...

Gespot Clement Bezemer containervondst schilderij kunst go with the vlo

Gepubliceerd op 6 augustus, 2019 door Danny Post

3

Een originele Clement Bezemer bij het grofvuil

Naast een afvalcontainer stuitte ik zomaar op een schilderij van Clement Bezemer. Een spannende én leerzame vondst. Want Clement was een markant man, zo ontdekte ik al snel.

Wat containervondsten betreft, heb ik een adelaarsblik ontwikkeld. Toen Evren en ik laatst na een feestje naar huis fietsten, spotte ik zo’n driehonderd meter verderop onderaan een dijk een kleurige postzegel. Mijn vintage-alarm begon wild te loeien. “He, dat lijkt op een schilderij”, zei ik. Ik racete de dijk af en inderdaad, tegen een afvalcontainer leunde een prachtig stilleven uit 1955. Het was smerig en in het canvas zat een gat, maar ik zag in één oogopslag dat de maker ervan, ene Clement Bezemer, geen prutser was. Yesssss, dacht ik. Dit retroboeket is van mij!
Eenmaal thuis maakte ik het schilderij schoon zodat de bloemen hun felle kleuren terugkregen, haalde ik de ergste deuken uit het doek (door zacht met een vochtige doek over de achterkant te wrijven waarna het doek tijdens het drogen strakker trekt; bij twijfel niet doen) en ging ik erna op zoek naar meer informatie over de persoon Clement Bezemer. Wie was hij?

Clement Bezemer schilderij containervondst go with the vlo 2

Gelukkig kreeg de weggooier dit grote boeket niet in de container gepropt. 

Clement Bezemer schilderij bloemen schoonmaken go with the vlo

En schoon. De bloemen zijn weer even kleurig als in 1955 toen ze geschilderd werden.

Clement Bezemer schade containervondst schilderij go with the vlo

Ooit laat ik dit gat hechten. Zodra ik weer eens geld heb.

De kunstschilder blijkt afkomstig uit Zwijndrecht en was een eigenzinnige snuiter. Van de site van de Historische Vereniging Zwijndrecht: “Op 22 maart 1910 wordt Clement Bezemer geboren als tweede zoon in het tuindersgezin van Clement Bezemer en Hester Wilhelmina Schouten. Al heel jong tekent hij graag en goed, zodat zijn werk toen al aan de wanden van de kleuter- en lagere school hing. De meester geeft hem de bijnaam ‘Rembrandt’. Geboren in een groot tuindersgezin ging je met je twaalfde jaar automatisch van de lagere school het tuinland in. Volgens zijn vader was er geen beter en gezonder vak dan tuinder. Maar Clement is een beetje een dromertje. Ook is hij muzikaal. Hij is niet geschikt voor de tuinderij. Klein, iel, te zacht.
Op zijn 24e koopt hij wat tubes verf en penselen om, met een schoteltje als palet, op voorbehandeld karton wat te schilderen. Het was hem aangeboren. Als hij naar Rotterdam voor zijn muzieklessen ging, vertrok hij altijd een paar uur vroeger en ging dan de kunstzaken van de stad bekijken om ervaring op te doen.”

Moedig in de oorlog
Aangemoedigd door zijn grote liefde Lena Vliegenthart, met wie hij in 1942 trouwde, brak Clement definitief met het tuindersbestaan en koos hij voor zijn grote passie. Dat hij niet bang uitgevallen was, blijkt ook uit het feit dat hij tijdens de oorlog kunstenaar Otto Dicke in zijn huis liet onderduiken. De Historische Vereniging Zwijndrecht schrijft hierover het volgende: “In 1944 werd een dochter van de bekende Dordtse familie Dicke door een knokploeg van het verzet bevrijd uit de gevangenis achter de Steegoversloot. Als represaille werd het woonhuis van de overhaast gevluchte familie aan het eind van de Prinsenstraat, met de prachtige grossierderij, door de Duitsers in vlammen gezet. Zoon Otto, één van de intelligente en kunstzinnige kinderen uit dit gezin, was toen al een bekend kunstenaar. Hij wist de rivier over te steken en klopte aan bij Clement en Lena en bleef daar tot aan de bevrijding.”

Clement Bezemer schilderij expositie go with the vlo

In 2016 was er een grote overzichtstentoonstelling van Clements werk. Met nog meer bloemen.

Clement Bezemer schilder wolken go with the vlo

Er verscheen ook een boek over de schilder. 

Clement Bezemer Dordrecht waterkant boten go with the vlo

Clement zette zijn schildersezel het liefst langs de Dordtse waterkant neer.

Clement en Otto bleven na de oorlog innig bevriend en het was Otto die Clement introduceerde in kunstenaarskringen. Het zachte dromertje van weleer ontpopte zich tot een bekende naam. Hij schilderde talloze stillevens, maar zijn favoriete onderwerp was de Dordtse waterkant. In Zwijndrecht bleven weinig historische plekken over. Daarover kon Clement zich erg opwinden. “Alles is hier tegen de vlakte gegooid door mensen die niets om Zwijndrecht geven.”
Ik vind het superleuk dat ik door mijn grofvuilvondst op het spoor kwam van zo’n markante man. Al deze interessante feitjes geven een extra lading aan mijn ‘containerboeket’. Gehavend en wel krijgt het een mooie plek in ons huis. Helaas kan ik Clement zelf niets meer vragen over dit werk, want op 19 februari 2002 overleed hij. Hij werd net geen 92 jaar oud.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur3 Responses to Een originele Clement Bezemer bij het grofvuil

 1. Wil says:

  Geweldig hou dit vol dan komt het volgende schilderij op je pad misschien een rembrand.

 2. Carien says:

  Wat superleuk. Niet alleen de vondst zelf, maar ook het ontdekken van de (geschiedenis van de) schilder zelf. Onlangs heb ik een schilderij op de kop getikt in een kringloop, gewoon omdat ik het mooi vond. Bleek het gemaakt te zijn door Reinders, de oprichter van De Ploeg, kunstenaars in en rond Groningen. Ook met een scheur er in, dat ik tzt wil laten restaureren. Ik wens je nog veel mooie en interessante vondsten toe, Danny!

  • Danny Post says:

   Mijn vader vindt de scheuren altijd storend, maar ik heb dat helemaal niet. Wanneer het een mooi en bijzonder werk is, maakt het niet uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑