...

Gespot eilersen-denemarken-bankstel-paars-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 19 maart, 2018 door Danny Post

0

Deens bakbeest uit de seventies voor 95 euro

Kringloop Gewoon Goed in Schiedam heeft een bankstel van het Deense merk Eilersen te koop. De paarse gigant mag voor 95 euro weg. Mits je haar kunt optillen.

Toen ik bij Kringloop Gewoon Goed rondsnuffelde, wilde eigenaar Ronald van Beest me per se deze bank laten zien. “Kijk, het is een echte Eilersen,” riep hij enthousiast en tilde de kussens op. En inderdaad, onderop prijkte een oud labeltje met daarop de naam. Voor wie Eilersen niet kent: het verhaal van dit Deense merk begon in 1895 met de 22-jarige Niels Eilersen. Hij fabriceerde koetsen, maar vanaf 1934 schakelden zijn nazaten over op het maken van stijlvolle meubels. From coach to couch. Raar? Ach, het scheelt slechts één letter.
Eilersen staat onder meer bekend om zijn robuuste en onverwoestbare bankstellen, die ze tot op de dag van vandaag produceren. Dit paarse exemplaar, Galaxie geheten, is hiervan een goed voorbeeld. Ze stamt uit de late jaren zeventig, bestaat uit drie losse componenten die je ook in een L-vorm kunt schuiven en weegt lood. Waarschijnlijk moesten ze haar met tien paarden de fabriek uittrekken. De prijs is 95 euro. Geen geld, als je het mij vraagt.

kringloop-gewoon-goed-eilersen-galaxie-bank-seventies-go-with-the-vlo

Purple Rain, Purple Rain… Dit was een lekkere love couch voor Prince en zijn scharrels geweest.

eilersen-bankstel-seventies-denemarken-go-with-the-vlo

In het logo zit een verwijzing naar de koetsen waarmee het in 1895 allemaal begon.

eilersen-bankstellen-denemarken-vintage-go-with-the-vlo

Een bank van Eilersen omhoog tillen tijdens het stofzuigen? Je eindigt met een algehele dwarslaesie.

galaxie-eilersen-bankstel-seventies-go-with-the-vlo

De grijze verf is niet origineel.

Dat de bank ongeveer veertig jaar oud is, zou je beslist niet zeggen. De kussens zijn als nieuw. Geen verkleuringen, kale plekken, gaatjes, vlekjes, niks. Alleen aan de houten onderkanten kun je de leeftijd enigszins aflezen. Overigens is daarmee iets spannends aan de hand. Iemand heeft de poten ooit grijs geverfd, maar her en der schemert een harde rode verf door. Ik heb het geprobeerd en met een beetje voorzichtig wrijven laat die dunne grijze bovenlaag al los.
Paars in combinatie met rood, hoe cool. Dan knalt dit bakbeest pas echt je woonkamer uit.

Kringloop Gewoon Goed
Parkweg 203
3119 CG Schiedam
Tel. 010-2460339
kringloopgewoongoed.nl

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑