vintage en is best mooi. Mijn darmen kalmeren net op tijd. Oef. De verkoper die mijn blik van intense opluchting verwart met enthousiasme, komt vlug vanachter zijn kraam vandaan. “Goed ding hè?” lacht hij. “Ik vraag er 250 euro voor, maar er is over de prijs te praten.” Ik bedank hem vriendelijk. Hij moest eens weten. Bijna was zijn hele fiets bruin geweest.

Rommelmarkt Ahoy fiets

De verleiding was groot om weg te rijden. Ver weg.

Rommelmarkt Ahoy kleding troep

Al eeuwen op zoek naar Versees voor weinig? Bingo!

Rommelmarkt Rotterdam Ahoy kledingrekken

Van de catwalk zo naar de straat. In Ahoy’ hangen alle laatste trends.

Rommelmarkt Ahoy Mijn Geheim

Teitsgrift of pjama kopen?

Rommelmarkt Ahoy dolken

Heel wonderlijk, maar in Ahoy’ smeken je polsen om een mes.

De rust voor mijn darmen is van korte duur. Het tweedehands-gehalte is in de tweede rij kramen weliswaar een stuk hoger, maar nog steeds ruk. Ik wil de jasjes en shirtjes die een berg van gekreukte textiel-ellende vormen (had de strijkbout een ATV?) met een vlammenwerper te lijf gaan. Burn Mount Never Everest, burn. Ik sta niet alleen in mijn frustratie. Naast me wordt in plat Rotterdams gevloekt. “G#verd$mme, wat een ongelooflijke t#fuszooi,” brult een verweerde kleurspoeling tegen haar man. I hear you sister. Ook het brakke speelgoed en de ‘leuke interieurspulletjes’ van de Action die worden aangeprezen doen de sluitspier weer gevaarlijk verslappen. Ik span mijn billen extra aan en race zwetend door.

De grote vlooienverlosser
En zo gaat het nog een rij of vier door met weinig tot geen verbetering. Ik tik onderweg nog wel een stapeltje zeldzame platen van Duran Duran op de kop plus een paar Franka-stripalbums, maar die vondsten wegen niet op tegen alle troep waar ik over struikel. Grootste ergernis blijven de kramen met nieuwe spullen. Zoals de dame die kitscherige stripperschoenen verkoopt die een keukentrapje bij het ramen zemen overbodig maken. Of de jongen die gruwelijke lelijke sportbeelden en -bokalen verkoopt. Dit.is.geen.braderie.GO.AWAY.

Rommelmarkt Ahoy Sneeuwwitje

Sneeuwwitje: “Dit is de laatste keer dat ik me door jullie naar die gereedschapskramen liet lokken.”

Rommelmarkt Ahoy schoenen

Manolo Blèh-nik, Christian Louboukarton, aan designer shoes geen gebrek.

Rommelmarkt Ahoy Rotterdam beelden

Topservice. Bij elke bril krijg je de levenslange garantie dat hij je slapen afknelt.

Rommelmarkt Ahoy zakkenvullers

Misschien werft Ahoy de organisatoren van zijn rommelmarkten gewoon verkeerd?

Rommelmarkt Ahoy Duran Duran Franka

De vette opbrengst van een zeer magere dag.

Wanneer ik later in de metro de balans opmaak, kom ik tot de conclusie dat Ahoy vervloekt moet zijn. Dat zelfs een doorgewinterde organisator als De Wit Evenementen hier onderuit gaat, is wel erg bizar. Werd een Kralingse veenheks lang geleden op deze markt belazerd door een verkoper die haar een kapotte föhn aansmeerde en sprak ze als wraak een vloek over het evenementencomplex uit? Dat het hier tot het einde der tijden crap zou blijven? Ik hoop van niet. Misschien moet de Ahoy-directie er eens een frisse buitenstaander opzetten. Ik denk aan Dennis Kessenich die met zijn vader de maandelijkse kofferbakmarkten in Hoek van Holland tot zo’n ongekend succes maakte. Toevallig is hij hun kindje net grotendeels kwijtgeraakt aan concurrerende marktorganisatoren. Zij drongen er bij de gebiedscommissie van Hoek van Holland op aan om het vergunningensysteem voor deze locatie open te breken zodat zij een graantje konden meeplukken van het succes dat hij en Kessenich senior nota bene opbouwden. Dennis heeft voor 2015 nog maar twee data over, 26 april en 26 juli. De overige tien maanden werden gekaapt door BB-Evenementen. Een grote schande. Anyway, Ahoy doe je voordeel met zijn verlies. Zo’n grote stad moet toch stukken beter kunnen?

Zin gekregen om een middagje te verpesten of gewoon op zoek naar een ludieke manier om retesnel af te vallen? Dan zijn de rommelmarkten in Ahoy’ iets voor jou. Kijk voor de volgende data op dewitevenementen.nl en bb-evenementen.nl.

Rommelmarkt Ahoy terrasje

Op het fashionable terras is het zien en gezien worden.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

De vloek van Ahoy Danny Post
Antiek/design
Gezellige meukgehalte
Koopjesgehalte
Sfeer

Summary:

1.5


Tags: , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur15 Responses to De vloek van Ahoy

 1. Karin says:

  Hallo,

  Ik heb gegierd van het lachen om je blog. In de IJsselhallen in Zwolle trof ik ook dezelfde meuk aan. Inderdaad nadat ze eerst entree vragen… De gemiddelde kringloop heeft nog interessanter spullen.

 2. anoniem says:

  Blij dat ik niet geweest ben! Sporthal de Veur in Zoetermeel viel helaas ook tegen, veel kleiner dan ik dacht. Die in Voorburg was helaas afgelast door het weer 🙁

 3. Wwzapper says:

  @ Karin – De vlooienmarkt in de Ijsselhallen is van dezelfde organisator. Overigens bespeur ik een deel van het hier beschreven leed ook bij de Snuffelmarkt in Den Bosch (óók van die organisator). Teveel braderie, te weinig boeiends in de afdeling kleding & tassen. Maar nou ben ik wat betreft deze vlooienmarkt ook afgestompt omdat ik er te vaak geweest ben, om eerlijk te zijn. Ik laat hem dan ook een poosje met rust.

  • Danny Post says:

   Ik herken je verhaal. Bij hun megamarkt hebben ze tegenwoordig teveel braderiemeuk om de boel maar te vullen. Wederom zonde.

 4. Wwzapper says:

  Ik kan me trouwens herinneren ooit één keer op deze vlooienmarkt in Ahoy geweest te zijn, ergens in de mid 00’s. Geen warme herinneringen aan; ben niet voor niets nooit meer geweest. Gezien de grootte van het complex had ik een joekel van een markt verwacht, maar het was ook toen slechts 1 zaaltje. Waar ook nog eens weinig te genieten viel. Koude douche; kom je dáárvoor helemaal uit oostelijk Brabant. Ik had net zo goed naar die in het Beursgebouw in Eindhoven kunnen gaan, dat is eveneens geen hoogvlieger. :’)

  • Danny Post says:

   Nee? Nog niet geweest. Ik vind de VerzamelaarsJaarbeurs dus echt heel leuk. Entree van rond de 12 euro maar zoveel mooie dingen. Van echte koopjes tot duurdere dingen. Anders dan de naam doet vermoeden is het gewoon een mega flea met vijf hallen. Feestje! We geven er deze week kaartjes voor weg, houd onze site in de gaten.

   • Wwzapper says:

    Die in Utrecht is inderdaad tof, wil ook even die Barbie-standjes vermelden (mogen ze er wel meer van neerzetten). Wb die vlooienmarkt in het Beursgebouw in Eindhoven: hij zit tegen het winkelcentrum aan, en als ‘ie gehouden wordt is het ook steeds koopzondag. Dat zorgt er iig voor dat er veel niet-serieuze bezoekers zijn, die er voor de gein eens binnen stappen. En ook dat er relatief veel dubieus ogende figuren binnen lopen, de sfeer had sowieso iets white trasherigs. Iig was dat zo tijdens de 4 á 5 keer dat ik er geweest ben (tja, gezien waar ik woon is dit een relatief voor de hand liggende om binnen te gaan, ook al is het dus geen hoogvlieger). De laatste keer was overigens al wel een paar jaar geleden.

 5. Anoniem says:

  Heerlijke blog, Danny Post.
  Ik had een vraagje; Die vloek waar je spraak doet me enorm denken aan wat er met koningsdag in Rotterdam aan de hand is. Mijn vraag is of jij in regio Rotterdam nog leuke vrijmarkten kent zoals die in kralingen. Er moeten toch meer plekken zijn die niet door de t*ring zooi overspoeld zijn.

  • Danny Post says:

   Ik heb de vrijmarkt in Rotterdam nooit heel leuk gevonden, als ik eerlijk ben. Ik ben de laatste jaren vooral naar Kethel aan de rand van Schiedam gegaan. Vond ik zelfs West-Germany vazen van 1 euro. Vorig jaar was er gedonder met nieuwe zeikregels van de gemeente Schiedam dus ik weet niet wat de invloed daarvan zal zijn op de 27e, maar probeer het eens. Ga wel heel vroeg. Overigens was ik vorig jaar ook voor het eerst in Delft, was ook leuk.

 6. Danny Post says:

  Oh en houd de markt van Ughelen in de gaten. We hebben er een artikel over geschreven. Staat op de site. Kun je terugvinden met de zoekfunctie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑