...

MCB Kringloopwinkel Leiden

Gepubliceerd op 30 december, 2015 door Marie-Cecile Beniers

0

Eind goed, al goed in Leiden

Verder kijken dan je neus lang is, is een must als het gaat om tweedehands shoppen. En af en toe gaan we hiermee toch de mist in. Zoals bij Kringloopwinkel Leiden. Die wilden we bijna wegzetten met een zesje. Totdat we écht goed gingen kijken.

Attente lezers van Go with the Vlo zijn nooit te beroerd om ons te tippen voor een markt of kringloopwinkel. Enthousiast als we zijn, gaan we vaak bij de kleinste jubelende beschrijving al kwispelend in de agenda kijken wanneer we een bezoekje aan deze must see kunnen inplannen. Zo ook met de aanbeveling voor de kringloper aan de Lammenschansweg in Leiden.

Kringloopwinkel Leiden

Deze deur moet je dus hebben, niet die een paar meter verderop.

Kringloopwinkel Leiden

Curling maakt een comeback.

Kringloopwinkel Leiden

Bepakt en bezakt.

Kringloopwinkel Leiden

Knallend het nieuwe jaar in? Met deze kleuren gaat het lukken.

Kringloopwinkel Leiden

Wie vliegt op dit tapijtje naar huis?

Volgens de tipgeefster een zaak waar je goedkoop de mooiste spullen kunt inslaan. Zelf had ze al heel wat unieke tweedehandse vondsten naar haar huis weten te slepen. Toen ze wist te melden dat bij een van haar laatste aankopen ook iets van Fisher Price zat, was het besluit voor mij snel genomen: Leiden staat bovenaan de prioriteitenlijst!

Where is the love?
Vol verwachting stap ik daarom naar binnen. Kom maar op! Maar al snel blijkt dat de mooie spullen hier niet op een presenteerblaadjes komen. Sterker nog: het wordt goed zoeken. Uiteraard laat ik me als geslepen vintagefreak niet zo snel uit het veld slaan en begin ik aan een nauwkeurige strooptocht. Ergens moet het goud liggen, nietwaar? Maar na pakweg twintig minuten begin ik te twijfelen. Bij het glas- en servieswerk voel ik weinig liefde, op een paar grappige dingen na. Bij de kleding knettert het ook niet, om over het speelgoed maar te zwijgen. Die afdeling mag eigenlijk geen naam hebben.

Kringloopwinkel Leiden

Zoek en gij zult vinden…

Kringloopwinkel Leiden

Prima weegschaaltje, toch?

Kringloopwinkel Leiden

Flower power.

Kringloopwinkel Leiden

Kringloopwinkel Leiden is geen open boek.

Kringloopwinkel Leiden

Extra punten voor de op kleur gesorteerde boeken.

Bij de boeken krijg ik een kleine opleving als ik een paar goede titels ontdek (en wat mij betreft een bonus voor de sortering op kleur). Als ik in de grote ruimte met meubels kom, zakt de moed me in de schoenen. Veel is het net niet, of gewoon –excusez le mot– lelijk. En dan tref ik een retro plantenhouder van bamboe aan, is die spierwit overschilderd! Idem dito voor het leuke seventies driehoek-stoeltje. Zo jammer.

Keten in de kringloop
Intussen maakt een groepje studenten de zaak onveilig met een alternatieve koopmissie: vind het lelijkste item van de winkelvloer. Op de Tilburgse Meimarkt zag ik dit verschijnsel ook al, studenten die een beetje brallerig lachend elkaar uitdagen om het afschuwelijkste prulding te kopen. Wie erin slaagt het wanstaltigste stuk te vinden, heeft gewonnen. Gut, denk ik, zien ze dan niet wat voor toffe dingen je allemaal tweedehands kunt kopen? Hoewel… niet vandaag, lijkt het. Kringloopwinkel Leiden heeft de belofte niet waar kunnen maken.

Kringloopwinkel Leiden

Lelijke bankstellen, komt allen tesamen.

Kringloopwinkel Leiden

In deze winkel raak je soms de draad kwijt.

Kringloopwinkel Leiden

Wie weet wat het ding op links is, mag het zeggen.

Kringloopwinkel Leiden

Fleur op.

Kringloopwinkel Leiden

Welke poppenmoeder geeft dit wiegje een tweede leven?

Ik draal nog een tijd door de winkel, maar het vonkje wil niet overspringen. Ben ik door die mail blij gemaakt met een dooie mus of -hoe gewiekst!- misschien onder valse voorwendselen gelokt door een medewerker? Maar als ik naar de straffe gezichten achter de toonbank kijk, komen die niet op mij over als doortrapte PR-tijgers. Laat ik het maar op een misverstandje houden. Leiden heeft gewoon haar dag niet vandaag, dat kan de beste kringloopwinkel overkomen.

Tweede kans
Wanneer ik ietwat teleurgesteld terugloop naar mijn auto valt mijn oog op de deur van de buren. Die was me bij aankomst al opgevallen, maar nu besluit ik vlug even naar binnen te wippen. En verdomd, volgens mij sta ik nu opeens in de zaak die zo jubelend werd omschreven in de mail! Kringloopwinkel Leiden bestaat gewoon uit twee panden. Heb ik mijn tijd staan te verdoen door de verkeerde deur binnen te lopen? Maar goed, intussen ben ik maar wat blij dat ik op de valreep over de drempel ben gestapt. Want het eerste dat ik zie is een mooi rijtje oude koffers.

Kringloopwinkel Leiden

Het beste kringloopspul blijkt gewoon een paar deuren verderop te liggen!

Kringloopwinkel Leiden

Potje dammen?

Kringloopwinkel Leiden

Ik ga op vakantie en neem mee… mijn mooie oude koffer met stickers.

Kringloopwinkel Leiden

Die Leidse kringloop-goudkust bestaat dus echt.

Nu word je hier natuurlijk het laatste jaar mee doodgegooid (zelfs mijn plaatselijke snackbar heeft zijn zaak opgeleukt met een stapeltje oude koffers, dan weet je dus zeker dat de koffers de nieuwe boeddha-beelden zijn), maar deze koffers zijn zeer de moeite waard. Er zit een robuust metalen exemplaar bij en een paar met oude stickers (Holland Amerika Lijn! Carlton Hotel in Juan Les Pins!) en labels er nog aan. Eén koffer lijkt te zijn geweest van een KLM-piloot uit Wassenaar. Meteen weet ik weer waarom tweedehands winkelen zo leuk is. De verhalen worden je letterlijk voor de voeten geworpen. En er ligt meer interssants: een oud pingpongsetje, een stel zijden shawls en elegante donkerblauwe handschoenen, duidelijk van dezelfde eigenares geweest (vast een chique dame) en verschillende prachtige lampen.

Inzet wordt beloond
Dat ik uiteindelijk toch op een heleboel mooie spullen stuit, maakt me zo blij dat ik mijn enthousiasme gewoon even móet delen. Dus spreek ik de mevrouw aan die net binnen komt gelopen. Ook zij begroette net als ik keurig de man die pontificaal in de leunstoel bij de ingang zit, in de veronderstelling dat hij er werkt (het blijkt een klant te zijn die gewoon enorm de behoefte heeft om te relaxen).

Kringloopwinkel Leiden

New balls please.

Kringloopwinkel Leiden

Stapelkorting bij Kringloopwinkel Leiden.

Kringloopwinkel Leiden

Vergane glorie? Welnee.

Kringloopwinkel Leiden

Lekkere lampen.

Kringloopwinkel Leiden

Bijna net zo fijn als echt knapperend haardvuur.

Ik spreek haar erop aan en laat in één zucht weten hoe geweldig ik deze winkel vind. “Vind je?” is haar antwoord. “Ik vind het vooral rommel. Hiernaast is het veel beter.” Ik ben verbaasd en als ik dat laat merken, toont ze me de inhoud van haar tasje. “Ik heb net hele mooie oude kerstballen gekocht. Zo leuk.” Afgezien van de retro kerstspullen, die inderdaad een mooie koop zijn, vind ik dat het gras bij de buren wel degelijk groener is.

Eind goed, al goed
Ik word echt heel blij van alle meubels die ik zie. Het zijn er veel, waarbij de sixties het best vertegenwoordigd zijn, en bijna allemaal erg mooi. De twee strakke nachtkastjes met metalen pootjes, het houten salontafeltje en het kleine kastje zou ik zo mee naar huis willen nemen. De eerste verdieping blijkt een zolder te zijn waarvan de vloer gevaarlijk onder je voeten kraakt. Ook hier weer veel goed spul. Het vintastische jaren zestig bed dat zo van de set van Mad Men lijkt gesprongen, maar vooral de parade aan stoelen vind ik indrukwekkend.

Kringloopwinkel Leiden

Ook Aladdin kan goed shoppen in Leiden.

Kringloopwinkel Leiden

De Leidse retronachten zijn lang.

Kringloopwinkel Leiden

Stoelendans.

Kringloopwinkel Leiden

Puntgaaf, dit kastje.

Kringloopwinkel Leiden

Vintage vuilniszakken. Je zal het maar nét nodig hebben.

De helft van de zolder staat er vol mee, in alle soorten en maten. Houten keukenstoelen, buisframe modellen, exemplaren van riet. Andere topper zijn de Perzische tapijten die lukraak op een berg liggen uitgestald. Hier kun je al graaiend een vloerkleed voor een prikkie naar boven trekken. Heerlijk! Wat een lekkere afsluiter van een dag die even weinig goeds beloofde. En ik neem mezelf opnieuw voor: altijd ook even bij de buren gluren.

 

Kringloopwinkel Leiden
Lammenschansweg 141
2311 HS Leiden
Tel. 071-5764118
kringloopwinkelleiden.nl

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Eind goed, al goed in Leiden Marie-Cecile Beniers
Antiek/design
Gezellige meukgehalte
Koopjesgehalte
Sfeer

Summary:

3.3


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑