...

Vlo nieuws Auschwitz spullen go with the vlo 4

Gepubliceerd op 8 juni, 2016 door Danny Post

0

Duizenden spullen Auschwitz-slachtoffers ontdekt

In Polen zijn 16.000 voorwerpen teruggevonden die toebehoorden aan Auschwitz-slachtoffers. Ze lagen sinds 1967 te verstoffen in dozen, want iedereen was ze vergeten. 

Foto’s: Paweł Sawicki/Auschwitz-Birkenaumuseum

Sieraden, stukjes schoen, bestek, scherven aardewerk, horloges, sleutels, haarborstels, brillen, knopen, tabakspijpen, thermometers, aanstekers, lege medicijnflesjes, zakmessen en zelfs Rummikub-stenen (een spel dat wrang genoeg door een Jood werd bedacht). Het zijn de dingen die werden achtergelaten door de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen in de gaskamers van Auschwitz. De 16.000 objecten werden al in 1967 opgegraven door archeologen op een plek in het vernietigingskamp waar voorheen een gaskamer en crematorium stonden, maar waren daarna verdwenen. Dankzij enkele oplettende medewerkers van het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau zijn ze nu echter teruggevonden.

Auschwitz brillen go with the vlo

Stille getuigen die je bij de strot grijpen.

Auschwitz Rummikub go with the vlo

Bedacht door een Jood, mee gespeeld door een Jood, weggegooid door een wrede nazi.

Auschwitz kralen go with the vlo

Geen plaats voor vrolijke kleuren. Over Auschwitz lag de zwarte deken van de dood.

Auschwitz zakhorloge go with the vlo

Een zakhorloge dat net als het bestaan van zijn eigenaar abrupt tot stilstand kwam.

Auschwitz parfum go with the vlo

In het beruchtste concentratiekamp dat ooit bestond, was het leven breekbaar als glas.

De medewerkers kwamen de spullen op het spoor doordat er in 1967 een korte documentaire over de opgraving was gemaakt. Daarin zagen ze dat er destijds veel meer uit de grond was gehaald dan de schamele vierhonderd voorwerpen die in het register van de museumcollectie stonden geregistreerd. Het resulteerde in een maandenlange zoektocht en tenslotte de vondst van 48 kartonnen dozen die de restanten van duizenden levens bevatten. De dozen stonden in een gebouw van de Poolse Academie van Wetenschappen in Warschau. Vergeten.

Terug naar Auschwitz
“Voor mij was de ontdekking van zo’n grote, nog complete collectie na bijna een halve eeuw even onwaarschijnlijk als het vinden van de schat van de ‘Lost Galleon’,” zegt Piotr M. A. Cywiński. Hij is de directeur van het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau. “Ik kan er slechts naar raden waarom de verloren voorwerpen kort na de opgraving in deze dozen werden gestopt. Vermoedelijk was het de bedoeling dat ze later zouden worden geanalyseerd en bestudeerd, misschien had iemand zelfs het plan om er een uitgebreid onderzoeksrapport over te schrijven.”

Auschwitz spullen go with the vlo 2

Wie de gaskamers in werd gestuurd, moest ook zijn laatste schamele bezittingen achterlaten.

Auschwitz go with the vlo brieven

Je hart breekt bij het zien van al deze brieven.

Auschwitz verrekijker go with the vlo

Vaarwel verrekijker. Nooit meer vanaf een theaterbalkon turen naar een opera of toneelstuk.

Auschwitz spullen go with the vlo

Helaas zat in geen van deze medicijnflesjes een remedie tegen het kwaad van de nazi’s.

Auschwitz scherven go with the vlo

Scherven van verdwenen geluk.

Dat er uiteindelijk niets meer met de spullen gedaan is, heeft waarschijnlijk te maken met de Poolse regering van toen. In 1968 vonden er grote politieke veranderingen plaats in het land. Vanaf dat moment namen de communistische autoriteiten een zeer antisemitische houding aan. “Het waren moeilijke tijden voor zaken die met de Holocaust te maken hadden,” aldus Piotr. Gelukkig is dat nu anders. Alle 16.000 voorwerpen zijn op 3 juni naar het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau overgebracht, waar ze uitvoerig zullen worden onderzocht. “Dit is een onverwachte, volstrekt unieke dag in de recente geschiedenis van ons museum.”

Je kunt meer foto’s van de voorwerpen bekijken op de website van het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau: auschwitz.org. Op de Facebookpagina van het museum staan er nog veel meer. Klik hier.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑