...

MCB Kringloopfabriek Almere

Gepubliceerd op 20 juli, 2015 door Marie-Cecile Beniers

0

Fabriekswerk in Almere

Arm Almere kampt al haar hele prille bestaan (de stad werd In 1976 uit de ontgonnen grond gestampt) met een boel vooroordelen. De jonge stad zou kaal, lelijk en ongezellig zijn. Kan de kringloop die hier is gevestigd dan wél interessant zijn?

De Kringloopfabriek is met twee grote filialen dé kringloopbaas van Flevoland. Inclusief een hip gekozen naam, want ‘fabriek’ staat allang niet meer voor kil en massaal, maar juist voor coolness en industrieel. Dat industrieel is bij De Kringloopfabriek vooral terug te vinden in de plek, een troosteloos industrieterrein, verder zijn de industriële spullen maar dungezaaid.

Kringloopfabriek Almere

Where do I begin…”

Kringloopfabriek Almere

Zijn de toffe spullen hier met een lampje te vinden?

Kringloopfabriek Almere

Ga zitten en laat je vingers glijden over de toetsen van deze piano….

Kringloopfabriek Almere

…. of over die van deze oude typemachine.

Kringloopfabriek Almere

Echt uitnodigend om lang na te tafelen zijn de keukenstoeltjes niet.

Kringloopfabriek Almere

De zogenaamde topstukken staan achter glas.

Kringloopfabriek Almere

Zelfmaakmode uit Almere, helemaal en Vogue.

Is het dan allemaal hopeloos? Welnee! Want de eigenaar steekt duidelijk tijd en aandacht in zijn toko. Altijd fijn, zo’n kringloopbaas die bereid is een tandje extra bij te zetten. Dat zie je terug in de styling en in het feit dat deze kringloper zijn huiswerk goed doet. Maar of je hier als klant nou blij mee moet zijn…

Dit is design
Bij binnenkomst wordt de aandacht meteen getrokken naar een stoel die parmantig op een tafel is gezet. Dit is niet zo maar een stoel, zo wil de kringloopfabriek duidelijk maken, nee dit is echt vintage design! Voor alle duidelijkheid is dit goede nieuws ook maar even op een briefje gezet en aan de rugleuning geplakt. Het gaat om een stoel ontworpen in de jaren vijftig door J.P. Muntendam voor de meubelfabriek van de gebroeders Jonkers. Die waren halverwege de vorige eeuw samen met Rohé groot in de toen booming rotanmarkt. Precies 375 euro moet de stoel kosten. De prijs is misschien een tikkie aan de hoge kant, want erop duidt dat De Kringloopfabriek weet wanneer het iets bijzonders in handen heeft.

Kringloopfabriek Almere

Je loopt hem bijna voorbij, deze geweldige stenen sixties tafel.

Kringloopfabriek Almere

Echt vintage, de mensen hier kennen hun design-klassiekers.

Kringloopfabriek Almere

Is het een echte Saarinen? Wij gokken van niet.

Kringloopfabriek Almere

Om op te vreten, die vazen van West-Germany.

Kringloopfabriek Almere

Vergeet die handige rolkoffers: echt vakantievieren doe je in retro-style.

Kringloopfabriek Almere

Bij De Kringloopfabriek bakken ze ze graag bruin.

Kringloopfabriek Almere

Kassie wijle? Welnee!

Dat blijkt ook even verderop, waar een strakke ronde kunststof tafel staat, een onvervalst ontwerp uit de sixties. Of het een echte Eero Saarinen is weet ik niet (ik durfde niet zo snel onder de tafel te kruipen om te checken), maar het personeel heeft alvast een woonmagazine opengeslagen bij de bladzijde waar een soortgelijke tafel staat. Een West-Germany vaasje in een prachtige diepblauwe kleur, staat prominent op een tafel uitgestald. Eeuwig zonde dat er een chipje vanaf is. Hoewel chipje, zeg maar gerust een hap. Ik twijfel zelfs nog even om het aan te schaffen (met de goede kant naar voren is er niks van te zien), maar laat het vaasje uiteindelijk toch maar –heel verstandig- staan. Terwijl een andere vaas van West-Germany, die niet bepaald uitblinkt in schoonheid, staat weg te kwijnen in de rekken tussen het andere keramiek. Snapt het personeel niet dat dit vaasje ook West-Germany is of vermoeden ze dat deze variant minder populair is bij de mensen?

Eighties baby aan boord
In het voorste gedeelte stelen vooral de verschillende stoeltjes de show. Heel veel exemplaren, vooral seventies style, die in een modern retrointerieur niet zouden misstaan. Het lijkt erop dat de mensen die eind jaren zeventig massaal naar de Flevopolder verhuisden en nu kleiner gaan wonen, de meubels die ze destijds aanschaften nu de deur uit doen en doneren aan de kringloop. Dat is goed nieuws voor retroliefhebbers. Verder staan er ook verschillende leuke tafels en de accessoires zijn zeker de moeite waard: mooie vaasjes, een dienblad zoals ik nog ken van mijn lagere school (de meesters en juffen liepen beurtelings ermee door de verlaten schoolgangen om hun collega’s een bakkie troost te bezorgen.

Kringloopfabriek Almere

Zoveel toffe stoelen, zo weinig ruimte.

Kringloopfabriek Almere

Meeëters? Geen probleem!

Kringloopfabriek Almere

Welke juf of meester liep vroeger niet met zo’n dienblad rond?

Kringloopfabriek Almere

Fervente OV-reiziger? Met deze stoel heb je altijd een zitplaats.

Kringloopfabriek Almere

Hoeveel jointjes zouden hier in de hippietijd in zijn uitgedrukt?

Kringloopfabriek Almere

Vrrroem, met deze wagen rij je zo terug naar de eighties.

Kringloopfabriek Almere

Bij de volgende verkiezing in Almere gaan de burgers voor Paars 3.

Even verderop, voorbij de eenzame stoel die uit een bus is gesloopt (is daar serieus een markt voor?), loop ik tegen een coole retro kinderwagen op die 100 procent eighties verantwoord is (en dus wat ons betreft weer helemaal trendy is). De kersverse moeders van nu hebben er waarschijnlijk zelf ook in een dergelijk vehikel gelegen en wat is nu leuker dan je eigen liefdesbaby is zo’n sentimentele bak te vervoeren? Of vind je hem niet genoeg voldoen aan de eisen van nu? Koop hem dan als extra wagen voor de sier (voor het geld hoef je het echt niet te laten) of parkeer hem bij de oppasoma, kan die ermee elke Throwback Thursday het plaatselijke winkelcentrum onveilig maken c.q. de andere oma’s jaloers maken. Ook heel interessant is de oude oven om keramiek in te bakken. Een andere klant voert echter al druk telefonisch topoverleg uit over aanschaf ja of nee en ik geef hem geen ongelijk. Het apparaat is niet alleen prachtig en dus een mooie esthetische aanvulling op de inrichting van je pottenbakatelier, volgens het personeel doet ie het ook nog eens perfect, dus die zelfgemaakte of gepimpte (retro)serviezen kunnen nu zelf worden afgebakken. Gaaf! Misschien mezelf toch maar eens een cursusje pottenbakken cadeau doen? Of draaf ik nu door?

Schatzoeken
Doorlopend naar de tweede hal wordt het minder spannend. Dat wil zeggen: je ogen vallen niet telkens op een stuk waarover je direct in de twijfelstand belandt van kopen of niet. Hier moet je juist beter zoeken naar de toffe zaken. Wat natuurlijk ook weer een stukje spanning geeft. Dat dan weer wel. Het gedeelte met het speelgoed blijkt bij nadere inspectie niet bijster interessant. Weinig echt retro en ook de hoeveelheid is wat magertjes. Tenzij je als een blok valt voor knuffels van eighties iconen als Alf en de Gremlins, waarvoor ik overigens alle begrip heb.

Kringloopfabriek Almere

Boulevard of broken toys.

Kringloopfabriek Almere

Eindelijk weten we waar die oude jeugdhelden zijn gebleven.

Kringloopfabriek Almere

Voor deze meubels lijkt de hoop te zijn opgegeven.

Kringloopfabriek Almere

Koop die stoeltjes! Voordat het te laat is.

Kringloopfabriek Almere

Gewoon doorgaan, er gloort licht aan het einde van de tunnel.

Kringloopfabriek Almere

Een stukje Rotterdam in Almere.

Aan de andere kant staan tientallen eetstoelen tegen de muur gestapeld. Het heeft bijna iets treurigs. Zo op eenzame hoogte vallen ze kopers amper op en zullen ze nooit een nieuw thuis krijgen. Alsof deze meubelstukken al zijn opgegegeven. Dat lijkt ook een beetje het geval met de hal ernaast. Heel veel meubels, maar duidelijk met minder aandacht en liefde neergezet dan in het andere winkeldeel. Aan de ene kant logisch, want veel spullen zijn ook wel minder interessant, toch is het ook slim om hier aandachtig door heen te lopen. Zo ontdekte ik helemaal achterin een enorme verzameling oude schoolmeubeltjes en verschillende leuke antieke kastjes die beslist een tweede (of derde) ronde verdienen), plus een oude prent van –ja ja- historisch Rotterdams Delfshaven. Tja, daar gaat het hartje van een import Rotterdammer toch harder van kloppen.

Zoek en gij zult vinden…
De afdeling met glaswerk en keramiek is groot, maar goed zoeken loont ook hier zeker. Zo vind ik, nadat ik zorgvuldig alle rekken ben nagelopen, op drie verschillende plekken glazen van de Fabeltjeskrant. Blij! Ook eerder genoemde West-Germany staat voor een paar centen in de schappen. Verder gezien: een bijna compleet Frans glazen servies. Ongeveer voor nop en dat is interessant omdat hetzelfde servies voor veel meer geld in veel brocante (online) zaakjes is terug te vinden.

Kringloopfabriek Almere

Waarschuwing: bij betreding van deze afdeling bent u zeker 20 minuten zoet.

Kringloopfabriek Almere

The penguins from Flevoland.

Kringloopfabriek Almere

Franse brocante, gewoon in Almere.

Kringloopfabriek Almere

Voetjes van de seventies vloer.

Kringloopfabriek Almere

Sssssst! Hier wordt gevlooid!

Kringloopfabriek Almere

Dino’s in een retrojasje. Supercool.

Kringloopfabriek Almere

En die schoolkaart was natuurlijk weer niet te koop, *zucht*.

De boekenhoek is daarentegen weer verrassend leuk opgesteld, met een zithoek zodat je rustig kunt bladeren door de boeken en een oude koffer met enkele highlights erin. Ook hier weer: als je een liefhebber bent van de oldskool papieren boekjes, moet je er even doorheen. Er staan genoeg bijzonders tussen, puur voor de liefhebber dat wel. Zoals een boek over oude auto’s en een doe-het-zelf-exemplaar uit de jaren zeventig vol tips voor zelfgemaakte knuffels in retrostofjes. Eigenlijk weer helemaal 2015. Een echte eyecatcher is de enorme landkaart die aan de muur hangt, jammer genoeg is die puur voor de sier. De Kringloopfabriek is een geoliede machine die gelukkig voor de klanten net niet te gelikt is. Omdat niet alle dingen op een presenteerblaadje à la het designstoeltje, de oven en de witte tafel worden gezet, blijft het avontuur van het schatzoeken. Als je maar lang genoeg door de Kringloopfabriek slentert, stuit je op genoeg dingen die de moeite waard zijn en dat voor een mooie prijs. Zo sfeerloos en saai als Almere vaak te wordt bestempeld, zo leuk en behoorlijk avontuurlijk is de plaatselijke Kringloopfabriek.

De Kringloopfabriek
De Steiger 51
1351 AD Almere-Haven
Tel. 036-737 03 84
kringloopfabriek.nl
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Fabriekswerk in Almere Marie-Cecile Beniers
Antiek/design
Gezellige meukgehalte
Sfeer
Koopjesgehalte

Summary:

3.3


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑