...

#tbt Patrick Nagel banner

Gepubliceerd op 31 juli, 2014 door Danny Post

Eighties esthetisch!

Anno 2014 zegt de naam Patrick Nagel bijna niemand nog iets. Een groot onrecht dat we op deze Throwback Thursday rechtzetten. Want het hypergestyleerde werk van de Amerikaanse kunstenaar is de personificatie van de jaren tachtig.

Je hebt de illustraties en posters van Patrick Nagel vast weleens gezien. Op een rommelmarkt of in een kringloopwinkel, verstopt achter enkele afgedankte Xenos-canvasjes van Marilyn Monroe. Verloren, vergeten. En je eerste gedachte was toen waarschijnlijk: oh dat is zo’n jaren tachtig afbeelding. Om vervolgens ongeïnteresseerd door te lopen. Zonde, zonde, zonde. Een béétje dom ook, want daarmee miste je een buitenkans om een werkje van één van de meest bepalende kunstenaars van Amerika in huis te halen. Gaf oud-president Ronald Reagan de eighties schaamteloos kapitalisme, Patrick Nagel gaf het decennium haar gezicht.

Patrick Nagel gezicht

Wie heeft er nog pepperspray nodig wanneer je oorbellen als messen hebt?

Diva’s in the bush
Geboren in 1945 in Ohio, beleefde Patrick zijn gloriejaren toen hij vanaf 1976 illustraties begon te maken voor de Amerikaanse Playboy. Tussen alle woekerende bossen schaamhaar trokken zijn hypergestyleerde tekeningen van vrouwen direct de aandacht. Patricks meiden waren weliswaar niet van vlees en bloed, maar ze straalden veel meer power en sex uit dan de zoveelste Candy uit Iowa die zich uit haar kanten slipje pelde. Bovendien waren hun lijven en gezichten vele malen strakker. Ze hadden weinig nodig om van het papier te knallen.

Patrick Nagel sexy

Playmates met ietsiepietsie meer klasse.

Patrick Nagel zwemster

Zo had Inge de Bruijn er in een zonnebankloze wereld uitgezien. Misschien.

Patrick Nagel badpak

IJscokleurtjes, mister Nagel was er verslaafd aan.

Sterk beïnvloed door art deco en minimalistische Japanse houtblokprenten zette Patrick zijn diva’s met een paar trefzekere lijnen neer. Meestal uitgaande van een foto schrapte hij steeds meer elementen tot er een kernachtige versie overbleef. Hij beheerste de kunst van het weglaten als geen ander. Natuurlijk had Patrick daarbij zijn voorkeuren. De vrouwen die hij tekende, hebben bijna allemaal groot en donker haar, messcherpe jukbeenderen waarmee je een pond Goudse kaas in blokjes kunt snijden en schouders die zwemmerella Inge de Bruijn uit haar oranje velletje doen springen van jaloezie.

Nagelnieuw
Patricks stijl was zo herkenbaar en uniek dat er al snel het label ‘The Nagel Woman’ aan werd gehangen. Merken als Budweiser en Lucky Strike stonden te trappelen om de iconische powerbitches en bikinibabes voor hun reclamecampagnes in te zetten. Helemaal toen de jaren tachtig aanbraken. De look van Patricks tekeningen was precies waar het nieuwe decennium voor stond: decadent, glamorous en een tikje kil. Logisch dus dat sterren als David Bowie en Robert Palmer hem naäapten in hun clips. De band Duran Duran vroeg hem in 1982 zelfs om de hoes van hun album Rio te maken. Het werd zijn beroemdste werk.

Patrick Nagel eighties

Zelfs rubberen afwashandschoenen liet Patrick er glamorous uitzien.

Patrick Nagel powerbitches

Bij windkracht 10 ben je met deze kraag zo thuis.

Duran Duran Rio albumhoes

Her name is Rio and she dances on the sand…

Patrick Nagel Joan Collins

Toen Joan Collins (r) gevraagd werd om te poseren, was ze dolblij. Dag rimpels!

Maar ook tienermeiden waren gek van zijn werk. Soms zonder het te weten. Patrick werd namelijk massaal gekopieerd door andere illustratroren. Posters, glaswerk, advertenties, agenda’s, overal zag je zijn gelikte signatuur in terug. Van een eenmansvisie werd het een heuse stroming. Vraag een willekeurige veertiger naar de Avant-Garde schoolagenda en ze zullen dromerig verzuchten: “Oooooh ja, die had ik ook!!!”

Patrick Nagel mannen

Soms tekende Patrick ook mannen. Héél soms.

Patrick mag weer
Nadat Patricks oeuvre lange tijd niet cool meer werd gevonden, lijkt er momenteel een heuse revival aanstaande. De prijzen van de posters die hij maakte voor Mirage Editions zitten langzaam in de lift (gemiddelde prijs 40 tot 80 dollar op ebay.com) en originele tekeningen en schilderijen gaan zelfs voor duizenden dollars van de hand.

Patrick Nagel powervrouwen

Pat-à-porter: krachtig en kleurrijk.

Patrick Nagel roofdier

Ik vreet je op met mijn ogen.

Patrick Nagel tekeningen

Terwijl Madonna in die tijd nog een okselbos kweekte, waren de Nagel women al gladgeschoren.

Patrick Nagel zonnebril

Moraal van dit verhaal: deze posters op de rommelmarkt nóóit meer laten liggen.

Helaas maakt de kunstenaar zelf deze terechte herwaardering van zijn omvangrijke oeuvre niet meer mee. Al op 7 februari 1984 overleed hij aan een hartaanval toen hij meedeed aan een celebrity Aerobathon. How very eighties!

Wil je genieten van meer mooie beelden? Check dan patricknagel.com.
 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOmhoog ↑