...

Vlo travel Cefalu strand kathedraal Sicilie go with the vlo

Gepubliceerd op 3 september, 2016 door Danny Post

0

Een nostalgische plons in de zee bij Cefalù

Wie een verblijf boekt in Cefalù op Sicilië maakt een zonovergoten tijdreis. Op het strand lijkt er niets veranderd. Kijk uit, want je wordt zo overspoeld door een golf van melancholie. 

Liggend op het strand kan ik soms overmand worden door weemoed. Dan word ik me extra bewust van de cyclus van het leven. Dat gebeurt ook op het strand van Cefalù. Ik zie mezelf terug in de gebruinde jochies die bij de vloedlijn aan het voetballen zijn – kreun, wat is dat een eeuwigheid geleden – en voor me toont een bejaarde man waar ik naartoe ga. Hij zit los in zijn vel en zijn lichaam draagt de sporen van zeven decennia avontuur en vele operaties. Verleden en toekomst, pal voor voor mijn ogen. Mijn gevoelens van melancholie worden nog verder aangewakkerd doordat het personeel van de strandtent waar mijn man Evren en ik een bedje huren een eighties dagje beleeft. De ene na de andere hit van toen klinkt op uit de speakers. Sade, George Michael, Bronski Beat, Modern Talking (hun kitschnummers bleken onuitroeibaar), ze vormen de soundtrack van mijn jeugd. Wanneer de zanger van Alphaville kweelt “Forever young, I want to be forever young”, voel ik nog net geen traan langs mijn wang biggelen.

Cefalu voetballen Sicilie go with the vlo

Italiaanse doelman in training.

Oma Cefalu Sicilie go with the vlo

Die Siciliaanse karakterkoppen, je blijft er stiekem naar gluren.

Cefalu strand Sicilie go with the vlo

’s Zomers kan het hier 45 graden worden. Dan hebben strandverkopers het behoorlijk zwaar.

Cefalu strand Sicilie go with the vlo 2

Deze zwangere vrouw zorgt ervoor dat haar baby straks lekker gebruind op de wereld komt.

Cefalu Sicilie fruit go with the vlo

Vers fruit om mee te nemen naar het strand. Ik sla het nooit over.

Cefalu kade Sicilie go with the vlo

Ineens snap je waarom sommige mensen uren op deze bankjes blijven zitten. Wat een panorama.

Dat ik uitgerekend in Cefalù zo’n hevige aanval van melancholie krijg, is niet zo verwonderlijk. In de vissersplaats, die geldt als een van de mooiste dorpen van Sicilië, hangt zo’n sterke nostalgische sfeer. En nergens ervaar je dat meer dan aan de waterkant. Het is dat je de 21e-eeuwse badkleding ziet, anders zou je denken dat je in het Italië van weleer bent. Ik snap wel dat regisseur Giuseppe Tornatore delen van zijn filmklassieker Cinema Paradiso hier opnam. Voor het weemoedige verhaal over een jongetje dat kort na de Tweede Wereldoorlog hele dagen doorbrengt in een oud filmhuis is Cefalù het uitgelezen decor. Op het eerste gezicht lijkt de tijd geen vat op het dorp te hebben gehad.

Liefde is… de ander bijna laten verdrinken
Lijkt, want natuurlijk ging de tijd niet ongemerkt aan Cefalù voorbij. Dat merk ik onmiddellijk zodra we aan het eind van de middag de middeleeuwse straten achter het strand betreden. Cefalù is een toeristische trekpleister van formaat geworden. Je struikelt over de souvenirwinkeltjes, ijszaken en restaurants waar het moderne geld verdienen centraal staat. Dat verbreekt de betovering die ik eerder voelde op het strand wel een beetje, als ik eerlijk ben. Het is niet de kermis die we kennen van Valkenburg of Amsterdam, maar ik mis de authentiekere zaken. Grappig of misschien juist heel tragisch: hoewel Cefalù stikt van de eetgelegenheden, werd er niet één opgenomen in de restaurantgidsen Gambero Rosso en Osterie d’Italia. Je kunt in Cefalù prima dineren, maar verwacht geen culinaire hoogstandjes zoals elders op Sicilië.

Cefalu kerk Sicilie go with the vlo

Cefalù is vermaard om haar Normandische kathedraal.

Cefalu kerk slapen go with the vlo

Al bekijken sommige mensen de Byzantijnse mozaïeken liever aan de binnenkant van hun ogen.

Cefalu plein Sicilie go with the vlo

De romantische pleinen inspireren tot eindeloze tongzoenen.

Cefalu straten Sicilie go with the vlo

In de schilderachtige straatjes hoor je veel Nederlands, Duits en Engels.

Cefalu zee dorp Sicilie go with the vlo

Dit jongetje bidt dat zijn ouders hier iedere zomer zullen terugkeren.

Cefalu jongeren Sicilie go with the vlo

Hoe laat je een meisje weten dat je haar leuk vindt? Door zo’n harde plons te maken dat ze half verzuipt.

Snel terug naar het strand dan maar. Want daar krijg ik in Cefalù geen genoeg van. Ik benijd de mensen die wonen in de honingkleurige huizen aan zee. Met zo’n verpletterend uitzicht sta je toch nooit meer chagrijnig op? Ik zou ervoor tekenen. Op de kade duiken Italiaanse jongens met veel bravoure het water in. Ze proberen indruk te maken op enkele meiden die dobberend op hun luchtbedden toekijken. Zo nu en dan gaat het expres mis. Dan veroorzaakt een bommetje een tsunami die de dames grandioos kopje onder doet gaan. Ik kan een brede grijns niet onderdrukken. Ah, om nog één keer zo puberaal en onbezonnen te kunnen zijn!

Meer informatie: cefalu.it.

 

Cefalu zonsondergang Sicilie go with the vlo

Het glorieuze einde van een glorieuze dag.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑