...

Marktreview Barneveld Naar Buiten markt go with the vlo 2

Gepubliceerd op 3 augustus, 2016 door Danny Post

5

En God schiep de brocantemarkt van Barneveld

Vandaag is op Landgoed De Schaffelaar in Barneveld de vierdaagse fair Naar Buiten gestart. Een van de publiekstrekkers is de brocantemarkt. Tot en met aanstaande zaterdag kun je tussen de Franse spullen snuffelen. Vergaap je ondertussen aan de oud-Hollandse looks van sommige zwaar gelovige bezoekers. In Barneveld is het verleden overal om je heen.

Foto’s: Kasteel De Schaffelaar, Naar Buiten, Oud Veluwse Markt

Vrouwen met rokken tot op de enkels en dikke knotten die nog nooit een kleurspoeling hebben gezien, mannen die zich nog laten aanspreken met vader (ook door hun echtgenote) en per gezin een kinderschare waar een gemiddeld konijn zijn petje voor zou afnemen. Toen mijn man Evren en ik vorig jaar de buitenfair Naar Buiten in Barneveld bezochten, keken we onze ogen uit. Hielden de personages uit de boeken van schrijver W.G. van de Hulst een reünie? Oom Jannus met de pet, Jaap Holm en z’n vrinden, Rozemarijntje, Beppie en Joop, in Barneveld bestaan ze nog. Op Landgoed De Schaffelaar was het een komen en gaan van de meest christelijke families. Hun vroomheid is weliswaar niet meer zo heftig als tijdens mijn kinderjaren toen ik met mijn ouders op een camping in het nabije Voorthuizen mijn zomers doorbracht, maar nog steeds zeer aanwezig. Evren, door zijn geboorteland Turkije toch wel gewend aan fanatieke gelovigen, sloeg alle reli-looks gefascineerd gade. “Honey, ik wist niet dat jullie in Nederland ook zulke zwaar gelovige mensen hebben,” merkte hij op. “Wat grappig.”

Naar Buiten brocantemarkt go with the vlo

Een middagje buitenspelen op Landgoed De Schaffelaar is geen straf.

Barneveld religie W.G. van de Hulst go with the vlo

Deze oude boekjes zijn uit het Barneveldse leven gegrepen.

Landgoed De Schaffelaar Barneveld go with the vlo

Denk je aan een nostalgische bruiloft? Kasteel De Schaffelaar kun je ook huren als trouwlocatie.

Naar Buiten brocantemarkt servies go with the vlo

Hopelijk gaat het niet stormen. Scherven brengen voor deze verkoper geen geluk.

Naar Buiten Barneveld go with the vlo

Gebruik vooraf een goeie deo. Als bezoeker werk je je soms flink in het zweet.

Evren en ik voelden ons de hele middag the only gays in the village, maar niettemin hebben we ons tijdens Naar Buiten uitstekend vermaakt. Het is gewoon een heel leuk kneuter-uitje. Mijn woorden over de bezoekers daarnet moet je dan ook niet zien als afzeiken. Ik zei ze met een knipoog. Ieder zijn ding en bovendien heb ik een zwak voor Barneveld. Net als Voorthuizen en Putten hoort het bij een hele toffe periode in mijn leven. Jeugdsentiment!

Naar buiten waar de oud-Hollandse vogeltjes fluiten
Wat Naar Buiten precies is, laat zich niet makkelijk uitleggen. Deze vierdaagse fair voor het hele gezin, die iedere zomer wordt gehouden en tienduizenden bezoekers trekt, is een mix van een braderie, workshops, demonstraties, themapleinen én een brocantemarkt. Het is van alles een beetje en dat op de velden rond het schitterende oude Landgoed De Schaffelaar. Naar Buiten kiest ieder jaar een thema. Toen wij er waren, stond de fair in het teken van Frankrijk en was er als bonus een speciale Franse markt waar allerlei delicatessen werden verkocht. Ditmaal is het thema ‘Oud-Hollandsch’. Je vindt tussen de bomen een kaasmarkt, er zijn oud-Hollandse voertuigen te bewonderen en je kunt rondlopen in een kruidenierswinkel, klaslokaal en timmermanswerkplaats uit de vorige eeuw. En, essentieel voor ons vlooiers: de brocantemarkt is volgens de organisatie “leuker dan ooit”. Als je het alleen daarom te doen is, waarschuw ik je wel alvast. Omdat de brocantemarkt slechts een onderdeel is van Naar Buiten, moet je geen honderden kramen verwachten. Hij is fijn, maar vrij klein. Om je scoorkans te maximaliseren, kun je er het beste een combidagje van maken. Doe ervoor of erna nóg een markt. 

Naar Buiten brocante go with the vlo

De brocantemarkt is niet supergroot, genoeg tijd om een tweede markt (of kringloop) te bezoeken.

Naar Buiten paarden go with the vlo

Op het grote veld en langs de kramen wordt enthousiast gegaloppeerd.

Naar Buiten brocantemarkt emaille go with the vlo

Email extravaganza. Grootmoeders keuken werd vakkundig geplunderd.

Naar Buiten brocantemarkt Barneveld go with the vlo

Tienduizenden bezoekers weten deze fair iedere zomer weer te vinden.

Oud Veluwse Markt nostalgie go with the vlo

“Zo’n Bugaboo vind ik maar niks. Wat u?” Barneveldse retronista’s tijdens de Oud Veluwse Markt.

Morgen, op 4 augustus, wordt in het centrum van Barneveld bijvoorbeeld ook de Oud Veluwse Markt georganiseerd. En daar hoort een grote kinderkleedjesmarkt bij. Op het plein naast het gemeentehuis verkopen kinderen vanaf zeven uur ’s ochtends hun oude spullen. Je kunt dus eerst hun kleedjes afstropen voordat je Naar Buiten gaat. Indien je op vrijdag of zaterdag zou willen gaan, zijn er nog allerlei andere combinaties mogelijk. Zoals je in de agenda van Go with the Vlo kunt lezen, vinden op 5 en 6 augustus in Voorthuizen, Epe, Apeldoorn en Ede diverse vlooienmarkten plaats. Ze zijn zo tof dat je mij er in elk geval altijd voor kunt wakker maken. Eén opmerking nog: Naar Buiten duurt maar tot en met zaterdag, zondag zijn de hekken gesloten. Op die dag hebben ze in Barneveld wel belangrijkere dingen te doen.

Naar Buiten duurt van 3 tot en met 6 augustus. Alle info vind je op naarbuiten.nu. In Kasteel De Schaffelaar kun je trouwens ook heel leuk trouwen: kasteeldeschaffelaar.nl. De Oud Veluwse Markt vindt nog plaats op 4, 11 en 18 augustus. Het hele programma staat op oudveluwsemarkt.nl.

 

Naar Buiten Barneveld fair go with the vlo

Aards paradijs?

Naar Buiten kaas Barneveld go with the vlo

Say cheese! Je kunt natuurlijk niet vertrekken zonder een stuk oud-Hollandse kaas.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

En God schiep de brocantemarkt van Barneveld Danny Post
Antiek/design
Gezellige meukgehalte
Koopjesgehalte
Sfeer

Summary:

3.5


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur5 Responses to En God schiep de brocantemarkt van Barneveld

  1. eric says:

    In ieder geval is het duidelijk dat je voor meer zaken in Barneveld terecht kunt dan eieren!

  2. Ellen says:

    Daar moet je als de kippen bij zijn. Haha, flauw natuurlijk . Ziet er gezellig uit! Mooie foto’s heb je gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑