...

Vlo nieuws

Gepubliceerd op 26 oktober, 2015 door Danny Post

0

Experts storten zich op nazitrein-foto’s

Sinds de foto’s werden gepubliceerd waarop de mysterieuze nazitrein zou staan, wordt er volop gediscussieerd. Is het een sterk staaltje Photoshop of kijken we naar the real deal?

De foto’s voelen zo echt, maar nog steeds weet niemand het zeker. De Poolse krant Fakt ging met de schimmige afbeeldingen naar het Nationale Spoorwegmuseum in Warschau, maar ook daar kon men geen uitsluitsel geven. Positief is hun constatering dat de trein die op de afbeeldingen te zien is inderdaad een Duitse Panzertreibwagen 16 is, een gepantserde diesellocomotief. Men heeft zelf zo’n kolos in de collectie. Wat het echter weer lastig maakt, is dat de trein op de foto’s afwijkt van die in het museum. Bepaalde details zijn anders.

Nazitrein gevonden collage

Daar zijn de foto’s nog maar een keer…

Al betekent dat ook weer niet dat het om een fake gaat, want de trein in het museum is namelijk na de Tweede Wereldoorlog gekaapt door de Russen en vervolgens flink gepimpt. Er werden dingen vanaf gesloopt, maar ook weer aan toegevoegd. Wat dus kan betekenen dat de trein op de foto’s juist de originele versie is.

Na 70 jaar nog als nieuw
Nu kan het zijn dat iemand de beelden van de ‘museumtrein’ van de website haalde en bewerkte, maar een game-expert die ernaar keek, betwijfelt dat het om vervalste foto’s gaat. Hij kwam niet de gebruikelijke afwijkingen tegen die je normaal ziet bij photoshoppen. Hij sluit uit dat de beelden bijvoorbeeld uit een computergame zijn gehaald. Anderzijds viel hij wel over de ‘vreemde belichting’ en ook is er geen schade te zien van een ontploffing waarmee de nazi’s de ingang van de tunnel op brute wijze zouden hebben verzegeld.

Nazitrein goud Polen

De hele wereldpers (wij ook!) blijft dit spannende verhaal op de voet volgen.

Opvallend is verder dat er op de grond en in de kisten zilverstaven liggen in plaats van de goudstaven waar men altijd over spreekt en dat het camouflagezeil op de trein totaal niet vuil is. Na zeventig jaar onder de grond zou je dat eigenlijk wel verwachten. Dat de kisten niet lijken te zijn aangetast door de tand des tijds kunnen experts wel verklaren. Wanneer hierin kostbare vracht werd vervoerd, bewerkte men het hout vaak met olie. Daardoor bleven ze beter beschermd. Met andere woorden: het gissen gaat vrolijk verder. Tot de volgende update!

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑