Eten in een oude treinwagon
In Rotterdam-Noord staat een sfeervolle oude wagon die werd omgebouwd tot restaurant. Gare du Nord heet het en health freaks zijn er verliefd op. Alles op tafel is honderd procent veganistisch. Iedereen aan boord van de Groenvoer Express!
Ik heb het zwaar, beste vlooiers. Sinds een jaar zit mijn man Evren in een ongelooflijke health trip. Hij is twintig kilo afgevallen, loopt fanatieker hard dan ooit (hij liep in april zelfs de Marathon Rotterdam helemaal uit) en heeft vlees afgezworen. Eerst was Evren nog vegetarisch, maar enkele maanden geleden bekende hij me dat hij zich stiekem al een tijdje had bekeerd tot het veganisme. Stiekem, omdat hij wist dat ik het verschrikkelijk zou vinden. Het zal allemaal wel dat veganisme supergezond is. Het is ook supersáái. Konden we op een terrasje al nooit meer samen een portie bitterballen bestellen, vanaf nu hoef ik ook niet meer het overheerlijke Turkse eiergerecht menemen voor ons te bereiden en yoghurt hoeft-ie ook niet meer. Zelfs een speculaasje (want bereid met boter) wuift Evren met een vies gezicht weg. Man, wat baal ik.

Onze katten Zübiş en Zeki doen niet mee aan de health-manie. Die vinden kip en luieren veel te lekker.
Wat ik nog het meest vervloek, is de evangeliedrang van veel veganisten. Heel recalcitrant word ik ervan. Evren heeft een oom die al langer veganist is en deze kan het niet laten om je in een restaurant continu te wijzen op de gevaren van vlees, zuivel en andere ‘duivelse’ zaken. Telkens wanneer hij weer een van zijn oeverloze preken afsteekt, bestel ik expres de grootste en sappigste biefstuk van de kaart. Zo fanatiek als zijn oom is Evren nog niet, maar de eerste tikjes op de vingers heb ik al gehad. Mijn schatje draait met zijn ogen en schudt meewarig het hoofd zodra ik een glas melk drink, een lasagna of pizza met salami eet of bij de snackbar een berenklauw met pindasaus – my guilty pleasure – ga halen. Verder klaagt hij dat onze koelkast stinkt naar mijn vleeswaren en heeft hij me al meerdere malen vriendelijk verzocht om deze voortaan in een afgesloten bak te leggen (ik doe nog even alsof ik Oost-Indisch doof ben).
Station Kakelvers Centraal
Ik heb Evren gedreigd dat ik me van hem laat scheiden, maar daar meen ik natuurlijk niets van. Ik bedoel, kijk naar hem: zo’n leuke (en lieve!) kerel gooi je toch niet de deur uit? Al is hij qua voedingsgewoonten dan tijdelijk ontoerekeningsvatbaar. En beloofde ik bij ons huwelijk in 2013 niet om mijn Turkse man trouw te zijn in goede en slechte tijden? In voorspoed en veganistische tegenspoed? Daarom laat ik me, als de begripvolle echtgenoot die ik ben, nu braaf meeslepen naar groenvoertenten. Zoals laatst naar Gare du Nord. Het is een van de weinige veganistische restaurants in Rotterdam en krijgt lovende kritieken. Bovendien is het gehuisvest in een oude treinwagon. Dat moet mij als liefhebber van vintage toch aanspreken, stelt Evren bij het maken van de reservering. Als ik het eten niks vind, heb ik in ieder geval een bijzondere avond gehad.
De eerste indruk is goed als we op een zaterdagavond naar Gare du Nord lopen. Het restaurant is gevestigd in het zogenaamde ZoHo, een oud bedrijventerrein in Rotterdam-Noord dat werd geadopteerd door pioniers in design, tech, media, kunst, cultuur, architectuur, urban planning én food. Er hangt een beetje een Berlijnse sfeer: rauw, maar tegelijk gezellig en kleurrijk. De wagon staat naast een eigen moestuin waardoor sommige van de groenten en fruit een ‘food kilometer’ rating van minder dan 0.005 hebben volgens de site van Gare du Nord. De steekwoorden zijn duurzaam, gezond en honderd procent biologisch. “Onze belangrijkste ambitie is echter om heerlijke plantaardige maaltijden te serveren, zonder concessies aan de smaak of betaalbaarheid. Een waar feest voor lichaam en geest! Met inspiratie uit veel wereldkeukens, en een ‘aire Parisienne’.” Wat een ambitie, dat belooft wat.
Verwende treinreizigers
Aan tafel komt de teleurstelling. Gare du Nord werkt elke avond met een vast menu, ontdekken we. Dat is natuurlijk vanwege de krappe keuken in de wagon, maar vervelend is het wel. We kunnen nu niet zelf beslissen wat we gaan eten, dat doet de kok voor ons. Vooruit dan maar. We krijgen vier gangen geserveerd: we beginnen met een tomatenpapje dat een injectie van knoflook en ui kreeg, dan volgt een sojasoep, het hoofdgerecht is een kleurige symfonie van tofu, aubergine, avocado en bietjes en we sluiten af met veganistisch bananenijs en aardbeien. Evren kijkt me aan. “Het is niet heel erg spannend, hè?” Hij zegt hardop wat ik als onbehouwen carnivoor voor me hield. Het eten is zeker niet slecht, maar voor het bedrag dat we moeten betalen – 71 euro voor twee personen – zou je toch iets meer verwachten. Ik ben ook geen fan van tofu als vleesvervanger. Er zijn veel creatievere oplossingen te bedenken.
Wat ons oordeel ook een beetje kleurt, zijn onze recente trips naar Londen. Daar is het veganistische eten van zo’n hoog niveau. Zelfs het dierproductloze streetfood is om je vingers bij af te likken. Ik heb op een markt een veganistische red velvet cake gegeten die ik nooit meer zal vergeten. Dan is het heel verleidelijk om te gaan vergelijken. Evren en ik spreken af om Gare du Nord op een later tijdstip een tweede kans te geven. De locatie is te bijzonder om dat niet te doen. Zodra we een menu op de Facebook-pagina van Gare du Nord zien dat ons meer aanspreekt (de wisselende menu’s worden online gezet, besefte ik later pas), gaan we gewoon nog eens terug. Ondertussen heb ik van al dat geschrijf over eten flinke trek gekregen. Ik ga een omelet bakken en haal straks bij mijn favoriete slager lekker wat Zeeuws spek voor de lunch. Sorry lieverd als je dit leest, maar je niet-fitte en niet-vegan varkentje moet even. Oink, oink.
Gare du Nord
Anthoniestraat 2
3032 CP Rotterdam
Tel. 010-2657236
restaurantgaredunord.nl