...

#tbt

Gepubliceerd op 5 juni, 2014 door onze speciale GWTV-reporter

2

Eftelingsomnia

Sinds mijn laatste Efteling tripje lijd ik aan een slaapstoornis. Veroorzaakt door urenlang Marktplaats afschuimen naar vintage souvenirs en andere nostalgische tweedehands uit de eerste dertig jaar van het pretpark. Deze week in Throwback Thursday: Efteling-mania!

Door de speciale GWTV-reporter Liesbeth Oeseburg

Het slaapverstorende sprookje begint zo: nadat ik onlangs mijn baan verloor, voel ik de behoefte om even totaal onbezorgd te zijn. Lachen, gillen, rennen: dingen die je vroeger als kind uren deed toen je je nog niet druk hoefde te maken over agressieve rekeningen en een geldslurpende hypotheek. En dus trek ik opgetogen met een spannend schoolreisjesgevoel en een rugzak vol snoep naar het pretpark dat sinds mijn jeugd al mijn sprookjes Mekka is.

Bejaarde Langnek
Het park stelt niet teleur. Ik en mijn metgezel Danny van Go with the Vlo bejubelen de oude sfeer van de Efteling die zo magisch goed behouden is. Tot aan de prullenbakken toe waart de goede geest van Anton Pieck nog rond. Alleen de souvenirwinkeltjes, waar we ooit tijdens ieder bezoekje met een handje door pa en ma toegestopte guldens naartoe spurtten, breken onze sprookjesharten. Plastic Disneyachtige rotzooi all over the place. Geef het nog een paar jaar en Roodkapje wordt verkocht als mangapoppetje met bad plastic surgery, brommen we.

Efteling expositie Langnek

Vintage Langnek. Hot in demand op Marktplaats dus hier maar achter het glas.

Wanneer we op het Anton Pieckplein tegen een huisje met een vitrinekast vol heerlijk kneuterige Langnek- en Roodkapje souvenirs van pensioengerechtigde leeftijd aanlopen, schieten we als hongerige wolven naar binnen. Wat blijkt: we zijn toevallig tegen de tentoonstelling aangelopen die in 2012 ter ere van de zestigste verjaardag van het Brabantse sprookjeswalhalla in het leven werd geroepen. Zijn we d’r al? laat in twee kleine kamertjes vintage sprookjeslekkers zien, maar toont ook muren vol foto’s van zestig jaar Eftelingpret.

Efteling expositie overzichtswand

Meer dan zes decennia fun fun fun.

Efteling expositie Anton Pieck heksen

Knibbel, knabbel, knuisje, wie struint er door mijn creepy expositiehuisje?

Twee keer eerder is er een jubileumtentoonstelling: Het Rariteitenkabinet in 1992 en De Rommelzolder in 2002. Naar verluidt verdwijnt er dan zoveel sprookjes curiosa tussen de kleffe krentenbollen en pakjes appelsap, dat de Efteling deze expositie hufterproof heeft gemaakt. De oude beeldjes, boekjes, spaarpotten, autootjes en zelfs suikerzakjes pronken veilig achter glas, de foto‘s zijn als een soort behang in de muren verwerkt. Het zaadje van mijn nieuwe spaarwoede wordt hier geplant. Direct trek ik mijn iPhone om op Marktplaats de woorden ‘Efteling vintage’ in te tikken. Spaardrift!

Efteling graveyard
Nog hebberiger word ik van het achterin gelegen, duistere kamertje dat volgens mij ook Het Rariteitenkabinet wordt genoemd. Mijn vriend Danny omschrijft het treffender: de graveyard van de Efteling. Tot aan het plafond toe oude poppen uit het park opgestapeld (Hé, zie ik daar de oude fakir van het vliegende tapijt sprookje?). Een gescalpeerde Droomvlucht-elf hangt gebroederlijk naast een oud carrouselpaard, hoog op een kast staat de heks wiens valse zuster ik net nog op het toegangshek van het Sprookjesbos heb gezien en ik ontwaar rijen koppen van griezels, laven en ander sprookjesvolk.

Efteling expositie fakir

Spooky! Alsof je in een House of Horrors rondwandelt…

Expositie Efteling krokodil

Pas op, boven je bungelt een oude croc uit de Fata Morgana.

Efteling tentoonstelling Droomvlucht elf en paard

Elfen met haarverlies moeten bij Droomvlucht met de gedwongen VUT.

En dan zijn er oude bandmechanismes van de attracties, dolgedraaide kaartjesmachines met verschoten bonnetjes, versleten kostuums, een oude plattegrond van een piepjonge Efteling die nog een natuurpark wordt genoemd, kortom vintage heaven! Alles liefdevol bewaard door ene meneer Aart Waltman. Ai, wat zou ik graag op zijn zolder willen rondneuzen. Of een minuut gratis winkelen in deze sprookjesschuur winnen…

Efteling tentoonstelling Holle Bolle Gijs

Papier hierrrr of anders kill ik je. Zelfs een afgedankte Holle Bolle Gijs krijgt iets sinisters…

Tot die tijd wend ik me tot Marktplaats waar ik door Eftelpiet en Bearbeertje met veel eurogeweld weggeboden wordt. Van dat jaren ‘50 servies met Efteling logo (verkocht voor meer dan 70 euro) en Klein Duimpje bord dat echt in het sprookjesbos gehangen heeft (weg voor meer dan 300 euro) kan ik slechts dromen. Heb ik toch weer mijn nachtrust terug.

Voor alle informatie over openingstijden kijk op efteling.nl.

  

Efteling expositie Indische Waterlelies

Oh als we toch eens zo’n Indische waterlelie mee naar huis konden nemen…

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
2 Responses to Eftelingsomnia

  1. Jasper says:

    Ga meteen zoeken op zolder! Leuk artikel!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑