...

Retro culi Gare du Nord taart restaurant go with the vlo

Gepubliceerd op 1 augustus, 2016 door Danny Post

0

Eten in een oude treinwagon

In Rotterdam-Noord staat een sfeervolle oude wagon die werd omgebouwd tot restaurant. Gare du Nord heet het en health freaks zijn er verliefd op. Alles op tafel is honderd procent veganistisch. Iedereen aan boord van de Groenvoer Express! 

Ik heb het zwaar, beste vlooiers. Sinds een jaar zit mijn man Evren in een ongelooflijke health trip. Hij is twintig kilo afgevallen, loopt fanatieker hard dan ooit (hij liep in april zelfs de Marathon Rotterdam helemaal uit) en heeft vlees afgezworen. Eerst was Evren nog vegetarisch, maar enkele maanden geleden bekende hij me dat hij zich stiekem al een tijdje had bekeerd tot het veganisme. Stiekem, omdat hij wist dat ik het verschrikkelijk zou vinden. Het zal allemaal wel dat veganisme supergezond is. Het is ook supersáái. Konden we op een terrasje al nooit meer samen een portie bitterballen bestellen, vanaf nu hoef ik ook niet meer het overheerlijke Turkse eiergerecht menemen voor ons te bereiden en yoghurt hoeft-ie ook niet meer. Zelfs een speculaasje (want bereid met boter) wuift Evren met een vies gezicht weg. Man, wat baal ik.

Danny Post go with the vlo Evren Akdemir

Ooit waren we zulke gelukkige vleeseters samen. Sniiiiiiffff…

Evren veganisme go with the vlo

Oef, opluchting. Koffie en water zijn (nog) niet uit Evrens leven verbannen.

Zeku Zubis katten go with the vlo veganisme

Onze katten Zübiş en Zeki doen niet mee aan de health-manie. Die vinden kip en luieren veel te lekker.

Wat ik nog het meest vervloek, is de evangeliedrang van veel veganisten. Heel recalcitrant word ik ervan. Evren heeft een oom die al langer veganist is en deze kan het niet laten om je in een restaurant continu te wijzen op de gevaren van vlees, zuivel en andere ‘duivelse’ zaken. Telkens wanneer hij weer een van zijn oeverloze preken afsteekt, bestel ik expres de grootste en sappigste biefstuk van de kaart. Zo fanatiek als zijn oom is Evren nog niet, maar de eerste tikjes op de vingers heb ik al gehad. Mijn schatje draait met zijn ogen en schudt meewarig het hoofd zodra ik een glas melk drink, een lasagna of pizza met salami eet of bij de snackbar een berenklauw met pindasaus – my guilty pleasure – ga halen. Verder klaagt hij dat onze koelkast stinkt naar mijn vleeswaren en heeft hij me al meerdere malen vriendelijk verzocht om deze voortaan in een afgesloten bak te leggen (ik doe nog even alsof ik Oost-Indisch doof ben).

Station Kakelvers Centraal
Ik heb Evren gedreigd dat ik me van hem laat scheiden, maar daar meen ik natuurlijk niets van. Ik bedoel, kijk naar hem: zo’n leuke (en lieve!) kerel gooi je toch niet de deur uit? Al is hij qua voedingsgewoonten dan tijdelijk ontoerekeningsvatbaar. En beloofde ik bij ons huwelijk in 2013 niet om mijn Turkse man trouw te zijn in goede en slechte tijden? In voorspoed en veganistische tegenspoed? Daarom laat ik me, als de begripvolle echtgenoot die ik ben, nu braaf meeslepen naar groenvoertenten. Zoals laatst naar Gare du Nord. Het is een van de weinige veganistische restaurants in Rotterdam en krijgt lovende kritieken. Bovendien is het gehuisvest in een oude treinwagon. Dat moet mij als liefhebber van vintage toch aanspreken, stelt Evren bij het maken van de reservering. Als ik het eten niks vind, heb ik in ieder geval een bijzondere avond gehad.

Gare du Nord Rotterdam wagon go with the vlo

Gare du Nord is voor Rotterdammers een geliefd eet- en drinkstation geworden.

Gare du Nord wagon Rotterdam go with the vlo

Reserveer tijdig. Zitplekken zijn beperkt en de drukte groot.

Gare du Nord Rotterdam go with the vlo

De rauwheid van Berlijn in Rotterdam-Noord.

Gare du Nord groenten go with the vlo

Vanuit de tuin zo op je bord.

De eerste indruk is goed als we op een zaterdagavond naar Gare du Nord lopen. Het restaurant is gevestigd in het zogenaamde ZoHo, een oud bedrijventerrein in Rotterdam-Noord dat werd geadopteerd door pioniers in design, tech, media, kunst, cultuur, architectuur, urban planning én food. Er hangt een beetje een Berlijnse sfeer: rauw, maar tegelijk gezellig en kleurrijk. De wagon staat naast een eigen moestuin waardoor sommige van de groenten en fruit een ‘food kilometer’ rating van minder dan 0.005 hebben volgens de site van Gare du Nord. De steekwoorden zijn duurzaam, gezond en honderd procent biologisch. “Onze belangrijkste ambitie is echter om heerlijke plantaardige maaltijden te serveren, zonder concessies aan de smaak of betaalbaarheid. Een waar feest voor lichaam en geest! Met inspiratie uit veel wereldkeukens, en een ‘aire Parisienne’.” Wat een ambitie, dat belooft wat.

Verwende treinreizigers 
Aan tafel komt de teleurstelling. Gare du Nord werkt elke avond met een vast menu, ontdekken we. Dat is natuurlijk vanwege de krappe keuken in de wagon, maar vervelend is het wel. We kunnen nu niet zelf beslissen wat we gaan eten, dat doet de kok voor ons. Vooruit dan maar. We krijgen vier gangen geserveerd: we beginnen met een tomatenpapje dat een injectie van knoflook en ui kreeg, dan volgt een sojasoep, het hoofdgerecht is een kleurige symfonie van tofu, aubergine, avocado en bietjes en we sluiten af met veganistisch bananenijs en aardbeien. Evren kijkt me aan. “Het is niet heel erg spannend, hè?” Hij zegt hardop wat ik als onbehouwen carnivoor voor me hield. Het eten is zeker niet slecht, maar voor het bedrag dat we moeten betalen – 71 euro voor twee personen – zou je toch iets meer verwachten. Ik ben ook geen fan van tofu als vleesvervanger. Er zijn veel creatievere oplossingen te bedenken.

Gare du Nord restaurant tuin go with the vlo

Vegan fun. Je gaat altijd met een gezond gevoel weer weg.

Gare du Nord gerecht go with the vlo

De sojasoep was prima, maar een beetje saai.

Gare du Nord tuin restaurant go with the vlo

Dineren in een oude wagon: een nostalgische ervaring.

Gare du Nord restaurant go with the vlo nacht

Kedeng kedeng oe oe! Maak ook een plantaardig ritje met deze culi-trein.

Wat ons oordeel ook een beetje kleurt, zijn onze recente trips naar Londen. Daar is het veganistische eten van zo’n hoog niveau. Zelfs het dierproductloze streetfood is om je vingers bij af te likken. Ik heb op een markt een veganistische red velvet cake gegeten die ik nooit meer zal vergeten. Dan is het heel verleidelijk om te gaan vergelijken. Evren en ik spreken af om Gare du Nord op een later tijdstip een tweede kans te geven. De locatie is te bijzonder om dat niet te doen. Zodra we een menu op de Facebook-pagina van Gare du Nord zien dat ons meer aanspreekt (de wisselende menu’s worden online gezet, besefte ik later pas), gaan we gewoon nog eens terug. Ondertussen heb ik van al dat geschrijf over eten flinke trek gekregen. Ik ga een omelet bakken en haal straks bij mijn favoriete slager lekker wat Zeeuws spek voor de lunch. Sorry lieverd als je dit leest, maar je niet-fitte en niet-vegan varkentje moet even. Oink, oink.

Gare du Nord
Anthoniestraat 2
3032 CP Rotterdam
Tel. 010-2657236
restaurantgaredunord.nl

 

Gare du Nord caravan go with the vlo

Rond Gare du Nord vinden regelmatig activiteiten plaats. Zoals het Food Festival in mei.

Gare du Nord veganist menu go with the vlo

Houd de wisselende menu’s in de gaten op hun Faceb00k-pagina.

Gare du Nord restaurant veganist go with the vlo

Deze smakelijke taart stond helaas niet op de kaart toen ik er was.

Gare du Nord feest tuin go with the vlo

Ook gewoon leuk voor een drankje met vrienden.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑