...

Tip! Mystify Michael Hutchence documentaire go with the vlo

Gepubliceerd op 20 oktober, 2019 door Danny Post

0

Eerherstel voor een gevallen rockheld

Tweeëntwintig jaar geleden maakte Michael Hutchence (1960-1997) een eind aan zijn leven. De documentaire Mystify: Michael Hutchence brengt een eerbetoon aan de INXS-zanger. Met veel unieke beelden en interviews met o.a. zijn ex-vriendin Kylie Minogue. Nu in de bioscoop.

Need You Tonight, Original Sin, Mystify, Suicide Blonde en natuurlijk de monsterhit Never Tear Us Apart. De nummers van de Australische rockgroep INXS zijn onlosmakelijk verbonden met mijn jeugd. In november 1990 ben ik zelfs nog naar hun concert in Ahoy geweest. Helaas zat ik ergens in de nok en was leadzanger Michael Hutchence een stipje in de verte, maar dat boeide me niet. Ik was in ieder geval voor één keer in dezelfde ruimte als hij. Want Michael was op dat moment toch wel een van de lekkerste hapjes uit de muziekwereld. Knappe kop, goed lijf, een waanzinnige bos haar (toen hij zijn lokken liet snoeien tot een warrige bob, wilde ik precies zo’n kapsel) en een doordringende blik die zei: ik trek je in bed he-le-maal uit elkaar.
In de herinnering leeft Michael nu echter vooral voort als een getroebleerd figuur, wat komt door zijn tragische einde. In zijn laatste jaren gleed deze ooit zo charismatische man in rap tempo af. Drugs, een verslaving aan Prozac en zijn turbulente relatie met tv-presentatrice Paula Yates (extra bemoeilijkt door de struggles met haar ex Bob Geldof op de achtergrond) zorgden ervoor dat hij op 22 november 1997 zelfmoord pleegde. Hij hing zich op aan zijn riem in een hotelkamer.
De Australische filmmaker Richard Lowenstein vond het onterecht dat dit duistere beeld zo is gaan overheersen en maakte daarom de documentaire Mystify: Michael Hutchence. Hij hoopt hiermee de eer van Michael te herstellen en zijn naam te zuiveren van alle roddels.

Mystify Michael Hutchence image documentaire go with the vlo

De roddel ging dat Michael stikte bij een bizar seksspel, maar de lijkschouwer vond hier geen bewijs voor.

Het is een intiem en krachtig portret geworden. Doordat Richard in het verleden meewerkte aan verschillende INXS-videoclips en bevriend was met de band, kon hij putten uit een groot en uniek archief aan privéfoto’s en -filmpjes van Michael en zijn vrienden en familie. Ook beroemde ex-vriendinnen zoals zangeres Kylie Minogue en supermodel Helena Christensen halen herinneringen op en delen niet eerder vertoond beeldmateriaal.

Mystify Michael Hutchence Kylie Minogue documentaire go with the vlo 2

De zanger had van 1989 tot 1991 een relatie met de toen nog piepjonge Kylie Minogue.

Mystify Michael Hutchence Kylie Minogue documentaire go with the vlo

‘Corrupting Kylie’ was zijn favoriete hobby.

Wat mij het meest verraste, was de onthulling dat Michael in 1992 een ongeluk kreeg dat zijn persoonlijkheid ingrijpend veranderde. De zanger werd in Kopenhagen neergeslagen door een taxichauffeur en liep hierdoor ernstig hersenletsel op. Hij verloor blijvend zijn reuk- en smaakvermogen. Een enorme klap voor een hedonist die gewend was om te genieten met al zijn zintuigen. Hij begon bovendien bizar gedrag te vertonen. Ik heb dit nooit geweten.
Iedereen die meewerkte, praat liefdevol over Michael. Je proeft dat ze hem nog elke dag missen. Zijn zelfmoord was zo zinloos. Waarschijnlijk in een opwelling besloten na een zoveelste ruzie over de telefoon met Bob Geldof. Als kijker heb je dat gevoel ook: verdomme, waarom moest je jezelf nou ophangen? Michael was zo’n getalenteerde liedjesschrijver, welke hits zijn we allemaal misgelopen? Sinds ik de documentaire zag, draai ik mijn oude INXS-platen weer volop. Het voelt net als die avond in Ahoy. Zijn stem dichtbij, maar de man zelf ver weg.

De documentaire Mystify: Michael Hutchence draait in een beperkt aantal Nederlandse bioscopen. Kijk op biosagenda.nl voor een bioscoop bij jou in de buurt.
Voor de mensen die nog altijd geloven dat Michael stikte tijdens een bizar seksspelletje: klik hier voor de timeline van zijn dood plus de uitgebreide uitleg en conclusie van de lijkschouwer. Michaels hersenschade wordt uitvoerig besproken in een mooie terugblik op gq-magazine.co.uk.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑