...

#tbt Borsthaar mannen banner 2

Gepubliceerd op 3 september, 2015 door Danny Post

0

Een flinke bos haar voor de deur

In dit tijdperk van kale ballen en geschoren borstkassen kun je je nauwelijks voorstellen dat mannen hun lichaamshaar vroeger welig lieten tieren. Op deze Throwback Thursday banen we onszelf met een kapmes door het borsthaar van Tom Selleck en Alec Baldwin en concluderen we dat zo’n kerelvacht helemaal zo gek niet was.

Twee jaar geleden lag ik in mijn blote kont op de behandeltafel van een mij onbekende vrouw. Het enige wat ik van haar wist is dat ze Selina heette, Spaans was en nergens meer van opkeek. Zeker niet van mijn piemel. Ze had er al honderden in haar handen gehad en nog wel vier keer zoveel vagina’s. Selena was namelijk een expert in sugaring, een ontharingsmethode waarbij men verhitte suikerpasta als een balletje op je lichaam smeert en vervolgens alle haren die het tegenkomt er met wortel en al uitrukt. Minder pijnlijk dan harsen, maar niet minder gênant.

Ontharen mannen sugaring

Wat ruist daar door het struikgewas? Oh, het is maar een andere sugaring klant van Selena.

Selena gaf op luide toon het commando ‘benen wijd’ en ontdeed mijn grote vriend in ongeveer een half uur van zijn weerbarstige pruikje. Liezen, ballen, schacht, geen plekje werd door haar overgeslagen. Nadat mijn strenge sugaring meesteres met een pincet de puntjes op mijn i zette (deze dame leverde graag goed glad werk af), stripte ze ook nog even vakkundig mijn achterdeur. “Ontspan jezelf en trek je billen lekker goed uit elkaar,” beval ze en toen voelde ik ook daar na vijf minuten de wind zachtjes langs mijn huid strelen.

Borsthaar op de zwarte lijst
Waarom ik bij Selena was? Omdat ik voor een artikel in het blad Grazia alle behandelingen testte die vrouwen ondergaan om bikiniproof de zomer in te gaan, maar ook uit nieuwsgierigheid. Ik bevond mezelf al jaren op een glijdende schaal qua ontharen. Knippen, trimmen en uiteindelijk scheren, er bleef steeds minder over. Hoe zou het zijn om helemaal niks meer te hebben? Vreemd kan ik je zeggen. Ik heb mezelf nooit zó kaal gevoeld als na mijn bezoek aan Selena. Ze had me niet alleen op een Boyzilian getrakteerd maar ook korte metten gemaakt met mijn borst- en okselhaar. Zelfs een verdwaalde rughaar, hoe fijn en blond ook, werd niet gespaard.

Sugaring mannen New York

Een lichaam hebben als Ken van Barbie? Hier heb je de menukaart. (Sugaring NYC)

Ontharen mannen ballen

Metromannen houden van gladde torso’s en ballen.

Mannen ontharen bilnaad

Wie kaal wil zijn, moet pijn lijden (en nee dit is niet mijn achterdeur).

Mannen ontharen douche

Een ontharingsmomentje voor jezelf. “Hé, dat trilt best lekker.”

Ik vond het een lekker fris gevoel, maar tegelijkertijd deed het me weer eens beseffen hoeveel er voor mannen onder en boven de gordel is veranderd sinds de jaren tachtig. Wanneer was de laatste keer dat we een woest behaarde man zagen in een reclame? Of een jonge zanger met een flinke kokosmat voor de deur in een videoclip? Afgezien van de recente baardtrend geldt welig tierend lichaamshaar anno 2015 niet als sexy voor de man. Glad moet hij zijn.

Pracht van een vacht
Oudere generaties kijken verwonderd naar al die plukkende, scherende en waxende kerels van tegenwoordig. Zij zijn opgevoed met het idee dat een harige man het toppunt was van viriliteit. Je was in de seventies en eighties geen echte vent wanneer er geen ferme struik op je borst groeide. Hoe dikker de bos haar, hoe hoger het testosterongehalte redeneerde men. Bekende acteurs als Tom ‘Magnum’ Selleck, Burt Reynolds, Sean Connery, David Hasselhoff, Kevin Costner en Alec Baldwin pronkten op tv en films veelvuldig met de flinke bush die Moeder Natuur ze had toebedeeld. Ook zangers als Tom Jones, Jon Bon Jovi en Paul Stanley van Kiss lieten hun matten vrij uit hun shirt woekeren, het liefst toupeerden ze de boel nog een beetje op zodat borst en hoofd op één lijn zaten. Vrouwen vielen massaal in katzwijm bij het zien van zulke harige helden. Oh, om daar toch eens met de handen doorheen te mogen woelen…

Tom Sellick Magnum borsthaar

Tom Selleck was hét borsthaar icoon van de eighties.

Tom Selleck borsthaar nat

“Mijn geheim? Twee keer per dag water je gazon besproeien houdt de boel gezond!”

Alec Baldwin dik borsthaar

Sex met Alec Baldwin was niet zonder risico. Een vrouw kon hopeloos verdwalen in zijn oerwoud.

Sean Connery borsthaar luier

Dat Sean Connery graag luierbroekjes en slechte toupets droeg, deerde de vrouwen niet…

Sean Connery borsthaar

…één blik op zijn Schotse lichaamsgewas en hun kleren waren uit.

Advertentie mannen borsthaar

Ik.wil.een.begroeide.borst.zoals.Burt. Herhaal dat mantra duizend keer en *kuch* het gebeurt.

Zo populair was borsthaar dat mannen die van nature weinig hadden, wanhopig zochten naar manieren om de wortels in het tepelgebied wat extra aanmoediging te geven. En daar sprongen allerlei charlatans slim op in. Een hilarische advertentie uit die tijd claimde dat je door telekinese of menselijke ‘geestkracht’ een dikkere bos kon krijgen. “Ja, nu is het misschien mogelijk om die harige borst en het he-man uiterlijk krijgen dat je altijd wilde en bewonderde,” schreven de zeer creatieve bedenkers van deze ‘methode’. “Hoe vaak ben je niet jaloers geweest op de vent met een echte mannelijke look? Stop met dromen en doe er iets aan!”

Over beren en egels
Een iconisch beeld uit de hoogtijdagen van het borsthaar was de naaktfoto van Burt Reynolds in de Amerikaanse Cosmopolitan. De acteur ging in 1972 bijna full monty voor het tijdschrift en zorgde voor een sensatie. Niet eerder had een bekende man zichzelf zo schaamteloos neergezet als lustobject (het succes van de foto zou uiteindelijk de start van het blootblad Playgirl betekenen). Van een gewone acteur werd Burt plotseling een geile bear. Vrouwen raakten niet over zijn prikkelende vachtje uitgepraat. Toen Burt in die periode een toneelstuk deed, werd hij in het theater zowat door ze besprongen. Ze floten de longen uit hun lijf. Burt: “Ze hadden meer interesse voor mijn schaamhaar, dan het stuk waarin ik speelde.”

Cosmopolitan Burt Reynolds 1972

Een vacht op een vacht.

Mario Lopez Cosmopolitan naakt

Acteur Mario Lopez deed de shoot in 2013 nog eens kaalgeschoren over.

Tom Jones borsthaar Paul Stanley

Tom Jones en Kiss-zanger Paul Stanley tonen hun greatest hairy hits (en string).

David Hasselhoff borsthaar

David Hasselhoff was trots op zijn borsthaar én zwarte slip.

Ron Jeremy op de set

“Voel je hoe de stekel van deze egel omhoog staat?”

Ron Jeremy borsthaar toen en nu

Ron toen en nu. Hij houdt nog steeds van furry fun.

Burt moest het qua haardichtheid echter afleggen tegen pornolegende Ron Jeremy. De acteur, die vanaf eind jaren zeventig snel naam maakte als professionele dekhengst, was zo ontzettend behaard dat hij ‘The Hedgehog‘ werd genoemd. Hij kreeg de bijnaam toen hij op een koude winterdag in 1979 onder een hete douche stapte. Vanwege de temperatuurverschillen kleurde Rons huid roze en stonden alle haren op zijn rug en borst omhoog, net als bij een egel. Toch piekerde hij er niet over om zijn lichaamsbeharing te lozen en van zijn snor bleven ze ook af. Tezamen met zijn 25 centimeter lange powertool maakten ze hem tot wie hij was. Een ruige stud. Anno 2015 is Jeremy uitgedijd tot een ontplofte mol die alle aantrekkelijkheid verloren is, maar nog steeds scheert hij niet. Alleen de haren op zijn lans punt hij bij en dan alleen vanuit professioneel oogpunt, legt hij uit. “Als je de haren op je schacht scheert, lijkt je pik groter.”

Mannenbont is viessss
Vanaf eind jaren tachtig werd borsthaar langzamerhand de duivel. De afkeer van he-fur sloop erin. We raakten onder de invloed van het werk van fotografen zoals Herb Ritts en Bruce Weber. Hun beelden voor o.a. Calvin Klein van gladde Adonissen in even zo cleane omgevingen definieerden het nieuwe schoonheidsideaal. Niet langer droomden veel vrouwen ervan om te verdwalen in de harige labyrinten van Tom Selleck en Alec Baldwin, ze gleden hun vingers in gedachten liever langs de kale borstkas van het mannelijke supermodel Marcus Schenkenberg of acteur Brad Pitt. Zij waren pas sexy en -heel fijn- ‘lekker hygiënisch en schoon’.

Borsthaar is uit

Harige mannen waren gorilla’s oordeelde men. Glibberige Marcus werd de nieuwe obsessie.

Chewbacca harige man

Ook Chewbacca kon inpakken. Vrouwen moesten niets meer van wandelende bontjassen hebben.

Kevin Costner borsthaar No Way Out

Een metroman piekert er niet over om er zo ongeschoren bij te lopen als Kevin Costner.

Prince borsthaar

Borst-, oksel- en schaamhaar op één foto, men zou je er nu voor opsluiten.

Jon Bon Jovi in bad borsthaar

Slippery when wet. Even de pels wassen.

Jon Bon Jovi borsthaar scheren

Jon veranderde van een beestachtige rocker in een gepolijste mooiboy.

Vond de gemiddelde hetero kerel het aanvankelijk nogal ‘nichterig’ om te gaan snoeien, toen hij merkte dat het eisenpakket van vrouwen sterk veranderde en dikke lichaamsbeharing als een afknapper werd beschouwd (en dus minder sex betekende), ging hij snel overstag. De metroman was geboren. Opmerkelijk is dat ook bekende borsthaarmannen aanhaakten bij de ontharingstrend. In 1996 dook Jon Bon Jovi geknipt en geschoren op in een Versace-campagne. De rocker was zo glad als een pasgeboren baby. Op zijn torso prijkte geen enkel haartje meer.

Borsthaar mag weer (een beetje)
Is er dan geen enkele hoop meer voor het borsthaar? Zijn we met zijn allen dan zo afgericht dat we de schoonheid van ruig, ongecultiveerd borsthaar niet meer in kunnen zien? Welnee. Kaal is weliswaar de norm geworden (meer dan zestig procent van alle mannen in de twintig scheert nu zijn lichaam), maar er zijn nog steeds genoeg mannen te vinden die weigeren te waxen of scheren, al is het alleen maar omdat het zo jeukt wanneer de haren weer aangroeien. En er zijn een hoop vrouwen die hun hoofd het liefst op zo’n troostend vachtje neervleien. Het zou me niets verbazen als we al die geplukte kippentorso’s op een dag spuugzat zijn en borsthaar net als de baard, die ook lang in het verdomhoekje zat, een glansrijke comeback maakt.

Henry Cavill Superman borsthaar

Is it a bird, is it a plane? No, it’s Superhairyman!

Hulk Mark Ruffalo

Marks hoogpolige tapijt mocht gelukkig blijven in The Avengers.

Hugh Jackman borsthaar

Ook puur natuur: Hugh ‘Wolverine’ Jackman.

Borsthaar trui

Sean ziet het in zijn glazen bol: borsthaar keert terug. Van nature kaal? Er is altijd de borsthaartrui.

De voortekenen zijn in ieder geval gunstig. Blogs en sites die het borsthaar vieren schieten als paddenstoelen uit de grond en ook de zichtbaarheid in de media neemt weer toe. De laatste jaren stond een aantal grote acteurs er bijvoorbeeld op dat ze hun borsthaar er niet langer af hoefden te halen voor een film. Henry Cavill, die Superman speelde in de gelijknamige speelfilm uit 2013: “Ik wilde heel graag een Superman met borsthaar spelen, want daar zie je hem ook mee in het stripverhaal Death of Superman. Ik had zoiets van: waarom mag Superman, puur omdat hij gespierd is, in de film geen lichaamshaar hebben? Waarom doen we het niet zoals in de strip? Dus dat hebben we gedaan.” Ook de Hulk mocht op aandringen van zijn vertolker Mark Ruffalo in 2012 zijn tapijtje behouden (op Mark Ruffalos Chest Carpet vind je deze beelden plus nog vele andere harige kiekjes van de acteur). Een vrouwelijke borsthaarfan kan niet wachten totdat de mannenbosschage weer helemaal hot is, zegt ze op een internetforum. De geur, de vorm, de dikte, de textuur, alles vindt ze er spannend aan. “Ik hou van de wolvenlook. Heerlijk. Ik schreeuw het van de daken: geef mij borsthaar!”
 

Borsthaar figuren

Haar is handig. Je hebt houvast en kunt er bovendien prachtige figuren mee maken.

 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑