...

Flea your style

Gepubliceerd op 6 februari, 2017 door Danny Post

2

Dolle wolboel! Warme Truienweek bij Het Goed!

Spread the warm, green love. Dat is de boodschap van Het Goed. De populaire keten (26 kringlopen!) organiseert van 6 tot en met 11 februari de Warme Truienweek en roept klanten op om de verwarming lager te zetten en dikke truien te dragen. Zo ontzie je het milieu, maar truien zijn ook gewoon hartstikke mooi. Dat wisten LaPaay en Van Duin in de seventies al.

Truiengek? Dan mag je de Warme Truienweek van Het Goed absoluut niet mislopen. Van maandag 6 tot en met zaterdag 11 februari kruipt de kringloopketen onder de wol om een vuist te maken tegen de energieverspilling. In alle winkels gaat de verwarming lager en kleden de medewerkers zich warm aan. Ze moedigen klanten aan om hetzelfde te doen. In de rekken hangen een heleboel truien waarmee je de winterse temperaturen op glorieuze wijze trotseert. Voor een paar euro heb je jouw eigen groene warmtebron. “Hiermee laten we zien hoe simpel het is om energie te besparen,” vertelt marketing- en communicatiemedewerkster Annet Peters. “Je hoeft alleen maar een lekkere warme trui te dragen en je verwarming een graad (of meer) lager te zetten. Daarmee kun je heel veel energie besparen: zo’n 6% energie – en dus 6% CO2 – per graad. Goed voor het milieu én voor je portemonnee.”

het-goed-warmetruienweek-go-with-the-vlo

Het Goed doet niet aan zulk snobisme. Hun truien kosten slechts een paar euro.

warmetruienweek-het-goed-vlaardingen-go-with-the-vlo

Tijdens de Warme Truienweek besef je weer dat je veel milieubewuster kunt leven.

warme-truienweek-go-with-the-vlo-het-goed

Ga je nog op wintersport? Waarom koop je geen tweedehands warmhoudertje?

eighties-trui-het-goed-kringloop-go-with-the-vlo

Trui XL, deze jurk van Het Goed Harderwijk. Joanna Lumley droeg ze vroeger ook (en snorremanstruien).

het-goed-warme-truienweek-go-with-the-vlo

Bij Het Goed Vlaardingen scoorde ik een vintage wollen pak uit Berlijn. Niet relevant, ik meld het toch.

warmetruienweek-het-goed-go-with-the-vlo

Attentie! Lever je oude truien in bij een van de winkels en maak kans op zo’n duurzame GOOD-tas.

Gedurende de Warme Truienweek, die een XL-versie is van de jaarlijkse Warme Truiendag (dit jaar op 10 februari) van Klimaatverbond Nederland en Greenchoice, kun je tevens toffe prijzen winnen. Wanneer klanten hun oude truien inleveren bij een filiaal van Het Goed, maken ze kans op een van de duurzame GOOD-tassen of Het Goed-kledingbonnen ter waarde van twintig euro. “Met de ingeleverde truien gaan we anderen ontzettend blij maken,” aldus Annet. “Bovendien kunnen we met de opbrengst van deze actie onze missie voortzetten: hergebruik stimuleren en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpen.”

Lachen, gieren, breien
Ik word erg gelukkig van de Warme Truienweek. Ik vind het een supergoed alternatief en meer dan dat: ik krijg er een behaaglijk gevoel van. In dikke truien kun je zo heerlijk wegkruipen. Tijdens dagen waarop het ijskoud is of je even niet zo lekker in je vel zit, biedt een dikke trui beschutting en troost. Tenminste, mij wel. In kringlopen en tweedehandswinkels zoek ik zelf altijd naar truien uit de seventies en eighties. Bij de winkel Flashbacks Recycled Fashions in San Diego kocht ik voor een paar dollar een ouwetje van het merk Ford Mustang dat nooit meer weggaat. Hij is roomwit en zo zacht dat mijn katten voortdurend willen kroelen als ik hem aan heb. Loeistrak met een foute print in knalkleuren vind ik ook fijn.

warme-truienweek-kind-poes-go-with-the-vlo

Lief! Jong en kat houden ervan om in een trui weg te kruipen.

hema-breiboek-ruud-van-hanegem-go-with-the-vlo

Mijn roomwitte trui heeft echt die ouderwetse Van Hanegem-glamour, ontdekte ik.

hema-liesbeth-list-willem-van-hanegem-go-with-the-vlo

Truus van Hanegem ging altijd naar de schaapscheerder in plaats van naar de kapper.

hema-adele-bloemendaal-go-with-the-vlo

Als Adèle even geen knappe vent had om zich aan op te warmen, koos ze voor laagjesmode.

andre-van-duin-corrie-van-gorp-hema-go-with-the-vlo

Wat maar weinigen weten: André van Duin is de uitvinder van de duckface.

hema-patricia-paay-yvonne-keeley-go-with-the-vlo

Maffiameiden Patries en Yvonne. Geel camoufleerde alleen slecht als ze iemand moesten liquideren.

Mijn truienbijbel is het HEMA Breiboek uit 1978. Dat is echt mijn happy pill. De olijke hoofden van André Duin, Corrie van Gorp, Willem en Truus van Hanegem, Jeroen Krabbé, Willeke Alberti, Liesbeth List, Patricia Paay, Yvonne Keeley en Adèle Bloemendaal terwijl ze de ‘essentiële’ breimode voor de winter van 1978/1979 aan de man brengen, zijn briljant. Het was toen allemaal nog zo lekker ongepolijst. Een tweede favoriet is het boek Wit Knits uit 1985 met Engelse celebs als Joanna Lumley die poseren in de foutste breisels. Ik ben spijtig genoeg een totale brei-kneus en zal ze nooit kunnen namaken. En aan mijn moeder hoef ik het ook niet te vragen. Zij hing haar breinaalden circa 1988 aan de wilgen en heeft sindsdien nooit meer omgekeken. Een gemis voor de wereld, want ze was de queen of knitting. Over haar mohair creaties (met vleermuismouwen en blauwe linten langs de schouders) wordt nog gesproken. Gelukkig heb ik Het Goed. In de rekken hangen regelmatig coole vintage truien. Al vond ik tot nu toe geen originele HEMA Breiboek-klassieker. Misschien deze week?

Traumatische troosttrui
Warme Truienweek brengt ook anderen in vervoering, merk ik. De nostalgie viert hoogtij. Mensen beginnen meteen over hun favoriete trui. Zo was mijn vriendin Liesbeth als student verliefd op een donkerblauwe slobbertrui met donkerrode strepen, vertelt ze me enthousiast. “Die droeg ik zo graag dat ik er tijdens mijn afstudeerperiode zowat in woonde. Wekenlang was ik knetterchagrijnig en sloot ik mezelf op in mijn kamer. Dagelijks droeg ik mijn fijne trui, omdat het eigenlijk een verlengstuk van mijn dekbed was. Mijn ouders zagen me ploeteren met mijn haren ongekamd langs mijn hoofd hangend en een onopgemaakt gezicht. En die trui aan mijn lijf als protesterend uniform. Ze werden niet echt vrolijk van mij.” Net als Liesbeth zelf zouden ze de trui nooit vergeten. Het ding staat op hun netvlies gebrand. “Laatst droeg ik een trui die erop leek. Ik zag mijn vader verschrikt opkijken en hij begon gelijk over die periode dat ik als een zombie door het huis zwierf. Die arme man heeft een trauma van dat kledingstuk gekregen.”

warme-truienweek-foute-trui-go-with-the-vlo

Was Liesbeths slobbertrui maar zo jolig geweest. Een zonnige zombie oogt minder scary.

warme-truienweek-het-goed-schiedam-go-with-the-vlo

Het Goed Schiedam. Ik heb er al tientallen magische openbaringen gehad.

hema-jeroen-krabbe-willeke-alberti-go-with-the-vlo

Ook wolliefhebbers Willeke Alberti en Jeroen Krabbé zijn klaar voor de Warme Truienweek.

warme-truienweek-kilt-go-with-the-vlo

Een kilt geeft je look net die stoere Schotse touch.

warme-truienweek-het-goed-vlaardingen-go-with-the-vlo

Wie weet vind je wel een sjaal of trui die groot genoeg is voor twee.

annet-peters-kringloop-het-goed-go-with-the-vlo

Niet alleen haar vriendjes droegen Annets creaties, zijzelf ook. Anno 2017 shopt ze lekker bij Het Goed.

De anekdote van Annet Peters van Het Goed vind ik de beste. Als studente ontdekte ze dat de liefde van een man niet door de maag, maar door de trui gaat. “Waar ik mijn vriendjes echt mee kon inpakken, was een stoere maar vooral dikke trui. Studentenhuizen waren vaak slecht verwarmd en tochtig en dan is zo’n dikke trui een mooie inpakker. Het breigaren werd bij de goedkoopste winkel aangeschaft en het patroon, nou dat was gewoon simpel. Breien was in die tijd echt hot onder studentes. Samen met mijn vriendinnen werd er zelfs tijdens colleges naar hartenlust gebreid. Een enkele docent verbood breiende studenten, maar het merendeel liet het oogluikend toe. Maar met size large is zo’n breiproject natuurlijk best pittig. Dat betekende dat ik na verloop van tijd hulptroepen inschakelde om de trui tijdig op te leveren. Mijn moeder en oma waren geweldige hulp-breiers. Vriendjes waren heel blij met het resultaat. De truien ging jaren mee, en al was de relatie over, de trui was een blijvende herinnering.”

Het laatste woord is voor de trui zelf, opgetekend door kringloopfan Liz van Rijn:

“Ik ben: mooi, van wol, groot, roze, vies, hip, vol met gaten, te klein, warm, soms té warm, gebruikt, gebreid, gedragen, verlaten, gemaakt van glitters, gehaakt, nieuw, voor op de zondag, soms lig ik alleen maar in de kast, of ben ik op feestjes van een haute couture merk, op je werk, gestreept, gekregen en vergeven, gevonden, van kant, comfortabel, te strak, voor op de boot of van je allergrootste liefde. Toch ben ik zonder jou maar een kledingstuk. Gelukkig, jij draagt mij niet voor niks. Samen zijn wij goedschiks. Gegroet, de Trui. Ik zie je bij Het Goed!”

De Warme Truienweek van Het Goed duurt van maandag 6 februari tot en met zaterdag 11 februari. Je vindt de adressen van alle filialen op hetgoed.nl. Er zijn er 26 verspreid over heel Nederland, dus er zit ongetwijfeld ook een Het Goed bij jou in de buurt. De truienjacht is geopend!

 

breiboek-knit-wits-kikker-go-with-the-vlo

Het maakte niet uit of je deze kikker kuste. Hij bleef een kikker.

warme-truienweek-het-goed-go-with-the-vlo-3

Het wordt weer flink kouder deze week, maar daar hoef je geen last van te hebben.

truien-vintage-stellen-go-with-the-vlo

Unisexy!

hema-breiboek-1978-patricia-paay-go-with-the-vlo

Waag een gokje en koop zo’n Hema Breiboek als je er een tegenkomt. Het geld zó waard.

warme-truienweek-andre-van-duin-corrie-van-gorp-go-with-the-vlo

Het gevoel dat een trui je ouwelijk maakt? Teken sproetjes op je gezicht.

warme-truienweek-trui-go-with-the-vlo

De Warme Truienweek van Het Goed: daar zit muziek in!

hema-breiboek-paay-van-hanegem-go-with-the-vlo

Willem ‘cameltoe’ van Hanegem. Wat een legendarische fotoshoot. 

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Dolle wolboel! Warme Truienweek bij Het Goed!

  1. Annet says:

    Die oude foto’s zijn helemaal geweldig. Het feest van herkenning. Goed en mooi verhaal Danny…

  2. m.rooijens says:

    voor medewerkers van kringloopwarenhuis die zittend werk doen is het wel erg koud nu in de winkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑