...

Marktreview Flinke Flea Market Hemelum it Flinkeboskje kofferbakmarkt go with the vlo

Gepubliceerd op 18 augustus, 2018 door Danny Post

2

Flink genieten tijdens de Flinke Flea Market

Op zondag 19 augustus vindt de een-na-laatste Flinke Flea Market van deze zomer plaats. Zorg dat je erbij bent. Dit is wat mij betreft de meest idyllische vlooienmarkt van Nederland. 

Aanvullende foto’s: Hans Mossel/Buro Binnenhuis, Anouk Wubs

“Stóóóóp!” Wanneer mijn man Evren en ik op een zonnige meizondag een roadtrip door Friesland maken en door het dorpje Hemelum rijden, schrik ik plotseling op uit mijn lome gemijmer. Hé, dit is toch het thuis van it Flinkeboskje en Flinkefarm? Twee oude, tegenover elkaar staande boerderijen die door Rixt Siersma-Lunter en Arjan Siersma omgetoverd werden tot een vakantieboerderij, vakantiewoning en evenementenlocatie? Het stel dat tot 2009 op Curaçao woonde, creëerde te midden van de weilanden een soort Friese lusthof. Ze organiseren er de tofste feesten, fairs, diners, minifestivals, streekmarkten én kofferbakmarkten. Die laatste wilde ik al een tijdje bezoeken, maar het kwam er steeds maar niet van. Een snelle blik op hun website leert me dat ik geluk heb. Toevallig is er vandaag weer zo’n Flinke Flea Market. “Wil je even gaan kijken?” vraagt Evren lachend. Hij weet het antwoord al. Hell yeah!

it Flinkeboskje Flinke Flea Market vlooienmarkt Hemelum go with the vlo

De Flinkefarm gaf het dorpje Hemelum een stevige hipheidsinjectie.

It Flinkeboskje Hemelum Flinke Flea Market rommelmarkt go with the vlo

Op zonnige dagen wordt de Flinke Flea Market bevolkt door zo’n tachtig deelnemers en 1.300 bezoekers.

it Flinkeboskje Flinke Flea Market Hemelum tweedehands kleding go with the vlo

Tip voor de koopster van deze bruidsjurk: beide boerderijen zijn ook te boeken als trouwlocatie.

Flinkeboskje Flea Market

Het is hier zo mooi, dat je de hele tijd met een grote glimlach rondloopt.

Flinke Flea Market Hemelum it Flinkeboskje go with the vlo 2

Genoeg brocante om je hele huis mee te vullen.

Flinke Flea Market Hemelum Anouk Wubs go with the vlo

Schuin tegenover de Flinkefarm, verscholen tussen de bomen, staat vakantieboerderij it Flinkeboskje.

Hemelum Flinkefarm Flinke Flea Market vlooienmarkt kraam go with the vlo

Geweldig goede reclameborden.

Vijf minuten later – Hemelum is een speldenknop op de kaart – staan we al aan de poort. En we zijn niet alleen, zie ik. Een veld dat dienst doet als gratis parkeerterrein is aardig volgestroomd met auto’s. Nadat we een plekje gevonden hebben, betalen we ieder één euro entree. Ik gooi het geld nog net niet in de handen van de kassière en snelwandel het erf van de Flinkefarm op. Wat een onverwacht cadeautje om hier dan eindelijk rond te lopen. “Dit moest zo zijn,” zeg ik tegen Evren. Rechts van de ingang spot ik gelijk de eerste coole objecten: oude reclameborden, geweien en bakelieten telefoons. Vlakbij wuift een smetteloze trouwjurk uit de jaren zeventig aan een rek. En zie ik daar nou een stapel bonte dekens uit datzelfde tijdperk?

Aan tafel met Meneer de Uil
Ik raak in een nostalgische roes als ik verderop allerlei memorabilia van De Fabeltjeskrant (nieuwtje tussendoor: de iconische kinderserie, die startte in 1968, keert terug op tv, voor oktober staat een halfuur durende special gepland en in 2019 volgen vijftig nieuwe afleveringen in 3D) tegenkom. Lóve het slabbetje met daarop Ed en Willem Bever en het zwemvestje met Juffrouw Ooievaar en Bor de Wolf. Was ik maar weer even drie jaar oud, zodat ik erin paste. Super is ook de tafel met afbeeldingen van Meneer de Uil en Truus de Mier. Die kom je weinig tegen in het wild. Daarnaast verkeert ze in zeer goede staat. Het blad is 100% kleuterkrasvrij.
Zoals altijd wanneer ik in deze regio ben, geniet ik van de dingen die rechtstreeks van de boerenzolders lijken te komen. De houten stoelen, emaillen pannen, oer-Hollandse serviezen enzovoorts. Brocanteliesjes worden tijdens de Flinke Flea Market op hun wenken bediend.

Hemelum Flinke Flea Market Flinkefarm rommelmarkt go with the vlo

Winkelen in de weilanden.

Fabeltjeskrant tafel Flinke Flea Market Hemelum rommelmarkt go with the vlo

Fabulous Fabeltjeskrant!

it Flinkeboskje Hemelum Flinke Flea Market platen go with the vlo

Praatje, plaatje. Tijdens het snuffelen trakteren verkopers je vaak op een gezellig gesprek.

Flinke Flea Market Hemelum vazen seventies vlooienmarkt go with the vlo

Ik bleef lang dralen bij deze vazenstand.

Flinke Flea Market Hemelum tweedehands vlooienmarkt go with the vlo

Alles is zo schoon en netjes. De Flinke Flea Market is geen gribusmarkt.

Flinkefarm Sip en Clara Hemelum vintage go with the vlo

Pop-up store Sip&Clara verkoopt een mix van vintage en nieuw design.

Flinke Flea Market stoelen Hemelum Flinkefarm go with the vlo

Groen van jaloezie. Ik benijd eigenaren Rixt en Arjan. Ze stampten iets unieks uit de boerengrond.

Er kan binnen even hard geshopt worden, ontdek ik. In de oude schapenschuur op het terrein van de Flinkefarm startte Rixt met haar zus Claartje Lunter de pop-up store Sip&Clara, waar ze de fraaiste schatten verkopen. Van meubels tot keramiek. Deels vintage, brocante en antiek en deels nieuwe items die ze ontwikkelen met ambachtslieden. Het is er gezellig druk.
Sip&Clara ontstond in een spontane bui, vertelt Claartje me. Ze maakt sinds 2015 deel uit van het team en werkte ervoor twintig jaar in de modewereld. Nadat de zussen voor de honderdste keer een compliment kregen voor de eigenzinnige wijze waarop ze de vakantieboerderij it Flinkeboskje inrichtten, besloten ze: hier moeten we iets mee. Laten we een eigen shop openen. Ze hopen dat hun smaak anderen zal inspireren. “Het is een hobby die compleet uit de hand begint te lopen, maar we krijgen er zoveel energie van dat we het gewoon laten gebeuren!”

I’m in paradise
Eenmaal weer buiten, ga ik op zoek naar Evren. Hij vertrok een half eerder naar het terras. Ik vind hem met een grote smoothie voor zijn neus. “Je weet dat ik niet uren kan vlooien zoals jij, maar deze Flinke Flea Market vind ik een ontdekking,” merkt hij op. “Alle spullen zijn netjes en schoon en de mix van mensen is zeer gevarieerd. Oud, jong, hipsters, gezinnen, alles loopt door elkaar. Plus de locatie is natuurlijk waan-zin-nig. Ik wil in de toekomst zeker nog eens terug. Misschien moeten we de volgende keer met wat vrienden die vakantiewoning van ze huren. Maken we er een weekend van.” Ik heb dezelfde geluksgevoelens. De Flinke Flea Market is echt zo leuk als ik verwacht had. Er hangt zo’n goeie vibe. Je kunt de blijheid uit de lucht plukken. Logisch wanneer je omringd wordt door de meest geweldige vergezichten. De twee boerderijen staan werkelijk in the middle of nowhere. Overal waar je kijkt, is weiland. Ik word er ontzettend zen van. Dat ik uiteindelijk niks op de markt koop, interesseert me niet. Ik heb een fantastische middag gehad. Het was simpelweg een feest om hier te zijn.

Flinkeboskje Flea Market

Op het grote terras kun je bijtanken met een smoothie of kop koffie.

Flinkefarm vlooienmarkt Flinke Flea Market go with the vlo

“Mag ik deze waterschoentjes voor vijftig cent?” Een onderhandelaar in opleiding.

Flinke Flea Market Hemelum vlooienmarkt Flinkefarm go with the vlo

De aankleding van de markt is om door een ringetje te halen.

Flinke Flea Market patat Hemelum kofferbakmarkt go with the vlo

Evren nam een zoete-aardappelfrietje en ik een gewone. Lekkerrrrr.

Flinke Flea Market vlooienmarkt Hemelum Flinkefarm go with the vlo

Oud en jong schatjagen zij aan zij.

it Flinkeboskje rommelmarkt Flinke Flea Market Hemelum go with the vlo

Dit vond ik een van de beste kramen. De verkoper had smaak.

Flinke Flea Market Hemelum weilanden go with the vlo

Ik werd regelmatig afgeleid door het uitzicht. Je voelt je hier zo vrij.

Claartje is blij dat ik zo blij ben. “We startten hiermee, omdat we zelf enorme rommelmarktfreaks zijn. Elke editie – we organiseren er dit jaar in totaal zes – wordt drukbezocht. Wie interesse heeft in een standplaats, moet snel zijn. We hebben er maximaal tachtig te vergeven. Meestal zijn we weken van tevoren al volgeboekt.” Zou ze het aantal Flinke Flea Markets niet willen opschroeven? Van mij mag er iedere week wel een gehouden worden. Misschien met het dubbele aantal standhouders? “We zouden in principe best groter willen groeien, maar we hebben nu een goede balans gevonden. Alle deelnemers gaan altijd heel tevreden naar huis, net als de bezoekers. Ook al vind je niets, je zit heerlijk. De koffie is goed – dit vinden wij heel belangrijk – en de frieten vers. Verder is er iets gezonds te krijgen voor wie dat wil.”
Bovendien hebben ze het al druk genoeg met de andere populaire evenementen die ze op de Flinkefarm organiseren, zoals het halfjaarlijkse shoppingevent Flinke Favorieten (er is een zomer- en een wintereditie) en de Friese Streekmarkten. Ik neem me voor om deze ook een aantal keer mee te pakken. Alles om maar even in dit boerenparadijsje terug te zijn.

De Flinke Flea Market vindt plaats op zondag 19 augustus en duurt van 10.00 tot 16.00 uur. De entree bedraagt één euro. Op 23 september volgt er nog een editie, de laatste van dit seizoen. Een compleet overzicht van alle evenementen staat op itflinkeboskje.nl. Hier vind je ook alle informatie indien je op deze betoverende plek wilt overnachten, vergaderen of trouwen.

 

Flinke Flea Market Hemelum trouwjurk vintage tweedehands go with the vlo

Het lijkt soms alsof je op een Franse vlooienmarkt bent.

It Flinkeboskje Hemelum vakantieboerderij vintage go with the vlo

Vakantie vieren in eigen land? Ik zeg: boek een weekje in it Flinkeboskje.

Flinkefarm Flinke Flea Market Hemelum kofferbakmarkt go with the vlo

Feest der herkenning. Deze man ziet vast een hoop dingen uit zijn jeugd terug.

Kofferbakmarkt Flinke Flea Market Hemelum auto's go with the vlo

Mensen die met hun spullen op de Flinke Flea Market willen staan, moeten zich tijdig opgeven.

It Flinkeboskje rommelmarkt Hemelum Friesland vintage sieraden go with the vlo

De belangstelling is namelijk enorm.

it Flinkeboskje Hemelum interieur go with the vlo

Het uitmuntende stylinggevoel van Rixt en Claartje zie je overal terug.

it Flinkeboskje Hemelum weilanden Flinke Flea Market go with the vlo

Een laatste zwijmelplaatje. Zucht….

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Flink genieten tijdens de Flinke Flea Market Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

4.8


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Flink genieten tijdens de Flinke Flea Market

  1. Pingback: De beste vrijmarkten tijdens Koningsdag 2019 | Go with the Vlo

  2. Pingback: Schatjagen tussen de weilanden | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑