...

Binnenkijker woningontruimer-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 3 februari, 2017 door Danny Post

4

Flitsende woningontruiming op z’n Frans

Frans den Haan verdient zijn brood met het ontruimen van huizen. Had ik zin om weer eens mee te gaan? In Rotterdam-Zuid was hij net begonnen met het leeghalen van een bovenwoning die gevuld was met goed spul. Je begrijpt: ik holde erheen.

“Ik wilde vandaag eigenlijk aan de grote meubels beginnen, maar ik ben er geestelijk nog even niet toe in staat,” verzucht Frans den Haan. Ik voel zijn pijn. We lopen door een bovenwoning in Rotterdam-Zuid en hebben gewoon moeite om adem te halen. Vanwege de muffe lucht die er in de schemerige vertrekken hangt, maar bovenal vanwege het verstikkende berglandschap aan spullen. Dit zijn de Rotterdamse Rocky Mountains. Als Frans de meubels wil weghalen, zal hij ze eerst moeten uitgraven. Het is een wonder dat de bewoner niet met zijn uitdragerij door de vloer zakte en zijn onderbuurman vermoordde. Boeken, tijdschriften, beeldjes, tig dozen en plastic tassen die gevuld zijn met ondefinieerbare zooi, het houdt niet op. “En dit is al de tweede dag dat we hier aan het werk zijn,” aldus Frans. “Eerst stond het nóg voller.”

woningontruimer-rotterdam-go-with-the-vlo-2

Stampvol, ook bovenop het verlaagde plafond. Frans weet even niet waar hij zal beginnen.

ed-van-der-elsken-huisontruiming-go-with-the-vlo

Mijn eerste reactie leek op die van de jongen in dit boek van Ed van der Elsken dat tussen alle zooi lag.

woningontruimen-klussen-poep-go-with-the-vlo

Opruimen? Poepscheppen op het balkon? Ga weg, de bewoner had het veel te druk met verzamelen.

woningontruimer-rotterdam-vrachtwagen-go-with-the-vlo

Het vuile werk mag Frans lekker doen.

huisontruiming-rotterdam-zuid-go-with-the-vlo

Let op de combi van hout en plavuizen in de woonkamer. Oh, en nog een verlaagd plafond in de gang.

mens-erger-je-niet-woningontruimer-go-with-the-vlo

Mens erger je niet aan de rommel. Dat deden de man en zijn vrouw ook niet.

woningontruimer-klok-go-with-the-vlo

Kurk aan de muren. Teken er wat cirkels op en je kunt darttoernooien organiseren.

Frans kende de bewoner redelijk goed, vertelt hij. Op de rommelmarkt op de Rotterdamse Binnenrotte waar Frans en zijn vriendin Gina iedere dinsdag en zaterdag met een kraam staan, was deze man een vertrouwd gezicht. “Hij kwam er al zo’n 35 jaar. Hij verzamelde alles wat los en vast zat.” Het huis heeft inderdaad de drie v’s van een hoardershol: vuil, vol en vreemd. Er was weinig interesse om het gezellig of mooi te maken, alles draaide om de spullen. Het balkon is bedekt met 886 lagen duivenpoep en binnen kun je je naam in het stof schrijven. De vloer in de woonkamer is een rare mengelmoes van houten planken en plavuizen. Maar ach, wat maakte het uit? Je zag het grootste deel van de vloer toch niet. Wanneer ik Frans vraag wat die idiote verlaagde plafonds in de gang en woonkamer te betekenen hebben – ze maken het huis heel donker en drukkend – wijst hij naar de zijkanten. Verrek, ze zijn open. Ik zie tassen. Met een kwajongensgrijns: “Nog meer opslagruimte, hè?” Wanneer ik hoor dat deze man een vrouw had, ben ik in verwarring. Meestal betekent extreem verzamelen toch de doodsteek voor een relatie?

Flash! Camerawalhalla!
Er is een tweede ding dat afwijkt: de man blies zijn laatste adem niet uit tussen zijn bezittingen. Het voelt alsof hij onverwacht stierf – de halflege blikken koffie in de keukenkastjes, de ongewassen kopjes in de gootsteen, de gebruikte tandenborstels en deodorants in de badkamer, de vintage remsporen die hij achterliet in de toiletpot – maar niets is minder waar. De bewoner is nog springlevend en verhuisde onlangs naar een andere stad. Hij gaf Frans zélf de opdracht om zijn oude huis leeg te halen. Zeer uitzonderlijk, want hoarders kunnen nog geen afscheid nemen van een spijker die ze op straat vonden. “Oh, hij heeft wel het een en ander meegenomen hoor,” verzekert Frans me. “Maar het klopt dat je dit niet vaak meemaakt.” Normaal zijn het nabestaanden van de hoarder die het huis laten ontruimen, zelden de hoarder zelf. We moeten deze man dan ook niet beschouwen als de klassieke hoarder: hij was niet zielig, niet alleen, hij was slechts doorgeslagen in zijn verzamelwoede en besloot zijn leven te beteren. Frans haalt de schouders op: “Ik denk dat hij het na 35 jaar plotseling zat was. Weg ermee.”

trompet-woningontruimer-go-with-the-vlo

Ughe, ughe. Frans blaast het stof uit een oude trompet.

huisontruiming-keuken-go-with-the-vlo

Haastig vertrek. Alle keukenattributen bleven achter.

woningontruimer-badkamer-go-with-the-vlo

Het geluk bleek hem toch niet in spullen te zitten. Tabee!

olympus-camera-woningontruimer-go-with-the-vlo

Nooit genoeg. Van ieder model moesten minstens vijf exemplaren gekocht worden.

woningontruimer-oude-fotocameras-go-with-the-vlo

Flitsend kamertje. Tijdens een woningontruiming word je altijd aangenaam verrast, zegt Frans.

ed-van-der-elsken-hallo-amsterdam-go-with-the-vlo

De foto’s van Ed van der Elsken geven een stoer tijdsbeeld van Amsterdam in de jaren zestig en zeventig.

hallo-ed-van-der-elsken-go-with-the-vlo

Yessss, inspirerende fotoboeken!

Ik begin zelf na tien minuten ook genoeg te krijgen van deze bedompte rommelgrot, merk ik. Liet Frans me hiervoor komen? Dit is toch lang niet zo tof als de ontruiming in Rotterdam-Kralingen waarvoor hij en zijn vriendin Gina me in 2015 uitnodigden? Daar bewaar ik zulke goede herinneringen aan. Als ik hardop mijn teleurstelling ventileer, zegt Frans: “Heb je al in de zijkamer gekeken. Nee? Dan moet je dat maar eens snel doen.” Ik volg zijn advies op en de hemelpoort gaat open. Néééé! Het onopvallende hok blijkt een soort museumpje van oude fotocamera’s. Ik weet niet wat ik meemaak. Frans die me vanuit de woonkamer is gevolgd, lacht. “De bewoner had een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hij verzamelde camera’s, maar ook fotoboeken.” Ik laat de Pentax-camera’s door mijn handen glijden en blader door het kleurrijke boek Hallo! van de Nederlandse fotograaf en cineast Ed van der Elsken. Gaaf!

Pussy-albums
Frans neemt me erna mee naar de bovenverdieping van het huis waar zich een volledig uitgeruste donkere kamer bevindt. Kennelijk fotografeerde de bewoner zelf ook. Op een plank staan vele klassieke fotoboeken en alle technische spullen liggen er nog. Ik zie volle rolletjes die nooit ontwikkeld zijn. Wat zou er op staan? Oké, ik oordeelde te snel. Dit is bij nader inzien toch wel een zeer leuke woningontruiming. “De truc is om te filteren,” legt Frans me uit. “Je moet zoeken, graven. Dan zul je langzaam schoonheid ontdekken. Dat is bijna altijd het geval. In het kamertje met de oude camera’s vond ik bijvoorbeeld ook een heleboel waardevolle strips die in plastic hoezen bewaard werden. Ze stonden tussen honderdduizend tijdschriften. Er zaten zelfs hele vroege Kuifje-albums bij met harde kaften.” Hij ziet de hebberigheid in mijn ogen en lacht. “Nee, alle albums zijn al ingepakt en naar de vrachtwagen gebracht. Sorry, jongen.”

donkere-kamer-drank-woningontruimer-go-with-the-vlo

Tijdens het ontwikkelen werd af en toe een gezellige drankpauze ingelast.

donkere-kamer-woningontruimer-go-with-the-vlo

In de donkere kamer werden heel wat uren doorgebracht. Bijzonder om te zien.

woningontruiming-color-photography-go-with-the-vlo

Dit is zo’n fraai boek. Ik heb het zelf al enige jaren in de kast staan.

naaktfotografie-ferien-ferien-go-with-the-vlo-2

De bewoner kreeg het erg warm van naaktfotografie. Logisch: de sixties strandnimfen zijn supercool.

naturisme-erotiek-go-with-the-vlo

Erotische dromen over charmante blote borstenmeisjes.

naaktschilderij-woningontruimen-go-with-the-vlo

Het Louvre belde. Ze willen hun Renoir terug.

woningontruimer-naakt-go-with-the-vlo

Soms kleeft er aan een huisontruiming een hoop leed en verdriet. Niet hier. Dat maakte het luchtiger.

Terwijl Frans weer verder gaat met opruimen, open ik de koelkast in de donkere kamer. Er ligt een doos met fotopapier op een van de plateaus, maar wat in de deur staat is interessanter: sterke drank. Er staan wel vijf flessen. Deze man hield van een straffe borrel als hij zijn foto’s ontwikkelde. Ik blijf het verwonderlijk vinden dat je tijdens een woningontruiming door het privéleven van een volslagen vreemde loopt. Je leert in korte tijd zoveel over iemand. Uit een verschoten nudistentijdschrift maak ik op dat de bewoner het heerlijk vond om in zijn blote kont te recreëren als hij even niet aan het verzamelen was. Of misschien bewaarde hij het blad alleen om plaatjes te kijken. Dat hij wild werd van vrouwelijk naakt staat sowieso als een eh, paal boven water. Ik kom verschillende erotische boeken tegen en aan de muren hangen taferelen met blote vrouwen die hij zelf schilderde. Ze laten zich het best omschrijven als Naïeve kunst. In de gang loop ik tegen Frans op. Hij heeft een bakelieten cameraatje vast. “Kijk, wat een leuk ding!” Hij kan niet wachten om de buit van deze woningontruiming uit te stallen in zijn kraam op de Rotterdamse rommelmarkt. Dat vind hij het mooiste aan zijn werk: dat je alle spullen doorgeeft aan nieuwe eigenaren die ze zullen koesteren. “Ik neem zaterdag alle camera’s mee. Kom je ook even buurten? Je hebt nog heel veel niet gezien.” Houd me eens tegen!

De fotocamera’s, boeken, strips en andere spullen uit deze woningontruiming kun je kopen bij Frans op de Rotterdamse Binnenrottemarkt (iedere dinsdag en zaterdag). Zijn kraam staat ter hoogte van Café Pol. Zelf een woningontruimer nodig? Ga naar boedelontruiming.eu.

 

fotoboek-vintage-go-with-the-vlo

Oosterse schoonheid in het Photography Year Book 1959.

vlooienmarkt-cameras-go-with-the-vlo

Frans neemt aanstaande zaterdag álle camera’s mee naar de vlooienmarkt op de Binnenrotte.

woningontruiming-rotterdam-pin-up-go-with-the-vlo

Als je van pin-ups houdt, moet je de Duitse klassieker Ferien Ferien kopen.

woningontruimer-pop-go-with-the-vlo

Niks met fotografie, maar alles met onthoofde poppen? Tada!

woningontruiming-parachute-go-with-the-vlo

Het verlaagde plafond slaakt een zucht van verlichting. Het doorbuigen is ten einde.

lampen-woningontruimer-go-with-the-vlo

Enkele lichtpuntjes die vanaf zaterdag ook in de kraam van Frans zullen hangen.

schilderij-woningontruimer-go-with-the-vlo

En natúúrlijk werden deze twee kunstwerken gered. Gelukkig maar.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur4 Responses to Flitsende woningontruiming op z’n Frans

 1. Agnes says:

  Allemachtig wat een zooi allemaal! Wel wonderlijk dat de man in kwestie niet is overleden maar is vertrokken en al zijn bezittingen achterlatend. Na afloop heb je zeker een kwartier onder de douche gestaan met dettol 🙂

  • Danny Post says:

   Nee, ben er al aan gewend. Ik vermoed dat hij een clean break maakte. Niet meer omkijken en er van weglopen. De sfeer was ook anders. Ik was eens bij de ontruiming van een woning van iemand die zelfmoord pleegde. Dat voelde heel zwaar. Dan proef je het leed en het verdriet. Maar dan nog vind ik het een mooi gegeven dat de bezittingen van die persoon niet in de vuilcontainer belanden, maar een nieuwe bestemming krijgen bij andere mensen. Zo heb ik een schilderij uit zijn huis nu in de slaapkamer hangen.

 2. Wil says:

  Het is weer een geweldig verhaal om te lezen en de leuke foto’s
  Zo krijg je een goed beeld wat er met al die spullen gebeurd en wat er voor nodig is om al die spullen op te ruimen geweldig ga zo door.

 3. Pingback: Vroege vogels boven de bank | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑