...

Kringloopreview Kringloop Foenix Apeldoorn Prijzenslag

Gepubliceerd op 26 november, 2014 door Danny Post

Even kringloop Apeldoorn bellen

Kringloop Foenix in Apeldoorn heeft de drie g’s -groot, goedkoop en gezellig- hoog in het vaandel staan. Alleen: wat is in godsnaam het Onderduikspel???

Voor een Randstedeling zoals ik zijn de kringlopen in de provincie (sorry als ik nu iemand beledig, dit is geenszins zo bedoeld) altijd een feest. Het aanbod is er meestal ouder, de prijzen stukken lager en het personeel vriendelijker. Dat merk ik ook wanneer ik op een middag met een vriend binnenwaai bij Foenix in Apeldoorn. De high voltage glimlach die ons wordt toegeworpen, brengt me gewoon van mijn stuk. “Goedemiddag meneer,” straalt de verkoopster achter de kassa. “We hebben vandaag allerlei leuke prijsacties, snuffel gezellig rond.”

Kringloop Foenix Apeldoorn facade

Deze kringloop rijst op als een foenix tussen alle troosteloze bedrijfspanden.

Kringloop Foenix Apeldoorn bodybuilding

Niet voor watjes. In deze winkel train je je beenspieren.

Kringloop Foenix Bob de Bouwer

Kleine Bob de Bouwer in huis? Hier koop je zijn starterskit.

Buy and sell
Ze hoeft het me geen twee keer te zeggen. Het filiaal aan de Molenmakershoek (er is nog een tweede filiaal op Aruba 6) slokt me onmiddellijk op. Wat is dit een grote kringloop, oef. Tijdens mijn eerste rondje -ik maak er meestal twee, omdat je dan weer andere dingen opvallen- merk ik al gauw dat ook mijn tweede aanname wat betreft de provinciale kringlopen klopt. De prijzen van de glazen, kleding, boeken, lampen, het speelgoed, zijn allemaal even sympathiek als de verkoopster. Daar kan de beschamend dure antiekmarkt waar deze stad in de zomermaanden zo mee pronkt een puntje aan zuigen. Tweedehands kan in Apeldoorn dus ook nog leuk zijn.

Kringloop Foenix Apeldoorn entree

Welkom bij de firma Goedkoop & Bijna Voor Niks.

Kringloop Foenix Apeldoorn Guus Geluk

Je hoeft geen Guus Geluk te heten om tussen het speelgoed goed te scoren.

Kringloop Foenix Apeldoorn bankstel

It’s good to touch the green green grass of home…

Kringloopwinkel Foenix Apeldoorn serviesgoed

Het! Is! Maar! Dat! Je! Het! Weet!

Kringloop Foenix Apeldoorn interieur

Balkonscène. Van boven houd je altijd overzicht.

Mijn vriend, die een vintage boetiek runt in Amsterdam, ben ik op dat moment allang kwijt. Ik vind hem terug op de bovenverdieping, waar hij naast twee houten badminton rackets ook een leren schooltas heeft meegegraaid. Blij: “Kijk dan, hoe fraai ze zijn. Er mankeert helemaal niets aan, ik hoef ze slechts wat op te poetsen. En de prijs is te gek. Maar een paar euro in totaal.” Hij grinnikt.  “Alleen die tas kan ik in Amsterdam al voor minstens veertig euro doorverkopen.”

Dobbelen met nazi’s
Spijtig genoeg gaat mijn theorie over de mooie oude dingen bij provinciale kringlopen hier niet echt op. Bij Foenix weinig houten buffetkasten, glimmende art deco vazen van Daalderop, of andere dingen die het predikaat antiek verdienen. Of je moet het Prijzenslag-spel naar het programma van goocheldoos Hans Kazan als vooroorlogs beschouwen. Ook tref je op de zeer grote kledingafdeling van Foenix nul designerstukken aan. De hoop dat er in de rekken een verdwaald Chanelletje hangt of dat er ergens op de grond een leuk paar Gucci-loafers staan, kun je laten varen. Forget it baby, dit is strictly tweedehands H&M en Gerry Weber terrein.

Kringloop Foenix Apeldoorn interieur 2

En dan zie je wat coole oude spullen, worden ze gebruikt ‘ter decoratie’.

Kringloop Foenix Apeldoorn kleding

Geen Chanel, wel Apeldoornse streetstyle.

Kringloop Foenix Apeldoorn schoenen

De witte schoen met open teen. Helemaal bejaardenhuis hotness.

Kringloop Foenix Apeldoorn beelden

Op de kitscherige poezenbeeldjes hoef je gelukkig niet te bieden.

Het Onderduikspel kringloop Foenix Apeldoorn

Benieuwd of er ook een Anne Frank-editie van Wie is het? bestaat.

Achterin de winkel ontdek ik nog wel een rijtje glazen vitrines waarin ‘de meer bijzondere spullen’ staan opgesteld. Deze worden elke maand geveild. Klanten mogen een bod uitbrengen en dan wordt op de eerste dag van de nieuwe maand bekendgemaakt wie de hoogste bieders zijn. De items variëren van albasten beelden tot Dinky Toys. Blikvanger deze keer is het bizarre Onderduikspel. Daarmee kun je (gezellig!) op een saaie zondagmiddag aan de nazi’s proberen te ontkomen. Ik bedank. Voor mij halen dergelijke veilingen de magie af van het echte kringlopen. Nee, ik duik liever onder tussen de ‘gewone spullen’!

Foenix
Molenmakershoek 7
7328 JK Apeldoorn
Tel. 055-5433403
foenixapeldoorn.nl
 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Even kringloop Apeldoorn bellen Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

3.3


Tags: , , , , , , , , , ,


Over de auteurOmhoog ↑