...

Retro-tic Paarden Heather Jansch

Gepubliceerd op 23 februari, 2015 door Danny Post

0

Er staat een houten paard in de gang

Voor tweedehands hoef je niet per se naar de rommelmarkt. Ook in de natuur slingert er genoeg oud spul rond. Neem nu bijvoorbeeld drijfhout. De Britse kunstenares Heather Jansch maakt er adembenemende paardenbeelden van.

Aanvankelijk waren we best een beetje verbaasd toen we Heather Jansch vorige week in Flog it! zagen. Wat deed een hedendaagse kunstenares in een antiekprogramma van de BBC? Maar toen begon ze te praten en waren we om. Want de sympathieke Heather is wel degelijk into dingen met een geschiedenis, alleen op een iets andere manier dan de meesten. Ze verzamelt oud drijfhout en daarmee bouwt ze de meeste fantastische paardenbeelden die je ooit zag.

Heather Jansch paardje en zee

Recycle! Voor Heather is het strand één grote kringloopwinkel.

Hout is goud
Het idee voor haar unieke recycle-kunst ontstond puur bij toeval, toen Heather op een dag de deur uitging zonder de houtkachel aan te steken voor haar tienjarige zoon Kieron die thuisbleef. Deze uitglijer zou haar leven voorgoed veranderen. “Toen ik terugkeerde had Kieron het vuur zelf maar aangestoken met een stuk hout dat hij uit een oude klimop bij ons huis had gehakt. Het deel van de klimop dat overbleef, was prachtig gedraaid van vorm. Het bleek perfect te passen in een koperen sculptuur waar ik aan werkte. Dat was het eureka-moment. Ik voelde mezelf helemaal koud worden en dacht: waar kan ik nog meer van zulk bijzonder hout vinden? Wacht eens, drijfhout! De volgende dag ben ik onmiddellijk naar het strand gegaan.”

Heather Jansch drijfhout paarden

Honderd keer mooier dan het tacky kunststof paard dat bij Yo en Wes in de woonkamer staat.

Heather Jansch paardenhoofd

De zee neemt en de zee geeft.

Heather Jansch paardjes

Wie deze veulens ziet, skipt de porseleinen rommelmarktknollen en racet naar Zandvoort.

Zoveel jaren later heeft ze talloze zwerftochten over de eindeloze stranden van Groot-Britannië gemaakt, op zoek naar bruikbare stukken. En in plaats van ze deels te verwerken in haar kunst, maakt ze er nu complete sculpturen van. “Het is alsof je lijnen tekent met hout. Een sculptuur van drijfhout heeft een kracht en authenticiteit die het tot iets heel bijzonders maakt.” Anders dan ‘gewoon hout’ heeft drijfhout veel meer karakter, stelt ze.  “Het heeft een tocht over de oceaan afgelegd waardoor het een extra leven in zich heeft of zo. We kunnen slechts gissen naar de reis, de plekken waar het is geweest. Daardoor kleeft er een zeker mysterie aan.”

Puzzelen met paarden
Over het soort sculpturen hoefde Heather niet lang na te denken: paarden natuurlijk! Als jong meisje koesterde ze al een fascinatie voor deze dieren. Black Beauty was haar favoriete boek en ze droomde ervan om met een kudde paarden in een bosrijke vallei te wonen. Al is het geen gemakkelijke opgave om paarden van drijfhout te maken, lacht ze. “Het is net een driedimensionale jigsaw puzzel. Het kan heel rustgevend zijn, maar soms word je er knettergek van.” Dat de grillige takken en stronken dicteren hoe een beeld eruit komt te zien, is ook wel weer de charme van het werken met drijfhout, erkent Heather. “Je weet nooit wat het eindresultaat precies zal zijn en dat maakt het zeer spannend.” Evenals het feit dat het verweerde uiterlijk van drijfhout haar beelden een ‘wilde’ uitstraling geeft.

Heather Jansch paarden in de wei

Heather droomde als meisje van een vallei vol paarden, missie geslaagd

Drijfhout paard galop Heath

Eigenlijk is zo’n paard net als Connie B: een bouwpakket van verschillende onderdelen.

Heather Jansch verkoop

Parijs, Griekenland, deze paardenposse komt bij vele welgestelde kopers opdraven.

Heather tekent niets vooraf en maakt ook geen schaalmodel. “Ik kies eigenlijk alleen het formaat en de pose. Met mijn assistent die last, maak ik erna met dunne staaldraad een opzet, puur op gevoel. Vervolgens gaan we de juiste houtstukken erbij zoeken. Zo groeit het beeld als het ware vanzelf.” Ze is ontzettend kritisch. “Het is weleens gebeurd dat ik een beeld uit elkaar heb gehaald en helemaal opnieuw ben begonnen.”

De stal uit
Heather maakt hoofden en miniatuurbeelden van drijfhout, maar het zijn vooral de grote paarden waarmee ze in één klap haar naam vestigde. Deze beelden zijn zo levensecht, dat het voelt alsof ze ieder ogenblik tot leven zullen steigeren. Heather trots: “Je kunt zelfs zien of ze een volbloed Arabier zijn.” Ze heeft er inmiddels zo’n vijfentwintig gemaakt. “Niet veel, maar het kost veel tijd en energie om de grotere beelden te maken.” Hoe lang ze over een beeld doet, kan ze nauwelijks zeggen. “Soms is het materiaal op en moet ik wachten op een geschikt stuk voordat ik verder kan. Daardoor werk ik aan vier, soms wel vijf beelden tegelijk.”

Heather Jansch paard en hert

Héél af en toe bouwt Heather ook een hertje of zo.

Heather Jansch stal paarden

Deze raspaardjes niet goed afstylen zou een nacht-merrie zijn.

Heather Jansch sneeuw

De verschrikkelijke sneeuwhengst. Heather zorgt goed voor haar dieren, al vergeet ze soms hun dekentje.

Het langst dat Heather ooit deed over één paardenbeeld? Ongeveer drie jaar. “Al moet ik eerlijk bekennen dat dat ook meestal de wachttijd is die ik inbouw. Ik wil genoeg tijd hebben om ieder beeld te perfectioneren.” Voordat Heather haar paarden -die ze allemaal een naam geeft om ze ‘uit elkaar te houden’- naar klanten en galeries laat galopperen, laat zij ze eerst een tijdje grazen in de weides rond haar atelier. “Ik hou ervan om elke dag even langs ze te lopen en ze goed te bekijken. Want als de paarden hier vertrekken, gaat mijn reputatie met hen mee. Dus ze mogen pas weg als ik er zeker van ben dat ze af zijn.” Overigens is het ook mogelijk om bronzen afgietsels van haar beelden te kopen. Want dat is het nadeel van drijfhout: het rot uiteindelijk weg. Of je moet doen wat Heather doet. “Met slecht weer en regen leg ik waterafstotende paardendekens over hun ruggen. Op die manier kunnen ze eindeloos mee.”

Niet het budget of de huiskamer voor Heathers paarden? Een aantal keer per jaar stelt ze haar beeldentuin in Devon open voor het publiek: heatherjansch.com.

Heather Jansch ingang paardentuin

Wie de beeldentuin binnengaat, hinnikt van geluk.

 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑