...

Expositie

Gepubliceerd op 1 juli, 2016 door Danny Post

0

Even opwarmen met Helmut Newton

Bloedchagrijnig door het slechte weer en kun je wel een oppepper gebruiken? In Foam kun je nog steeds naar de tentoonstelling over topfotograaf Helmut Newton. En je loopt droog!

Voor mij zijn de foto’s van Helmut Newton onlosmakelijk verbonden met de jaren zeventig. Zeker de portretten die hij in 1975 maakte in de Parijse Rue Aubriot verbeelden de geilige chic van toen zó goed. Ze zijn terecht wereldberoemd. Zelfs als je niets van mode weet en de naam Helmut Newton nul belletjes doet rinkelen, herken je zijn foto van het androgyne model in een Yves Saint Laurent-smoking. Voor Helmut waren de jaren zeventig, maar ook de jaren tachtig een heerlijke speeltuin waarin hij zich visueel kon uitleven. Er vonden grote maatschappelijke veranderingen plaats: traditionele machtsverhoudingen verschoven, er was sprake van sterke vrouwenemancipatie en een vrijere seksuele moraal. Zijn werk weerspiegelde dat.

Yves Saint Laurent 1975 Helmut Newton go with the vlo

YSL, French Vogue, Rue Aubriot, Paris 1975 © Helmut Newton Estate/Maconochie Photography

Helmut Newton 1981 go with the vlo

Self Portrait with Wife and Models, Paris 1981 © Helmut Newton Estate/Maconochie Photography

Van Cleef Arpels 1995 Helmut Newton go with the vlo

X-Ray, Van Cleef & Arpels, French Vogue, 1994 © Helmut Newton Estate/Maconochie Photography

Helmut, die veel werkte voor de Franse Vogue, wilde de veranderende tijdgeest niet slechts registreren, maar beïnvloeden. Het is bijvoorbeeld geen toeval dat hij nauw bevriend was met Yves Saint Laurent en Karl Lagerfeld. Beide modeontwerpers speelden met man-vrouw verhoudingen en zochten naar een nieuw en eigentijds vrouwbeeld. Helmut hielp ze daarbij. Hoewel Yves Saint-Laurent ‘Le Smoking‘ al in 1966 ontwierp, verwierf zijn getailleerde vrouwenpak pas een iconische status door Helmuts foto’s in de Rue Aubriot.

Blote borsten met inhoud
Omdat Helmut er een handje van had om vrouwen vast te leggen terwijl ze niet veel meer droegen dan hun attitude en een paar vlijmscherpe stiletto’s, zien veel mensen hem als de man van de decadente naaktkiekjes. Het is waar dat erotiek een centrale plaats in zijn foto’s inneemt, maar voor de Duits-Australische fotograaf was bloot nooit zomaar bloot. De complexiteit en gelaagdheid van zijn werk is veel groter dan vaak wordt gedacht. Met de tentoonstelling Helmut Newton – A Retrospective hoopt fotografiemuseum Foam die diepere lagen nu te laten zien.

Catherine Deneuve 1976 Helmut Newton go with the vlo

Catherine Deneuve, Esquire, Paris 1976 © Helmut Newton Estate/Maconochie Photography

Wolford Monaco 1995 Helmut Newton go with the vlo

Wolford, Monaco, 1995 © Helmut Newton Estate/Maconochie Photography

Vivian Atlantis, 2016 Carlijn Jacobs go with the vlo

Vivian Atlantis, 2016 © Carlijn Jacobs/Courtesy of the artist

In het gehele Foam-gebouw aan de Keizersgracht in Amsterdam hangen ruim tweehonderd foto’s, variërend van zelden vertoonde vroege prints tot monumentale afdrukken. Tevens is de film Helmut by June te zien, die in 1995 gemaakt werd door Newtons vrouw, June. Verder is er een randprogrammering met lezingen, workshops voor volwassenen en kinderen, en wekelijks gratis rondleidingen. Gelijktijdig met Helmut Newton – A Retrospective toont Foam in Foam 3h het werk van Carlijn Jacobs en twee andere opkomende fotografen die beïnvloed zijn door Helmut. Een inspirerend uitje dus. En zo middenin deze Hollandse flutzomer is het best even lekker om op een plek te zijn waar mensen wel schaars gekleed rondlopen. Al is het dan op foto’s.

De tentoonstelling Helmut Newton – A Retrospective is nog tot en met 4 september 2016 te zien in Foam op de Keizersgracht in Amsterdam. Alle informatie over de openingstijden: foam.org.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑