...

Marktreview Brocantemarkt Heusden bed and breakfast Bed&Brood&Zo go with the vlo

Gepubliceerd op 30 november, 2018 door Danny Post

1

Eigenwijs brocantefeestje in Heusden

Tien keer per jaar vindt in het vestingstadje Heusden een bruisende brocantemarkt plaats. Op zaterdag 1 december aanstaande is de eerstvolgende. Ik was er begin november voor het eerst bij en had een topweekend. Shame on me dat ik niet veel eerder ben gegaan.

Aanvullende foto’s: Lida Verkade-Nieuwkoop (Heusdense haven), Joyce Vloet (Bed&Brood&Zo)

Het is vrijdag 2 november en ik ben ein-de-lijk in het Brabantse vestingstadje Heusden gearriveerd. Een historisch moment. Vlo-volger René Peters nodigde me anderhalf jaar lang uit uit om eens naar de brocantemarkt in zijn woonplaats te komen, maar tot mijn schaamte kwam er steeds iets tussen. En dat terwijl ik er graag heen wilde. René kon zo wervend vertellen over deze markt die van maart tot en met december elke eerste zaterdag van de maand plaatsvindt op het Burchtplein. Hij was in 2013 dan ook een van de initiatiefnemers en nauw betrokken bij de organisatie, totdat zijn bed and breakfast Bed&Brood&Zo teveel tijd opslokte. Als we elkaar begin oktober toevallig opnieuw spreken, gebeurt wat we allebei bijna niet meer verwachtten: we maken een afspraak voor de brocantemarkt op zaterdag 3 november. “Kom een dag eerder en overnacht in mijn bed and breakfast,” zegt René. “Zo begin je op zaterdag lekker uitgerust aan de markt en heb je meer tijd om ook de rest van Heusden te verkennen.”
Wanneer ik aanbel bij Bed&Brood&Zo en René en zijn vrouw Petra de deur openen, voel ik dat het een onvergetelijk weekend gaat worden. Mijn vriendin Jeannette, die mee is, voelt het ook. Wat een sympathiek stel! En wat wonen ze in een fantastisch oud pand!

Heusden Joyce Vloet molen vestingstadje go with the vlo

Elke foto die je in Heusden maakt, is net een oud schilderij.

Bed and breakfast Bed&Brood&Zo Heusden Joyce Vloet go with the vlo

Bed and breakfast Bed&Brood&Zo is gevestigd in een pand uit 1619.

Bed and breakfast Bed&Brood&Zo Heusden Joyce Vloet go with the vlo 2

Mijn vriendin Jeannette en ik sliepen in deze kamer, de grootste van de twee. Cosy to the max.

Bed and breakfast Bed&Brood&Zo Heusden go with the vlo

Moderne en oude elementen zijn subtiel met elkaar vermengd.

Bed and breakfast Bed&Brood&Zo René Peters go with the vlo

Vanaf het eerste moment voelde het alsof we René en zijn vrouw al jaren kenden.

Bed and breakfast Bed&Brood&Zo Heusden Joyce Vloet go with the vlo 3

Gasten krijgen hun ontbijt meestal boven, maar ik at liever bij deze blije blaffer in de keuken. Dat mag ook.

Bed and breakfast Bed&Brood&Zo trap go with the vlo

Zo behaaglijk dat we graag nog veel langer waren gebleven.

Tien minuten later zitten we in de keuken te kletsen alsof we elkaar al jaren kennen. Natuurlijk gaat het gesprek heel snel over hun huis. “Het wordt voor het eerst genoemd in 1619, mogelijk is het nog ouder,” zegt René met zichtbare trots. “Hier woonde destijds een kapitein.” Het koppel, dat zelf niet uit Heusden komt, kocht het pand in 2008 in een opwelling. “Het was puur toeval. We maakten op een dag een motorrit door Heusden en omgeving toen we dit huis zagen met een bord ‘te koop’ op de gevel. We waren gelijk verliefd. Ooooh als we toch eens zoiets konden kopen, dachten we. Maar het zal vast verschrikkelijk duur zijn. Dat bleek mee te vallen.” Na de aankoop donderden ze keihard van hun roze wolk. “Het kostte twee jaar klussen voordat de boel enigszins bewoonbaar was,” grinnikt René. “Laat ik het zo zeggen: we hadden er van tevoren iets beter over na moeten denken. Toch hebben we nooit één seconde spijt gehad.”
De bed and breakfast startte René bijna drie jaar geleden. “Dat was al langer een wens van me. Ik verhuur twee ruime kamers op de eerste etage. Qua inrichting is het een mix van modern comfort en authentieke details. Zo zie je nog de eeuwenoude balken in het plafond.”

Geen tuttenkramen
Iets anders wat je overal in het huis terugziet, is de liefde van René en Petra voor vintage en brocante. Zo hangt boven de keukendeur een opvallend lichtbord uit een Franse school en in de woonkamer staan een kolossale aardewerken schaal en dito kruiken. Die laatste zijn een fetisj van Petra. “Een vrouw kan nooit genoeg kruiken hebben,” lacht ze hard. René: “En ik me maar een ongeluk slepen als ze er weer één heeft gevonden.” René koopt niet alleen oude spullen voor hun huis, hij handelt er ook een beetje in. Hij heeft twee opslagloodsen die gevuld zijn met de coolste schatten en is een bekend gezicht op brocantemarkten.
En zo komen we tijdens ons gesprek automatisch bij de brocantemarkt van Heusden terecht. René stond zoals gezegd mede aan de wieg ervan. “Het idee voor deze markt ontstond vijf jaar geleden,” legt hij uit. “Ik en een stel andere brocanteliefhebbers uit Heusden hadden zoiets van: waarom gaan we hier geen brocantemarkt organiseren? Zo’n event kan Heusden extra op de kaart zetten, in andere steden zijn ze erg populair. Bovendien past het hartstikke goed bij de nostalgische sfeer van Heusden. Zo gezegd, zo gedaan.”
Vanaf de eerste editie bleek het een schot in roos. “De markt is een groot succes en inmiddels niet meer weg uit Heusden weg te denken. Vooral ’s zomers is het razend druk.”

Bed and breakfast Bed&Brood&Zo Heusden vintage go with the vlo

Het schoolbord in de keuken en een van de loodzware vondsten van kruikenjunkie Petra.

Brocantemarkt Heusden antiek brocante vrouw go with the vlo

En de prijs voor de coolste tante van de brocantemarkt gaat naar….

Brocantemarkt Heusden geweien go with the vlo

Niet ieders ding, maar liefhebbers van geweien en opgezette dieren worden hier zeer gelukkig.

Brocantemarkt Heusden Jeannette Mijnals go with the vlo

Er staan gemiddeld vijftig kramen op het Burchtplein. ’s Zomers zijn het er meer dan ’s winters.

Brocantemarkt Heusden hoefijzers sieraden go with the vlo

Ruig metaal ligt naast verfijnd metaal.

Brocantemarkt Heusden wasmiddelen go with the vlo

Hoe zulke verpakkingen de decennia heelhuids doorstonden, blijft voor mij een raadsel.

Brocantemarkt Heusden kragen vintage speelgoed go with the vlo

Dit vrolijke cluppie móest ik gewoon vastleggen.

Waarin onderscheidt deze brocantemarkt zich volgens René van andere brocantemarkten? “Allereerst is het decor natuurlijk geweldig. Je bent omringd door middeleeuwse huizen en gezellige keienstraatjes. Verder vormen de brocanteurs die meedoen, het neusje van de zalm. Ze komen uit Nederland, België en Frankrijk en nemen hun meest bijzondere dingen mee. Geen getut, maar echt topspul. Verder zit de stemming er altijd goed in, ongeacht het weer. Ik herinner me nog een keer dat het ongelooflijk begon te plenzen. Alle brocanteurs en bezoekers stormden weg naar een schuilplaats, maar zodra de zon weer doorbrak, keerde iedereen terug. Bij de meeste andere markten is het na zo’n wolkbreuk direct afgelopen. Niet in Heusden.”
In mei van dit jaar trok René zich terug uit de organisatie van de brocantemarkt. Hij kon het niet langer combineren met zijn bed and breakfast en zijn andere werk als onderwijs-assistent op een middelbare school. Gelukkig nam hij niet helemaal afscheid als marktorganisator. “Op 14 en 15 december staat Heusden opnieuw in het teken van Christmas by Candelight, een kerstmarkt bij kaarslicht met vele kramen op het gebied van lifestyle en wonen plus diverse foodtrucks. De ondernemersvereniging vroeg of ik mee wilde helpen en onder meer op de Vismarkt een brocantegedeelte kon inrichten. Dat wilde ik wel. Ik vond 26 brocanteurs van de brocantemarkt bereid om mee te doen. Het wordt een feestje, dat je eigenlijk ook niet mag missen.”

Zwaan-kleed-aan
Christmas by Candelight klinkt goed, maar eerst maar eens de gewone brocantemarkt ervaren. Ik heb er onwijs veel zin in. Na ons gesprek met René en Petra zwerven Jeannette en ik een paar uurtjes door het pittoreske centrum van Heusden, eten we een hapje bij Eetcafé Havenzicht op de Vismarkt om vervolgens op tijd in bed te kruipen. We willen vroeg op de markt zijn.
De andere ochtend lopen we om stipt tien uur het Burchtplein op. We zijn bepaald niet de eersten, merk ik. Er fladderen behoorlijk wat early birds rond. Zij hebben deze markt duidelijk vaker gedaan. Snel schuiven we langs de eerste rij kramen. Renés woorden spoken door mijn hoofd tijdens het rondneuzen. Het aandeel ‘lieflijk’ is inderdaad kleiner dan op veel andere brocantemarkten. Ik zie her en der wel wat zoete serviesjes, lampetkannen en antieke poppen, maar unieke en stoere items voeren de boventoon. Grote Franse fabriekslampen, robuuste kastjes, oude fototoestellen, opgezette roofvogels die langs je hoofd scheren, het gros van de brocanteurs heeft een eigenzinnige smaak. Ik hou ervan.
Als Jeannette en ik ventileren hoe blij verrast we zijn, hoort een oudere vrouw ons. “Het is een zálige markt,” fluistert ze samenzweerderig. “Niet zo zoet. En je kunt lekker afdingen ook.”

Brocantemarkt Heusden taxidermie roofvogels go with the vlo 2

Zet hij zijn klauwen in jouw portemonnee?

Brocantemarkt Heusden vintage fototoestellen go with the vlo 2

Ik fotografeer sinds twee jaar weer met zo’n ouderwetse camera. Kan ik iedereen aanbevelen.

Klein Geluk Rian Combee brocantemarkt Heusden go with the vlo

Rian Combee handelt door heel Nederland in klein geluk.

Brocantemarkt Heusden Klein Geluk antiek go with the vlo

De brocantemarkt van Heusden slaat ze nooit over.

Brocantemarkt Heusden Klein Geluk pop go with the vlo

Na een beetje pingelen mocht ik dit verzilverde Engelse poederdoosje voor 12,50 euro meenemen.

Taxidermie kuikens vossen brocantemarkt Heusden go with the vlo

Een opgezet kuiken pimpen tot Beatrix Potter-karakter? Kan geregeld worden!

Brocantemarkt Heusden houten spullen go with the vlo

Hout van oud.

Binnen vijf minuten doe ik bij de kraam van Klein Geluk mijn eerste aankoop, een verzilverd poederdoosje met sierlijke initialen. Geen idee wat ik ermee moet, maar ik kan het niet laten liggen. “Ik vond dit doosje in Engeland,” zegt verkoopster Rian Combee. “Mijn partner Jan Rochat en ik komen daar graag. Het is voor ons een sport om mooie spullen te vinden waar mensen gelukkig van worden. Vandaar de naam Klein Geluk. We verkopen vrouwelijke brocante, stoere dingen, echt antiek en gekkigheden. Allemaal authentiek. Ik denk dat die mix onze kracht is.”
Rian en Jan reizen alle markten af. Zo staan ze van april tot oktober op de Dordtse kunst- en antiekmarkt, zijn ze standaard van de partij op de VerzamelaarsJaarbeurs in Utrecht en ook de Apeldoornse antiek- en curiosamarkt is vaste prik. De brocantemarkt van Heusden is een van hun favorieten. “We komen hier bijna vanaf het begin en maken veel leuke dingen mee,” aldus Rian. “Een tijdje terug verkochten we een opgezet zwanenkuiken aan een mevrouw. ‘Heb je er niet een leuk blauw lintje bij?’ vroeg ze met een Utrechts accent. Ik had iets veel beters, een blauw mutsje! Het was te groot, dus leende ik naald en draad van iemand en maakte het ter plekke op maat. Het resultaat leek op een karakter uit de boeken van Beatrix Potter. Geweldig!”

Gek van Frankrijk
Jeannette lopen verschillende rondjes over de markt. Doordat het aantal kramen niet supergroot is, kan dat makkelijk. We spotten steeds weer andere dingen. Ik raak lichtelijk bezeten van een sinistere zwarte kist met studs en een Franse lantaarn, maar fluit mezelf ogenblikkelijk terug. Ik heb al precies zo’n kist. En nog één lamp erbij en ik kan een lampenwinkel beginnen. Wat ik wel koop, zijn een oude drankfles en een paar goudkleurige manchetknopen met leren bovenkanten. Ik weet de prijs van de manchetknopen omlaag te praten van tien naar 7,50 euro. Ik ben in mijn nopjes. Ze zijn apart en zullen perfect passen bij de antieke overhemden die ik laatst kocht. Jeannette houdt het helemaal beschaafd. Ze koopt slechts enkele lijstjes en twee medaillons van Franse hoepelroktantes voor aan de muur.
Rond één uur verlaten we de markt. Tijd voor ons brocantetoetje. René en Petra tipten ons dat tijdens de brocantemarkt ook de schuur van Broc’ à maman et fille een must is. Deze bevindt zich op twee minuten lopen van het Burchtplein, in de Schapenburgstraat. Broc’ à maman et fille is – de naam zegt het al – het domein van moeder Anna Bol en haar dochter Claartje van Heusden. Ze zijn gespecialiseerd in Frans aarde- en glaswerk, linnen- en kleingoed.

Brocantemarkt Heusden oude kist mariabeeld go with the vlo

Ik kickte enorm op deze zwarte kist en lantaarn.

Brocantemarkt Heusden vintage machetknopen go with the vlo

Ik kocht de manchetknopen van tien euro voor 7,50 euro.

Brocantemarkt Heusden medaillons go with the vlo

Jeannette toont haar aanwinsten. Kitschalicious!

Brocantemarkt Heusden antiek keukenkastje go with the vlo

Bij dit keukenkastje bleef ze lang dralen, maar uiteindelijk liet ze het toch staan.

Broc’ à maman et fille loods brocantemarkt Heusden go with the vlo

Broc’ à maman et file is normaal alleen open op afspraak. Behalve tijdens de brocantemarkt.

Broc’ à maman et fille brocantemarkt Heusden Neneh Cherry go with the vlo

Niet alles is van de oude Franse stempel. Ineens dook Neneh Cherry op tussen het serviesgoed.

Brocantemarkt Heusden loods Broc’ à maman et fille go with the vlo

Spitten en graaien is toegestaan.

Het is binnen gezellig druk. Claartje kijkt tevreden naar de graaiende klanten. “Dit pand is de enige stadsboerderij binnen de vesting. Het werd gebouwd op de fundamenten van het poortgebouw van het kasteel dat in 1680 afbrandde. Daarnaast is het mijn ouderlijk huis.” Claartje noemt Broc’ à maman et fille een uit de hand gelopen hobby. “Zolang ik me kan herinneren, verzamelt mijn moeder al aardewerk en klein antiek. Ik heb die liefde voor oude spullen van haar overgenomen. Sinds bijna zestien jaar bezit ik een tweede huisje in Noord-Frankrijk en ben ik een fervent bezoeker van de brocantemarkten aldaar geworden. Omdat op een gegeven moment alles vol stond, besloten mijn moeder en ik te gaan handelen op markten en Marktplaats. Vorig jaar trokken we in deze schuur. Op de zaterdagen van de brocantemarkt houden we altijd speciaal open huis. Normaal zijn we alleen open op afspraak.”
Wat Claartje het leukst vindt? “Dat ik haast altijd nog weet waar en bij wie – veelal particulieren – ik bepaalde spullen kocht. Het geeft dan extra voldoening dat die spullen in de smaak vallen en worden hergebruikt door de Hollandse kopers. Op deze manier wordt er minder weggegooid en krijgen Hollandse interieurs meer ‘kleur’ en eigenheid.” Ik koop bij Claartje een honderd jaar oud kiekje van een Franse heer en neem afscheid. Dit is een adresje om te onthouden.

Te gek en zo
‘Thuis’ in de bed and breakfast wachten René en Petra ons op. We drinken nog een theetje met z’n vieren voordat Jeannette en ik aan de terugreis beginnen. René en Petra willen vanzelfsprekend weten hoe we het vonden. “Hartstikke leuk,” antwoorden we gemeend. Het vestingstadje is prachtig, de markt ouderwets gemoedelijk en de mix van spullen gevarieerd.
Petra wijst ons nog op Atelier ’t Brocantje in Oudheusden en Brocantezussen in Heesbeen, maar die winkels gaan we vandaag niet meer redden. Volgende keer. Misschien komen we al heel snel terug, want die Christmas by Candelight klinkt zeer aanlokkelijk. “Dan zijn ’t Brocantje en de Brocantezussen ook geopend, net als Broc’ à maman et fille,” meldt René nog maar even.
We babbelen nog een uurtje door en dan weet ik wat het meest memorabel aan dit Heusden-tripje vind: de ontmoeting met deze twee mensen. We delen elkaars humor, hebben dezelfde vintageverslavingen (oké, wij zijn wellicht iets minder kruikverslaafd) en staan hetzelfde in het leven. Ik voel me super op mijn gemak bij ze. Had me geen warmer welkom kunnen wensen.

Brocantemarkt Heusden fabriekslampen go with the vlo

Tien keer per jaar op het Burchtplein in Heusden, knoop het in je oren.

Brocantemarkt Heusden vachten go with the vlo

Goed om te belichten: voor deze velletjes zijn geen dieren gestorven.

Brocantemarkt Heusden vintage brillen go with the vlo

Genoeg oude kerstballen op voorraad.

Kerstmarkt Heusden brocantemarkt go with the vlo

Bij deze kerstengelen scoor je misschien wel een vintage kindeke Jezus?

't Brocantje Oudheusden brocante go with the vlo

Leuk als je gaat: in en rond Heusden zitten verschillende brocantezaakjes. Dit is ’t Brocantje.

Brocantezussen brocantemarkt Heusden go with the vlo

Even tof is de showroom van de Brocantezussen in een oude boerderij in Heesbeen.

Christmas by Candlelight Heusden avond go with the vlo

Die Christmas by Candlelight op 14 en 15 december gaat zeer magisch worden.

De klik is wederzijds. “Dat is het beste aan het runnen van deze bed and breakfast,” stelt René. “De grote verscheidenheid aan mensen die hier overnachten en de gesprekken die je dan met elkaar hebt.” Ter illustratie pakt Petra het gastenboek erbij. “Een van de vaste deelnemers aan de brocantemarkt is Lia de Mol van Het Servies Van Bobonne. Zij komt uit Brussel en is zo’n bijzondere vrouw. Ze verkoopt oude serviezen en met de opbrengsten hiervan schaft ze bijvoorbeeld dingen aan voor kinderen in asielcentra. Ze is zeer maatschappelijk betrokken. Eén keer toen ze hier logeerde, schreef ze het volgende: ‘Leven als God in Frankrijk, zo zeggen we dat bij ons in Brussel als we het ultiem fijne leven beschrijven. Maar na ons verblijf hier beginnen we er tóch aan te twijfelen of God niet ook een buitenhuis had in Heusden-Vesting.’ Met waterige ogen kijkt ze me aan. “Toen ik dat las, stond ik te janken op de gang. Het raakte me diep. Nu ik het voor je oplees, schiet ik weer vol. Het is mooi om de liefde soms terug te krijgen.”

De brocantemarkt in Heusden wordt tien keer per jaar georganiseerd op elke eerste zaterdag van de maanden maart tot en met december. De eerstvolgende editie is op zaterdag 1 december en duurt van 10.00 tot 17.00 uur. Alle info vind je op brocantemarktheusden.nl. Meer weten over de Christmas by Candlelight op vrijdag 14 en zaterdag 15 december? Ga naar ontmoetdelangstraat.nl of heusdenvesting.nl. En wil je de gastvrijheid van Bed&Brood&Zo een keer zelf ervaren? Een kamer kost 125 euro per nacht, inclusief ontbijt. Boeken kan via bedandbreakfastheusden.nl.

 

Mijntjes Brocante brocantemarkt Heusden go with the vlo

In Heusden houden ze van de b van brocante.

Lampen brocantemarkt Heusden go with the vlo

Zulke lampen zijn ook handig als je er ’s nachts vaak uit moet om te plassen.

Brocantemarkt Heusden glas in lood go with the vlo

Welke glas zou jij meenemen?

Brocantemarkt Burchtplein Heusden go with the vlo

De bezoekers zijn lief voor elkaar. Vals ellebogenwerk blijft achterwege.

Heusden vesting brocantemarkt oude kerstversiering go with the vlo

Breekbare nostalgie.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Eigenwijs brocantefeestje in Heusden Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

4.3


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Eigenwijs brocantefeestje in Heusden

  1. Pingback: Meld je aan voor Christmas by Candlelight | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑