...

Vlo nieuws

Gepubliceerd op 1 september, 2015 door Danny Post

1

Een Karel Appeltje voor de dorst

Tijdens opnames van Tussen Kunst en Kitsch is een vroeg werk van Karel Appel ontdekt. Waar het ooit werd gekocht? Op de Waterloopleinmarkt in Amsterdam. Voor vijf gulden…

Het nieuwe seizoen van Tussen Kunst en Kitsch trapt morgenavond op spectaculaire wijze af. In de eerste aflevering duikt een vroege Karel Appel op, die jaren geleden voor een prikkie werd gekocht op het Amsterdamse Waterlooplein. Ongelooflijk, vindt ook presentator Frits Sissing die met ingang van dit seizoen het antiekstokje overneemt van Nelleke van der Krogt. Op Radio Drenthe vertelde hij dat kunstexpert Richard ter Borg lichtelijk flipte tijdens de opnames in het Drents Museum in Assen. Ineens stond daar een mevrouw aan zijn tafel met een wel heel opmerkelijk houten paneeltje. “De ogen van Richard begonnen te glinsteren. Hij werd helemaal wild. Hij zei: ‘Dit moet volgens mij een vroege Karel Appel zijn.'”

Karel Appel Tussen Kunst en Kitsch paneel

Boe! Nee dit is geen krabbel van een schoolkind. Dit is een echte Appel.

Karel Appel kunst

“Dat kunnen wij ook” was een veelgehoorde reactie op Appels simpele figuren.

Frits: “De huidige eigenaresse had wel door dat het iets van Karel Appel was. Het werk was door een familielid gekocht op het Waterlooplein voor vijf gulden. Waarschijnlijk is het van Appel zelf gekocht, toen hij nog niet doorgebroken was.” Dat Karel met zijn schilderijen op de markt stond, is niet zo gek. In zijn beginperiode was hij zo arm dat hij zelfs deuren uit zijn huis sloopte om op te werken. Toen hij in 1946 zijn eerste solo-expositie had in Het Beerenhuis in Groningen, gingen de Groningers daar vooral heen om even lekker te kunnen lachen. Er waren in die tijd maar weinig mensen die begrip hadden voor zijn werk, dat naar eigen zeggen beïnvloed was ‘door de manier waarop mensen met een verstandelijke beperking tekenen en schilderen’.

Duur stukje fruit?
Het ontdekte werk is een reliëf van een kindfiguur, dat de Cobra-kunstenaar waarschijnlijk maakte in die armlastige beginperiode. Toen schilderde hij wel vaker kindfiguren. Volgens kunstkenner Poekelien Lingbeek, bekend van het programma Cash op Zolder, is het vrij uniek dat zo’n vroeg werk is gevonden. “Het is wel zo dat de Karel Appel Foundation moet bevestigen of het daadwerkelijk om een Appel gaat,” zegt ze. “Daar gaat uitgebreid onderzoek aan vooraf.”

Tussen Kunst en Kitsch Frits Sissing

Nelleke zal morgen geen dubbelzinnige grapjes over het paneel maken. Frits is nu de man.

Waterloopleinmarkt Amsterdam

Misschien moeten we toch maar weer eens naar het Waterlooplein gaan…

Over de waarde van het kleurrijke reliëf durft Lingbeek geen uitspraken te doen. “Daarvoor is het noodzakelijk om de afmetingen van het reliëf te weten.” Maar ouwetjes van Karel doen het meestal goed, zegt ze. “Een reliëf van Appel uit 1976 werd op een veiling voor 5.000 euro verkocht terwijl een soortgelijk werk uit 1950 ruim 20.000 euro opbracht.” Frits Sissing wil niets over de mogelijke waarde zeggen. “Dat gaan we morgen op tv verklappen. De mevrouw was in elk geval aangenaam verrast dat de investering van vijf gulden destijds goed besteed was.”

Het antwoord weten? Kijk dan op woensdagavond 2 september naar Tussen Kunst en Kitsch. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen begint om 20.25 uur op NPO1.

 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑