...

#tbt Duran Duran banner 3

Gepubliceerd op 29 januari, 2015 door Danny Post

2

Duran Duran mania

Sex, drugs en heel veel hits. Dat waren de ingrediënten van Duran Duran. Op deze Throwback Thursday alles over één van de meest succesvolle mooiboy bands allertijden. Hun hysterische fans, de lesbische kussengevechten in videoclips, hoe coke bijna de ondergang van bassist John Taylor betekende en….een zingende Linsday Lohan??

‘Tana nana tana nana, The Reflex Fle-fle-fle-fle-flex.’ Het is hét mantra van de eighties. Zelfs bij degenen die niet opgroeiden in dat decennium doen de woorden een belletje rinkelen. Ze vormen de openingsregels uit één van de grootste hits van dat decennium The Reflex. Afkomstig van het derde album van Duran Duran voerde het nummer in 1984 wekenlang de hitlijsten aan. ‘The reflex is a lonely child who’s waiting by the park, the reflex is a door to finding treasure in the dark’, brulde zanger Simon Le Bon vol overtuiging en de meeste fans begrepen er, zoals zo vaak bij de muziek van Duran Duran uit die tijd, geen ene fluit van. Maar wat maakte het uit? Het klonk lekker (de remix van producer Nile Rodgers had een middelmatig nummer naar iets heel speciaals getild), de bijbehorende clip was vet en de mannen zagen er weer verpletterend uit. In het bijzonder de bassist en grootste heartthrob van de band, John Taylor. Laat dat kind lekker voor het park wachten, dachten de veelal vrouwelijke ‘Durannies’. Hun enige reflex was om zich te concentreren op de deur naar Johns treasure in the dark: zijn gulp.

Duran Duran 1983

“Rennen jongens, er komt een hele kudde oververhitte fans aandenderen.”

Duran Duran The Reflex

“Let op John! Ik ga nu iets heel cools maar onbegrijpelijks zingen.”

Duran Duran groepsfoto

Man candy to go. V.l.n.r.: Andy, John, Roger, Nick en Simon.

Wild boys
Voor de leden van Duran Duran zou 1984 hun absolute topjaar worden. Maar de band, die in 1978 was opgericht in Birmingham en vernoemd was naar een personage uit de cultfilm Barbarella, had dan ook voor iedere smaak iets in huis. Wie ervan droomde om eens goed binnenstebuiten gekeerd te worden, koos voor het ruige randje van Simon Le Bon, John Taylor was er voor de fans die hielden van pretty boys met stoute slaapkamerogen, de androgyne Nick Rhodes was leuk voor meiden die een vriendje zochten dat hen kon adviseren over de beste niet-klonterende mascara (al liet Andy Warhol destijds weten dat hij ook masturbeerde op Nicks glossy foto’s) en oh ja, dan had je nog die andere twee, gitarist Andy Taylor en drummer Roger Taylor. Hun aanhang bestond uit dezelfde meiden die uit medelijden een manke kater uit het asiel redden. Iemand moest deze twee weinig sprankelende kneusjes toch liefhebben?

Duran Duran vroege jaren

Andy was misschien niet de populairste maar hij had mooi wel de meest gevulde broek.

Nick Rhodes make-up

Néé Nick Rhodes was niet gay. Hij trouwde zelfs even, in het roze uiteraard.

Duran Duran Hungry like the wolf

Volgens groupies op internet was Simon op het gebied van orale sex ‘hungry like the wolf’.

John Taylor boek Duran Duran

Met zijn hypnotiserende ogen kreeg John elke vrouw op haar knieën.

Het was een krankzinnige tijd, herinnert John Taylor zich. Hij publiceerde in 2012 de zeer juicy autobiografie In the pleasure groove, love, death & Duran Duran, waarin hij uitgebreid vertelt hoe wild het er achter de schermen aan toe ging. Behalve de keurige Roger, die al heel lang samen was met zijn jeugdliefje, lieten hij en de anderen zich alle groupie-aandacht goed smaken. John weet nog geeneens meer hoeveel meiden hij zijn mandje insleepte, maar het zullen er ‘vele honderden’ zijn geweest. Minimaal. “Ik hoefde in een hotel lobby, backstage bij een concert of tijdens een feestje van de platenmaatschappij maar naar een meisje te knipogen en ik had gezelschap tot de andere ochtend.” Hoe hij zeker wist dat zijn scharrels meerderjarig waren? Oh heel eenvoudig. Dat werd tijdens hun Amerikaanse tours keurig voor de band bijgehouden. “In de linkerhoek van iedere pagina van het Amerikaanse tourschema stond een nummer genoteerd, meestal 18, 21 of 20. De getallen verwezen naar de leeftijden waarop het voor een meisje in die desbetreffende staat legaal was om sex te hebben.”

John Taylor fans

De één wilde alleen Johns handtekening, de ander stal zijn tissues en het adres van zijn kapper.

Zelfs Johns lichaamssappen werden intens gekoesterd door zijn fanatieke fans. “Mijn favoriet was het meisje dat bij een persconferentie van ons in Atlanta was. Ik was die dag ontzettend verkouden en snoot constant mijn neus in tissues die ik erna in een vuilnisemmer onder de tafel gooide. De volgende keer dat ik in Atlanta was, sprak ze me aan en zei ze: ‘Ik was het meisje dat jouw verkoudheid kreeg… Nadat je vorig jaar vertrokken was bij die persconferentie heb ik je volle tissues gestolen. Ik wilde jouw verkoudheid voelen.'”

Hoe heter hoe beter
De waanzin van de roem overschaduwde soms de muziek. Onterecht, want Duran Duran bestond uit vijf zeer getalenteerde muzikanten die naast The Reflex nog vele andere klassiekers afleverden. Daarbij maakten John en de anderen handig gebruik van een nieuw medium dat in die periode opkwam: de videoclip. Gehuld in strakgesneden pakken van o.a. Anthony Price bezochten ze de meest exotische en overdadige locaties om hun nummers kracht bij te zetten. RioHungry like the wolfSave a prayerUnion of the snake, de clips spatten stuk voor stuk van de originaliteit, decadentie, en lol (tip: kijk ook de coole documentaire over the making of van hun legendarische album Rio uit 1982).

Duran Duran videoclip Rio

Living the rockstar lifestyle. Op Antigua voor de clip Rio.

Dat laatste was een belangrijke missie van de band, aldus John. “We wilden lol hebben en dat anderen dat ook hadden.” De wereld kon met alle werkloosheid en problemen wel een flinke kleur- en glamourinjectie gebruiken. Hun duurste clip was het Mad Max-achtige The Wild Boys uit 1985, waarin Simon vastgebonden was aan een groot rad en door het water zwiepte terwijl hij zijn wederom vage teksten eruit schreeuwde. Het visueel overdonderende kunstje kostte meer dan één miljoen dollar, een bizar hoog bedrag voor die tijd.

Duran Duran Rio

Voor de clips bij het album Rio ging Duran Duran naar… Sri Lanka.

Duran Duran Wild Boys

Wild boys kunnen ook lipgloss en oogschaduw dragen, vond Nick Rhodes.

Duran Duran The Chauffeur videoclip

The Chauffeur. “Brrrr, waarom sta ik topless in zo’n ongezellige parkeergarage te dansen?”

Duran Duran Girls on film videoclip 1

Tiet voor een doorbraak. Duran Duran deed alles om een hit te scoren.

Duran Duran Girls on film videoclip 2 beelden

Deze ‘Girls on film‘ wisten hoe ze een als paard verklede man moesten wassen.

Meeste ophef veroorzaakten twee van hun vroegste clips, The Chauffeur en in het bijzonder Girls on film. De groep gaf hiermee een hele nieuwe betekenis aan het begrip ‘functioneel naakt’. Hoewel beide nummers van zichzelf al heel goed waren hadden ze ‘iets extra’s’ nodig om zich de hitlijsten binnen te dringen. En dus propten ze de bijbehorende clips vol met alle geiligheid die ze bedenken konden. Van een model dat slechts gekleed in lingerie door de stad reed in haar limo en erna een moeilijk en vooral heel erg lesbisch dansje met andere stoeipoezen deed in een parkeergarage tot halfnaakte kussengevechten, tepels die hard werd gemaakt met ijsblokjes en champagne die rijkelijk vloeide langs gloeiende lichaamsdelen, alle remmen gingen los. De strategie werkte. De BBC was zo geschokt door de ‘sleazy’ clip van Girls on film dat ze hem weigerde uit te zenden en MTV wilde hem alleen tonen in een zwaar gecensureerde versie. De naam Duran Duran lag voortaan op ieders lippen.

John de junkie
Ondanks het immense succes ging het vanaf eind 1984 helemaal mis. De sfeer binnen Duran Duran werd verziekt door oververmoeidheid, groeiende meningsverschillen over de te volgen muzikale koers, egotripperij plus het steeds buitensporiger cokegebruik van met name Andy en John. Hoewel de twee altijd wel hadden gesnoven, zelfs toen ze nog als een onbekend bandje in de Rum Runner club in Birmingham optraden, ontspoorden ze met het groeien van hun bankrekening volledig. John kon de dag niet meer door komen zonder te snoepen van het witte poeder. Het was een middel om te kunnen dealen met de druk van zijn supersterstatus, het onzekere jongetje dat hij nog steeds diep van binnen was en de eenzaamheid. “Tijdens het touren ontdekte ik dat meiden ervan hielden om met mij te snuiven.” Hij begon ze steeds vaker uit te nodigen. “Mijn afgrijzen van eenzame hotelkamers zorgde ervoor dat ik er alles aan deed om niet alleen te hoeven slapen. Ik was een pin-up die duizenden slaapkamermuren sierde, maar de angst om alleen te zijn veranderde me in een cokehead.”

Duran Duran new romantics

Van een edgy New Romantics-bandje veranderde Duran Duran in…

Duran Duran Smash Hits

…een gelikte machine die barstte van de attitude.

Duran Duran the fab five

Achter de schermen bij ‘The Fab Five’ was het allemaal niet zo fabulous.

Duran Duran tour 2

John liet het ook tijdens de concerten graag sneeuwen.

John ging een grens over toen hij zelfs begon te gebruiken tijdens hun legendarische concerten. “Voorheen was altijd ik nuchter gebleven tijdens onze shows, omdat ik het beste wilde geven van mezelf. Maar nu kon ik niet meer wachten tot de concerten voorbij waren. Ik wilde de controle terug over mijn leven en high worden gaf me dat gevoel. Tussen de main set en toegift, holde ik naar toiletten backstage om daar vervolgens 100 dollar aan coke op te snuiven door een opgerold biljet van 100 dollar. Ik voelde me zo ‘big-time’, zó’n rockster.”

Duran Duran R.I.P.?
John en Andy raakten zo overmoedig dat ze met zanger Robert Palmer en Chic-drummer Tony Thompson de gelegenheidsgroep The Power Station oprichtten en een rock-plaat maakten die zo stuiterde van de energie dat hij door muziekcritici wordt omschreven als ‘the most cocainey album ever made’. De verstandigere Nick, Simon en Roger zagen het gedrag van Andy en John met lede ogen aan en richtten als tegenreactie hun eigen, meer experimentele groep Arcadia op, maar dat verergerde de spanningen alleen maar. Nick zou later zeggen: “Het starten van die twee hobbybandjes was professionele zelfmoord. Maar daar zijn we altijd goed in geweest.”

The Power Station John Taylor

The Power Station. “Zeg, kun je deze plant ook opsnuiven?”

Arcadia

Arcadia werd u aangeboden door de Burda breien.

Duran Duran lange gezichten

Op het laatst viel er bar weinig meer te lachen.

Ze maakten met z’n vijven nog de titelsong van de James Bond-film A view to a kill en traden op tijdens Live Aid, maar snel daarna verlieten Roger en Andy de groep. Roger omdat hij oververmoeid was en een gezin wilde stichten met zijn kersverse vrouw en Andy omdat hij kapot ging als hij niet zou stoppen met alle drank en drugs. Bovendien baalde hij ervan hoe ze van een edgy New Romantics-bandje waren veranderd in een commerciële machine. Andy over zijn vertrek: “Ineens was ik het spuugzat en besefte ik dat ik niet langer zo kon doorgaan.” Opvallend genoeg besloot John ondanks zijn vele problemen te blijven. Met Nick en Simon ging hij verder als een drastisch afgeslankte versie van Duran Duran. Het trio bracht in 1986 het album Notorious uit, maar het was niet meer hetzelfde. Zelfs het aantrekken van de nieuwe drummer Sterling Campbell (hij vertrok alweer na één plaat) en de Amerikaanse gitarist Warren Cuccurullo konden het oude gevoel niet terugbrengen. Simon: “Toen Andy en Roger de band verlieten, raakten we een beetje onze onschuld kwijt.”

Duran Duran View to a kill

En toen waren er na A view to a kill nog maar drie over…

Duran Duran Violence of Summer hoes

De komst van new recruits Warren en Sterling bracht weinig verbetering.

Duran Duran Warren fotoshoot

Warren was een beetje wack. “Yo, hebben jullie mijn Rock Rod al in huis?”

Wat volgde was een langgerekte, pijnlijke neergang. Er was nog even een kleine opleving toen ze in 1993 onverwacht een enorme hit scoorden met de single Ordinary world, maar dat was het wel. Toen John in 1997 aankondigde dat hij er ook genoeg van had en opstapte, leek het einde definitief in zicht. De achterbleven Simon, Nick en Warren kwakkelden nog even door, maar het enige dat nog voor wat ophef zorgde, was het bizarre gedrag van vervanger Warren. Hij liet zich in 2000 naakt en met een gierende erectie fotograferen voor het Braziliaanse homotijdschrift G en ging in zee met een producent van erotische toys die een speeltje fabriceerde naar het evenbeeld van zijn piemel, de Rock Rod. Simon: “Ik ben erg tolerant, maar toen hij die naaktshoots begon te doen, realiseerde ik me dat hij niet bij de band paste.”

The Fab Five 2.0
In 2000 deden Simon en Nick wat ze al jaren eerder hadden moeten doen: ze beëindigden de samenwerking met geilneef Warren en benaderden John, Roger en Andy voor een reünie. En wat eigenlijk niemand eigenlijk meer verwachtte, lukte. Hun oude Duran-maatjes zeiden stuk voor stuk ja. Vanaf 2001 begonnen ze met het schrijven van nieuw materiaal en in 2004 brachten ze hun comeback-album Astronaut uit. ‘In this moment everything is born again’ zong Simon in de clip van de eerste single (Reach up for the) Sunrise en het kippenvel stond bij de fans huizenhoog op de armen. Sindsdien heeft de band nooit meer omgekeken. Oké, de altijd wat lastige Andy Taylor verliet de groep in 2006 opnieuw vanwege ‘onoverkomelijke meningsverschillen’ en de kaaklijnen van Simon, Nick, Roger en John zijn niet meer zo strak als toen, maar de magie van het oude Duran Duran is terug. Het beste bewijs hiervoor is het killer album All you need is now uit 2010. De plaat werd geproduceerd door Mark Ronson die als jongetje een superfan was van hun muziek. En dat hoor je aan alles. Zijn liefde voor de band druipt van de aanstekelijke tracks af. Voor de clip bij de tweede single van het album, Girl Panic, trommelde Simon zijn vrouw Yasmin Le Bon en haar supermodel friends Naomi Campbell, Eva Herzigová, Cindy Crawford en Helena Christensen op, waarmee ook de sexiness van hun vroegere clips terug was. Zij het dan met mooiere lingerie en zonder gure parkeergarages (voor de mannen: de lesbische interacties zijn gebleven).

Duran Duran reünie

Tijdens de reünie moest Andy duidelijk weer aan de schijnwerpers wennen.

Duran Duran albums

En dat lukte blijkbaar niet zo goed. In 2006 was Andy alweer exit.

Duran Duran Girl Panic videoclip

De opnames van Girl Panic draaiden uit op één grote supermodellenconventie.

Duran Duran lingeriefeestje

“Jippie!! Een ouderwets lesbisch lingeriefeestje!”

Door de geslaagde comeback ontstond er een heuse Duran Duran-revival. Op Ebay bloeit een levendige handel in vintage tourshirts en oude platen (waarbij de ‘Night versions’ van hun singles Planet earth en Girls on film veelgezocht zijn) en ook op de catwalks waart de geest van Duran Duran rond. De spring/summer 2015 collectie van Bottega Veneta heeft verdacht veel weg van de pastelkleurige nonchalance van John Taylor in de Save a prayer-clip.

Duran Duran aansteker

Oldskool Duran Duran aanstekers, je gaat er bijna weer van roken.

Duran Duran merchandise

Vintage Duran Duran-spullen zijn hot in demand.

John Taylor mode

De Save a prayer-look, deze zomer overal te zien?

Duran Duran Lohan zusjes

Lindsay: “Hebben jullie écht geen coke meer in huis? Dan zing ik pas echt als een trein.”

De mannen zijn blij met hun doorstart en alle nieuwe aandacht die eruit voortvloeit. Momenteel leggen ze de laatste hand aan een nieuwe plaat die een aantal verrassingen in petto heeft. Zo treedt voormalig Red Hot Chili Pepers-gitarist John Frusciante aan en zingen ook de zusjes Lindsay en Aliana Lohan een deuntje mee. Verder treden ze weer overal op. Op 27 juni aanstaande staat de formatie op het Night at the Park-festival in Den Haag en dan kunnen de Nederlandse fans (wij zijn erbij!) ouderwets meezingen met de nog altijd onbegrijpelijke evergreens Please please tell me knowNew moon on Monday, en natuurlijk The Reflex.

Duran Duran anno 2014

Anno 2014 bedoelen de heren iets anders met ‘aan de lijn doen’.

Helaas moet John zijn meer avontuurlijke vrouwelijke fans wel teleurstellen. Een privé-optreden op de achterbank van zijn limousine zit er niet meer in. Zelfs geen gezellig lijntje backstage. De bassist kickte twintig jaar geleden af van zijn sex- en drugsverslavingen en is sinds 1999 braaf getrouwd met Gela Nash, de mede-oprichtster van kledinglabel Juicy Couture. Het enige waar de 54-jarige John nu nog high van wordt, is het spelen met Duran Duran op het podium. “Wanneer Nick zijn Andromeda-synthesizer aanraakt en er een sample opklinkt van exact hetzelfde geluid als dat hij gebruikte aan het begin van onze allereerste single Planet earth, zoveel jaar geleden, dan begint mijn hart te bonzen. Daar kan niets tegenop.”

Check voor meer info: duranduran.com.

Duran Duran biggest best

Voor DD-fans zullen de mannen eeuwig de prinsen op het cocaïnewitte paard blijven.

 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Duran Duran mania

  1. Liesbeth says:

    Wat maf om te zien dat mijn helden van weleer zulke enorme geplamuurde bekkies hadden.
    Heerlijk verhaal over de white eh wild boys…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑