...

MCB

Gepubliceerd op 24 februari, 2015 door Marie-Cecile Beniers

6

Een echte Van Meegeren

Wij zagen dit Hertje met jong bij kringloopwinkel Vindingrijk in Breda. Het schilderij is zo’n bekend gezicht, dat de kans groot is dat je hem zelf ook eens hebt gezien. Maar wist je dat de schilder een meestervervalser was die de grootste kunstkenners fopte?

Hé, zien we daar nou een echte Han van Meegeren staan? Deze kunstschilder was vooral beroemd (of betere gezegd berucht) vanwege zijn vervalsingen van Vermeer en andere grootheden. Het Hertje en Hertje met jong waren een van de weinige werken onder zijn eigen naam. Het schilderij is geen kleintje, 70 bij 50 centimeter en zit nog in de originele en puntgave lijst. De prijs? € 7,50!

Hertjes-van-meegeren-gwtv

Deze hertjes zijn honderd procent Van Meegeren.

Han van Meegerens (1889-1947) hartenwens was kunstschilder worden, maar echt doorbreken lukte niet. Als wraak voor zijn mislukte kunstcarrière besloot hij in 1937 werk in de stijl van oude meesters te maken en die te verkopen als echt. Van Meegeren ging zorgvuldig te werk: hij kocht schildersdoeken uit de zeventiende eeuw, maakte zijn eigen verf en gebruikte dezelfde soort penselen als Vermeer. Met succes, want Van Meegerens schilderij De Emmaüsgangers werd door gerenommeerde kunstkenners bestempeld als een echte Vermeer.

Van-meegeren-in-beklaagdenbankje

Ontmaskerd: Van Meegeren in het beklaagdenbankje.

Emmausgangers

“Die penseelstreken, echt typisch Vermeer, eh Van Meegeren.”

Er volgden meer ‘Vermeers’ en hij breidde met zijn werk ook eigenhandig het oeuvre uit van Frans Hals en Pieter de Hooch. Nazi-topman Göring was een gretig afnemer van Vermegens Vermeers wat uiteindelijk leidde tot zijn ontmaskering. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de schilderijen in beslag genomen en was Van Meegeren te herleiden als verkoper. Hij moest kiezen tussen twee slechten: was hij een collaborateur of vervalser? De schilder besloot dat het laatste minder erg was en kwam uit de kast. Hij stierf echter in 1947 nog voor zijn gevangenisstraf in ging. De ironie is dat het eigen werk van Van Meegeren nu heel beroemd en zelfs geliefd is. Een van de bekendste is Het Hertje, een koperdiepdruk uit 1921. Hertje met jong is een variant hierop. En wie de moeite neemt om even naar Breda te rijden is voor € 7,50 eigenaar van een echte Van Meegeren.

Vindingrijk
Riethil 6-10
4825 AP Breda
Tel. 076-5785385
vindingrijkbreda.nl

Meer weten over Han van Meegeren? Lees zijn boeiende biografie of bekijk deze aflevering van het tv-programma Andere Tijden.

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , ,


Over de auteur6 Responses to Een echte Van Meegeren

 1. Barbara Schuddeboom says:

  Dag mensen van Go with the Vlo,

  Naar aanleiding van jullie artikel over Een echte Van Meegeren, het volgende. De afbeelding van de tekening van hert met jong fascineerde me. Jaren heeft dit op de slaapkamer van mij grootmoeder gehangen aan de Haagse Appelstraat. Zij overleed in 1974 waarna haar huishoudinkje werd opgeheven.

  Ik ben benieuwd waar dit is opgedoken.

  Groet,
  Barbara

  • Danny Post says:

   Hai, sorry voor de hele late reactie. Maar de plaats wordt in het verhaal genoemd. Kringloop Vindingrijk.

   • L Boelhouwer says:

    Vlg mij heb ik die tekening in mijn huiskamer hangen. Mijn moeder heeft een kunsthandel en als beloning mocht ik iets uitzoeken. Deze tekening van moederhert met jong had bij een oude vrouw in slaapkamer gehangen. Nadat huis ontruimd is heeft mijn moeder dit opgekocht. Ik woon dichtbij Appelstraat in Den Haag.

 2. Geweldig stuk over deze meester vervalser. Om de een of andere reden heb ik altijd toch een soort van respect voor de vervalsingen. Het is toch knap! Niet dat ik het toejuich hoor!

 3. Sam says:

  Goeden morgen,

  Onlangs is er bij mij uit de familie een van Meegeren opgedoken.
  De man met de baard.
  Weet u waar ik deze kan verkopen of kent u iemand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑