...

Markt Rommelmarkt Den Bosch slotmachine

Gepubliceerd op 17 november, 2014 door Danny Post

6

Dure vlo grap

Afgelopen weekend vond ‘ie weer plaats: de jaarlijkse Mega Snuffelmarkt in Den Bosch. Veel bezoekers vroegen zich echter af of Dagobert Duck de markt ditmaal organiseerde. Want de toegangsprijs was bepaald niet misselijk.

Tien euro. Ik moet het even laten bezinken wanneer ik op zaterdag in alle vroegte naar de Brabanthallen loop. Ga ik dit bedrag vandaag werkelijk betalen voor een rommelmarkt? Ook al is hij met 2500 kramen uitgesmeerd over zes hallen de allergrootste van Nederland? Het is goed dat mijn antiekminnende vader er niet bij is. Hij háát de groeiende commercie in vlo-land. Zijn stem spookt door mijn hoofd: “Je bent hartstikke gek, dit is niet normaal meer.”

Brabanthallen Den Bosch rommelmarkt

Dagoberts geldpakhuis aka de Brabanthallen.

Kassa rommelmarkt Brabanthallen Den Bosch

Ka-ching! Een afdankertje van De Wit dat te klein werd?

Den Bosch rommelmarkt hal 1

DVD’s passé? Welnee, in Den Bosch vreten ze ze nog.

Cheap-ass herinneringen
In gedachten -de rij voor de kassa is lang- ga ik terug naar de keren dat ik hier als puber kwam. Toen nog in de oude, vochtige Brabanthallen georganiseerd, was de XXXL-editie van de maandelijkse rommelmarkt op deze locatie behalve een imposant event vooral een vintage festijn met een hoog kneutergehalte. Terwijl de kou aan je botten vrat en er langzaam een nicotine coating op je huid en haren neerdaalde (dit waren de jaren dat binnen nog volop gerookt mocht worden en het er helemaal blauw stond), schoof je langs honderden kraampjes van druk pratende particulieren die amper wisten welk tweedehands goud ze hadden staan. En als ze het wel wisten, dan verkochten ze hun oude afdankertjes alsnog voor een vriendenprijsje. De Brabantse gezelligheid uitdragen was oneindig veel belangrijker dan rijk worden. Hetzelfde gold voor de entreeprijs. Die bedroeg hooguit enkele guldens.

Geldwolf rommelmarkt Den Bosch

“Of ik een geldwolf ben? Nee, daarvoor moet u bij het management zijn.”

Bezoekers rommelmarkt Den Bosch

Vintage marathon. Wie komt als eerste over de eindstreep?

Kleding rommelmarkt Brabanthallen Den Bosch

Ga je met carnaval als Booberella of Alexis uit de eighties serie Dynasty?

Kroonluchters rommelmarkt Den Bosch

Het leven is een feest maar je moet zelf de dure kroonluchters ophangen, aldus De Wit.

Brabanthallen rommelmarkt rookruimte

Aan halve prijzen doet men niet bij De Wit. Tssss, de knusse rookruimte is toch al gratis?

Brabanthallen rommelmarkt pannen

Oud-Hollandsche lekkernijen voor de stadsboer(in).

Maar is allemaal voltooid verleden vintagetijd. De oude hallen werden gesloopt en vervangen door nieuwe exemplaren die een stuk moderner en warmer zijn, er kwamen meer professionele handelaren in de mix en de entreeprijs maakte een groeispurt door. Met de huidige prijs van tien euro als voorlopig dieptepunt. Vindt ook een handelaar die ik even later binnen spreek. “Voor een gezin met twee puberkinderen (alleen kinderen onder de twaalf en mensen ouder dan tachtig hoeven hun portemonnee niet te trekken) is dit bijna niet meer te betalen joh. Ik stond vorig jaar bij de ingang met mijn kraam en zag toen ook heel veel mensen rechtsomkeert maken. En de entree bedroeg toen nog ‘maar’ 7,50 euro. Kun je nagaan.”

De vintage wordt duur betaald
Even verderop hoor ik andere handelaren roddelen dat organisator De Wit Evenementen alleen al met de kraamverhuur ruim een ton binnenharkt. Overdreven koopmansgeroddel? Een vlug rekensommetje leert dat het bedrijf na dit weekend (de markt vindt op zaterdag én zondag plaats, waarbij op zondag 750 ‘verse’ verkopers aanschuiven) in elk geval niet met lege zakken achterblijft. Tegelijkertijd zijn er ook positieve geluiden. Een doorrookte blondine wiens opgestoken extensions half zo jong zijn als zijzelf tettert: “Vorige week waren we op de grote rommelmarkt in de Zeelandhallen waar de entree 7,50 was. Maar die kon toch echt niet tippen aan deze.” Ze haalt haar glitternagels nog eens door haar gekochte lokken, terwijl ze op haar nep-Uggs stuitert van opwinding. “Deze markt is duur maar je krijgt volop waar voor je geld.”

Paard rommelmarkt Den Bosch

In de Brabanthallen worden heuse raspaarden gefokt.

Wasrek rommelmarkt Den Bosch

Huiskamergevoel: wie koopt Coby’s volle wasrek dat vanochtend nog achter de bank stond?

Krokodil Brabanthallen rommelmarkt

Kroko-to-go. Bijna hadden we hem meegenomen…

Brabanthallen rommelmarkt trouwjurk

Daar komt de bruid, De Wit Evenementen kleedt haar uit.

Rommelmarkt Brabanthallen seventies

Seventies orange is the new black.

Sixties kandelaars rommelmarkt Den Bosch

Sixties kandelaars om de lippen bij af te likken.

Orgel rommelmarkt Den Bosch

“Money talks, money talks, dirty cash I want you, dirty cash I need you woh-oh.”

Is dat ook werkelijk zo? Pfoe, moeilijk. De Wit blijft één van de betere marktorganisatoren van Nederland. De markt is tot in de puntjes verzorgd en overal is aan gedacht. Er is Frans brocante, industrieel design, antiek speelgoed, elke doelgroep wordt bediend. Maar misschien is dat ook het probleem. De spontaniteit van vroeger lijkt er een beetje vanaf. Je voelt dat het big business is geworden. Ik kom hier bovendien veel handelaren tegen die ik op andere markten van De Wit ook zie. Doorgewinterd als ze zijn, kun je bij hen nog nauwelijks afdingen. Als ik bij een oude baas twee waanzinnige sixties kandelaars koop voor maar vijftien euro, vind ik zijn reactie op mijn opgetogenheid gewoon verfrissend. “Ik had er natuurlijk meer voor kunnen vragen, maar ik wil simpelweg van mijn spullen af. En als jij blij bent, ben ik ook blij.”

Bah-derie
De belangrijkste reden waarom ik klaag over de dure entree, waar ik dat over de nog hogere toegangsprijs van de Verzamelaarsjaarbeurs niet doe, is echter de hoeveelheid niet-tweedehands kramen die op deze markt staan. Het slimme trucje waarmee men aan het marketable aantal van 2500 kramen komt, viel me enige jaren geleden al op en nu weer. Op nog geen tien meter afstand van een kraam bij de ingang waar ik een zeldzame groene West-Germany vaas met sterrenpatroon oppak, slijten handelaren achtereenvolgens splinternieuwe kleding, sieraden, en kaas (!). En dan heb ik het niet alleen over die goeie ouwe worstenkraam die je op bijna elke rommelmarkt aantreft (it’s a flea mystery, maakt vintage spul mensen hongerig naar chorizo en heb ik daar als enige geen weet van?). Bloedirritant vind ik het.

Poppen rommelmarkt Den Bosch

“Rarara, zijn wij nieuw of tweedehands?”

Brabanthallen Den Bosch West-Germany

Eén blik op die práchtige kettingsjaals en de vintage vazen zijn *kuch* vergeten.

Kaaskraam rommelmarkt Den Bosch

“Oude boerenkaas, proef de smaak van het verleden!”

Jurkje en kerstbomen Brabanthallen rommelmarkt

Via de retro rokken word je naadloos het braderiegedeelte ingesleurd.

Duizendpoot Brabanthallen

Aan vintage hangt soms een luchtje dus we hebben een match, dacht De Duizendpoot.

Rommelmarkt Den Bosch Altijd prijs

We prijzen onszelf rijk dat de prijs geen 20 euro bedroeg. Want oost, west, De Wit casht best.

In twee hallen achterin maakt men het nog bonter. Daar zijn zelfs complete randen van braderiekramen om het vintage gedeelte heen gebouwd. Ik breek mijn nek over de meuk. Tandpasta, crea bea kerstbomen van een vrouw die véél teveel tijd om handen heeft, nepparfums en ergste van allemaal: kauwbotten, vleeshapjes en andere ‘lekkernijen’ voor de hond. Ik ga plat van de meurlucht. Wanneer het rond een uurtje of half drie zichtbaar stiller begint te worden, besluit ook ik er een eind aan te breien. Op het snackplein jammen twee bejaarde virtuozen driftig op hun elektrische orgel en gitaar. Ze zingen de oude hit If I had a hammer. Ik vraag me stilletjes af of het nummer bij de volgende editie omgedoopt zal zijn tot If I had a 24 carat gold hammer. Als het zo doorgaat zullen over niet al te lange tijd zelfs de vlooien op deze markt in een stretchlimo bij de Brabanthallen arriveren. Zachte g, harde cash!

De Mega Snuffelmarkt in de Brabanthallen vindt ieder jaar plaats in november. Hou voor de volgende editie plus de data van de kleinere maandelijkse rommelmarkten op deze locatie de website van De Wit in de gaten: dewitevenementen.nl.
 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Dure vlo grap Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

3.8


Tags: , , , , , , , , , ,


Over de auteur6 Responses to Dure vlo grap

 1. maarten says:

  ik vond de Snuffelmarkt Brabanthallen Den Bosch een ware tegenvaller. vooral veel handelaren, als normale sterveling kan je niet een leuk item voor een mooie prijsje op de kop tikken. ook werd er gezegd 500-1000 kramen, zoveel heb ik echt niet gezien (max. 150?). niet weer.

  • Danny Post says:

   Je reageert op een artikel van 2,5 jaar geleden. Toen zag ik die trend ook al een beetje zoals ik schreef. Ik ben zelf alweer een tijd niet geweest, zal weer eens een markt daar meepakken.

   • karenina says:

    ben jij een zoon van Erik Post?

    • Danny Post says:

     Nee, van Willem-Pieter Post uit Schiedam. 😉

     • Anoniem says:

      Goedemiddag Danny,

      Oke, dan ben je mijn achterneef niet. Wij staan al 25 jaar bij de Wit, en de vader van Danny Post ( Hilversum) is een fanatieke rommel/curiosa struiner. Zijn zoon komt heel af en toe. Jullie lijken als twee druppels water opelkaar.

      Ik ben het trouwens met je eens, dat de Wit flink prijzig wordt. Zowel als voor de bezoekers, als voor degenen die een kraam huren.

      Leuk dat je even de moeite nam om te antwoorden

      Hartelijke groet, Karenina

     • Danny Post says:

      Ah wat leuk! Nu ben ik wel benieuwd naar die dubbelganger. Ik vind het vooral jammer dat er meer niet-vintage aan toe is gevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑