...

Retro-tic dood-george-michael-fan-mandy-prins-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 26 december, 2016 door Danny Post

1

Afscheid van mijn jeugdidool George Michael

Gisteren beleefde George Michael zijn last Christmas. De 53-jarige zanger stierf plotseling aan hartfalen. Voor fan Mandy Prins is zijn dood een enorme schok. Ze haalt herinneringen op en vertelt over haar puber-ik die weigerde te geloven dat hij gay was.

“Die roze trui… Die gele handschoentjes… En natuurlijk dat strakke lichtblauwe en witte korte broekje… Toen ik George Michael in 1984 voor het eerst zag in de videoclip van Wake Me Up Before You Go-Go, ging mijn twaalfjarige puberhart in overdrive. ‘Geen rechtgeaarde hetero draagt gele handschoentjes,’ waarschuwde mijn vader nog, maar ik negeerde zijn woorden. George, toen nog zanger bij het duo Wham!, was de man voor mij. Ik ontdekte dat hij met bandlid Andrew Ridgeley al een aantal andere te gekke nummers had gemaakt: Club Tropicana, Bad Boys en het stoere Young Guns (Go For It!). Neeee, had ik zitten slapen? Vanaf nu zou dit me niet meer gebeuren. Ik begon George fanatiek te volgen en alles van hem te verzamelen.”

george-michael-mandy-prins-fan-go-with-the-vlo-2

In Mandy’s oude schoolagenda’s was het altijd George Michael-dag.

mandy-prins-george-michael-fan-go-with-the-vlo

Deze puberliefde kon alles overwinnen. Ook het feit dat de hunk gay was.

george-michael-homo-fan-mandy-prins-go-with-the-vlo

Ja, in zo’n zoete outfit kon je tijdens de jaren tachtig een meisjesidool worden.

george-michael-gay-idool-mandy-prins-go-with-the-vlo

Het dansen vanuit de heup, de geknakte polsjes, de verliefde Mandy wilde de roze signalen niet zien.

“Wanneer ik maar het vermoeden had dat ze in het popprogramma Countdown een nieuwe clip zouden vertonen, zette ik rustig een familie-uitje op scherp. Ik moest en zou dan op tijd weer thuis zijn. Ik veroorzaakte hele drama’s in de auto, want we keerden natuurlijk altijd te laat terug. Mijn familie leed sowieso onder mijn George Michael-obsessie. Ik kreeg ooit een fittie toen ik mijn kamertje binnenliep en zag dat al mijn George Michael-posters op de grond lagen. Ik verdacht mijn ouders en zus van deze evil act, zij hadden ze natuurlijk van de muur gerukt. Later besefte ik dat het plakband waarmee ik ze had bevestigd door de zon was gaan loslaten.”

Een spannend avondje met George
“Toen ik zestien was, gaf George een concert in Rotterdam Ahoy. Hij had Wham! inmiddels verlaten en was solo gegaan. Ik had geen flauw idee wanneer de kaartverkoop startte. Ik was nog nooit naar een concert geweest. Een klasgenootje belde me op een zaterdagochtend op. Ze begon een heel lulverhaal over van alles en nog wat om er aan het eind aan toe te voegen: ‘Oh ja, de kaartjes voor het concert van George Michael zijn verkrijgbaar en ik heb ze al.’ Ik kon haar wel villen. Ik ben in mijn pyjama op de fiets gestapt en naar de plaatselijke VVV geracet. Mijn ouders waren zo lief om geld te doneren. Ik had de laatste kaartjes voor de derde ring. Ik ben met mijn vriendin Lizette naar het concert gegaan en het werd zo’n bijzondere avond. Ik zat mijlenver van George af, maar dat kon me niets schelen. Ik was in dezelfde ruimte als hij. Ik vond zijn grapjes geweldig en natuurlijk zijn stem… Wauw, dit was een artiest die ook live echt geweldig kon zingen. Geen Madonna. Achteraf begreep ik uit interviews hoeveel moeite hij had met optreden. Dat alle grappen en dansjes waren ingestudeerd. Dat vond ik als tiener zó zielig.”

george-michael-wham-fan-mandy-prins-go-with-the-vlo

George en zijn Wham!-maatje Andrew. Mandy wenste dat hij haar eens zo lekker stevig beetgreep.

george-michael-concert-dood-mandy-prins-go-with-the-vlo

Dat kontje… Deze pagina absorbeerde liters tienerkwijl.

george-michael-bronski-beat-fan-go-with-the-vlo

De mannen van Bronski Beat waren wel homo, maar George niet. Punt uit!

“Ik heb mijn bandjes – ja ik stam nog uit de tijd dat er cassettebandjes waren – met de muziek van Wham! en het solowerk van George grijsgedraaid. Zijn eerste soloplaat Faith vond ik briljant. Ondertussen bleef mijn vader me pesten. ‘Mandy, die jongen is echt geen hetero hoor,’ zei hij regelmatig. Ik wilde nog steeds niet luisteren. De foto van George die ik altijd bij me droeg bleef lekker in mijn portemonnee zitten. Bovendien: George had op dat moment een relatie met Kathy Jeung, de dame uit zijn clip I Want Your Sex. Ik bungelde dit feit triomfantelijk voor mijn vaders neus. Ik was trouwens te realistisch om te denken dat ik echt een relatie met George zou krijgen. Maar fantaseren mocht. En tja, dat is toch makkelijker als je denkt dat de persoon hetero is.”

Afscheid van mijn jeugdidool
“Gelukkig was ik alweer een stukje ouder toen George in 1998 betrapt werd op het verrichten van ‘onzedelijke handelingen’ in een openbaar mannentoilet in Beverly Hills. Dat hij homo was, vond ik geen probleem. Mijn beste vriend was homo. Dat hij op jacht ging in toiletten vond mijn romantische hart wat minder. Maar ook daar kwam ik overheen. Ik ging in die tijd veel stappen in de gay scene en ja reality knocked. Zulke dingen gebeurden. Wel kreeg ik toen al een beetje het nare gevoel dat George zelfvernietigingstrekjes had. Zijn platen Listen Without Prejudice Vol. 1 en Older waren ook behoorlijk donker en somber. De dood van zijn grote liefde Anselmo Feleppo, die in 1993 stierf aan aids, had er duidelijk behoorlijk ingehakt. Mijn idool leek geknakt. In de jaren erna verschenen in de media steeds vaker berichten over buitensporig drugsgebruik en nieuwe muziek bleef steeds langer uit. Het voelde soms alsof hij niet meer wilde of zo.”

george-michael-fast-love-go-with-the-vlo

George werd geplaagd door depressieve buien. Drugs en ziekte putten zijn lichaam verder uit.

george-michael-problemen-drugs-dood-go-with-the-vlo

De laatste jaren kwam de zanger voornamelijk negatief in het nieuws.

george-michael-dood-last-christmas-go-with-the-vlo-2

Tegen beter weten in hoopte Mandy dat zij en haar idool samen oud zouden worden.

george-michael-fan-mandy-prins-go-with-the-vlo

Het boek is uit. Dag lieve George.

Aan de andere kant vond ik het altijd zo’n verstandige en eerlijke man in interviews. Michael Jackson was een rare, Prince een aparte, Madonna een controlfreak. George leek juist zo menselijk. En hij bleef prachtig zingen. Zijn laatste optreden in Ahoy was weer zo mooi. Zijn stem leed niet onder zijn levensstijl. Ik vestigde mijn hoop op zijn trouwe partner Kenny Goss, hij zou er wel voor zorgen dat George niet te erg ontspoorde. Toen hun relatie in 2009 na dertien jaar strandde, omdat Kenny het zat was dat George voortdurend drugs en andere mannen nodig had, begon ik hem echter te knijpen. Zeker toen George in 2011 met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis vanwege een ernstige longontsteking hield ik mijn hart vast. Maar hij overleefde. Zie je wel, dacht ik, die word gewoon oud. En nu is mijn lieve, knappe, getalenteerde en gekwelde George er plotseling niet meer. Op Eerste Kerstdag trad hij in de voetsporen van zoveel andere te vroeg gestorven artiesten met wie ik opgroeide. Mijn cynische ik zag hem lang geleden dit pad opgaan. Mijn hoopvolle keek uit naar een toekomst waarin we samen gezellig bejaard zouden worden. Volgens geruchten zou George na lange tijd eindelijk met een nieuwe plaat komen en zouden hij en Kenny zich stiekem hebben verzoend en een doorstart willen maken. Het mocht niet zo zijn. Het maakt mijn eigen sterfelijkheid weer eens pijnlijk helder…”

 

george-michael-hiv-go-with-the-vlo

De eerste verhalen dat George stierf aan aids doen alweer de ronde. Maakt dat enig verschil?

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑