...

Vlo nieuws Charlie Chaplin veiling Debbie Reynolds

Gepubliceerd op 28 april, 2014 door Danny Post

0

Debbies grote Hollywood-sale

Filmfreak en toevallig net een erfenisje gehad? Volgende maand veilt actrice Debbie Reynolds weer vele Hollywood-memorabilia, waaronder de hoed die Vivien Leigh droeg in Gone with the wind. Ook een jurk van sexbom Mae West gaat onder de hamer. 

Hysterische taferelen op 17 en 18 mei bij veilinghuis Profiles in History. Fans zullen elkaar de ogen uitkrabben wanneer de antiquarische diva Debbie Reynolds de aller-laat-ste restanten van haar enorme Hollywood-verzameling van de hand doet. Een greep: de piano van Elvis Presley, de iconische bolhoed van Charlie Chaplin, een schitterende zwart-witte jurk van Mae West uit Belle of the Nineties, het hoedje dat in 1939 het bitchy hoofd van Vivien Veigh aka Scarlett O’Hara sierde in Gone with the Wind, alles moet weg.

Gone with the wind Citizen Kane Debbie Reynolds veiling

Hoedje uit Gone with the wind? Bontjas uit Citizen Kane? Deb heeft vanalles in de kast.

Voor Debbie, zelf vooral bekend dankzij de filmklassieker Singin’ in the Rain uit 1952, wordt de veiling een emotioneel afscheid. De actrice verzamelde meer dan 45 jaar alles dat met Hollywood te maken had. “Het was mijn grote droom om zoveel mogelijk belangrijke items uit de filmindustrie te vergaren en voor het nageslacht te bewaren.”

Marilyns cocktease jurk
Debbies doel was om haar collectie in een museum onder te brengen, maar dat plan viel ondanks verschillende pogingen in duigen. Toen de 82-jarige blondine bijna failliet dreigde te gaan door een laatste poging die spaak liep, was ze gedwongen om haar 3500 kostuums, 20.000 originele foto’s en duizenden andere memorabilia te veilen. “Het brak haar hart”, aldus haar zoon Todd Fisher. De eerste twee veilingen die Debbie in 2011 hield (totale opbrengst: 25 miljoen dollar), veroorzaakten een sensatie. Zo verwisselde het blauw-witte jurkje dat Judy Garland droeg in the The Wizard of Oz voor 910.000 dollar van eigenaar en gingen de Ascot-jurk en -hoed van Audrey Hepburn uit My Fair Lady voor 3,7 miljoen dollar de deur uit.

Debbie Reynolds veiling

Wie maakt deze Hollywood-hoarder los?

Grootste klappers waren de jurken van Marilyn Monroe. Ging haar rode paillettenjurk uit Gentlemen Prefer Blondes nog weg voor een luttele 1,2 miljoen dollar, haar opwaaiende ‘subway dress’ uit The Seven Year Itch leverde 4,6 miljoen dollar op. Fans zien het met lede ogen aan dat zo’n unieke collectie uitwaaiert naar alle hoeken van de wereld. Debbie geeft er maar een positieve draai aan: “Nú is je kans om een stukje Hollywood-geschiedenis te bezitten.” Hmmm, hopelijk doet La Deb voor low-budget retronista’s als wij ook enkele van Marilyns knopen weg?

Alle informatie over de veiling vind je op profilesinhistory.com. Voor Debbies gezellige bombastische verkooppraatje, klik hier.

 

Marilyn Monroe veiling Debbie Reynolds

De poster van Debbies eigen film is minder uniek dan Marilyns jurk, maar staat toch leuk boven de bank.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑