...

Flea your style United Wardrobe banner 2

Gepubliceerd op 31 januari, 2015 door Danny Post

1

Fashionista’s verenigt u

Er bestaat een waanzinnige online plek waar je je tweedehands kleding kunt verkopen: United Wardrobe. De site is opgezet door drie studenten uit Wageningen en het loopt storm. Al zo’n 50.000 gebruikers gooien er hun (inloop)kasten open.

United Wardrobe, onthoud die naam. Als het aan de oprichters Thijs Verheul (22), Joep Dohmen (21) en Sjuul Berden (21) ligt, verovert hun site heel Nederland. De drie studenten uit Wageningen zijn nog maar een jaar bezig, maar het gaat nu al ongelooflijk goed. Met vijftigduizend geregistreerde gebruikers en vierenveertigduizend producten online, variërend van jassen en broeken tot tassen, schoenen en zonnebrillen, hebben ze zich in korte tijd in menig fashionista-hart genesteld. En ze zijn van plan daar lang te blijven zitten.

United wardrobe kledingoverzicht

United colors of fashion.

Garderobe sale
Het idee voor United Wardrobe komt van Sjuul. Als de broer van drie zussen die al hun kleding met elkaar delen, ontdekte hij dat er in Nederland eigenlijk geen goed platform bestond waar mensen afdankertjes kunnen kopen en verkopen. Ja, er is natuurlijk good old Marktplaats, maar daar verzuipen je advertenties in een brei van ‘vintage’ eiken eethoeken, antieke *kuch* rollators en ‘nog in prima staat verkerende’ hondenmanden. En webwinkels met tweedehands designermode zoals Thenextcloset en Designervintage zijn weer te weinig mainstream. Daarom: United Wardrobe. “Ik wilde een onlinenetwerk opzetten voor jonge hippe meiden,” vertelde Sjuul deze week in de Volkskrant. “United Wardrobe is een kledingkast op je computerscherm, waar je tegen betaling uit kunt pakken wat je wilt.”

United Wardrobe kleding

United Wardrobe, een f*cking slim idee.

United Wardrobe vintage

United Wardrobe sjaal

Voor wollige en wilde types.

Hoe de site werkt? Simpel. De site rekent 10 procent commissie aan de verkopers. Kopers maken een aankoopbedrag over naar United Wardrobe. Pas als zij de kleding thuis hebben ontvangen, maakt United Wardrobe 90 procent van het verkoopbedrag over aan de verkoper. Klinkt bekend? Kan kloppen. Het systeem is een beetje afgekeken van airbnb.

Shoppen en kleppen
Maar er is meer. United Wardrobe wil behalve een winkel ook een sociaal netwerk zijn. Gebruikers moeten zich niet alleen aanmelden, maar ze zijn ook verplicht om een profielfoto te uploaden en misschien wel het belangrijkste: góede foto’s van hun spullen maken. Op United Wardrobe geen Marktplaats-esque beelden van rokjes die keihard zijn ingeflitst of een zwarte sweater waar de familiekat een viezige mohair-trui van heeft gemaakt.

United Wardrobe marktplaats

Niet alle bezoekers kunnen de foto-via-spiegel-pose loslaten.

United Wardrobe raar beeld

Vervelend. Vlak voordat Duygu op de foto moest, viel ze met haar hoofd in een emmer zwarte inkt.

United Wardrobe modellen

Sommige gebruikers zien op de site alsnog hun modellendroom uitkomen.

Verder kunnen gebruikers elkaar volgen en bepaalde items favoriet maken. De beschrijvingen zijn kort zodat je snel door de site kunt schieten en er is een chatfunctie. Wil je weten hoe de sluiting van dat ene H&M-jurkje precies zit of wil je gewoon shoppingervaringen uitwisselen? Het kan allemaal, zegt Thijs Verheul. “De grootste groep gebruikers is tussen de 18 en 24 jaar oud. Die meiden zijn gewend online met elkaar te communiceren.” Om de gebruikers extra te paaien, is er onlangs ook een app gelanceerd. “Studenten zijn onze belangrijkste doelgroep en zij zijn veel onderweg. Zo kunnen gebruikers ook shoppen terwijl ze in de trein zitten.”

Tweedehands ‘Goutier’
Een uurtje rondsurfen op United Wardrobe leert dat het aanbod vooral ‘Kalverstraat’ is. Dus er komen veel afdankertjes van H&M, Zara en ook Primark voorbij. De prijzen vinden we om die reden best aan de hoge kant: vijftien of twintig euro voor een oude trui van New Look? Daarnaast wordt het begrip ‘designer’ wel heel ruim genomen. Naast Marc Jacobs en Michael Kors vind je in die categorie ook kleding van Miss Sixty. En van Miss Sixty kun je veel zeggen, maar niet dat het een designmerk is. Zelfs het WK-jurkje van Bavaria staat hier tussen. Dat de mensen achter deze site misschien zelf niet heel veel verstand van de materie hebben, is misschien wel te zien aan hoe ze ‘Goutier’ schrijven. Auw!

United Wardrobe kleding en rokjes

Vintage is op United Wardrobe een ruim begrip. Design ook.

Last but not least: de vintage-afdeling is jammer genoeg karig. Weinig echt interessante stukken en dat gaat ons aan het hart. Ondanks dat is United Wardrobe een prima aanwinst voor het kopen van tweedehands kleding. Het is jong, fris en heeft veel potentie. Dat hebben ze in het buitenland inmiddels ook ontdekt. Investeerders hebben al interesse getoond en sinds een week draait de site ook in België. Als alles goed gaat, is er vanaf april ook een Franse editie. Verheul in de Volkskrant: “Wat airbnb is voor de verhuur van huizen, willen wij worden voor de verkoop van mode.”

www.unitedwardrobe.com

United Wardrobe geel jurkje

Verkoopster Jamie weet hoe je kleding het beste verkoopt: met een lekker wijf erin.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Fashionista’s verenigt u

  1. Anoniem says:

    Leuk stuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑