...

MCB Waterlooplein expo

Gepubliceerd op 31 juli, 2015 door Marie-Cecile Beniers

0

Foto-expo 130 jaar Waterlooplein

Dit jaar bestaat het Waterlooplein maar liefst 130 jaar. Om het jubileum van een van Nederlands oudste rommelmarkten te vieren is er tot en met 29 augustus in de Houtkopersdwarsstraat een pop-up expositie (gratis entree!) met foto’s van het plein door de jaren heen.

Sinds 1885 is het Amsterdamse Waterlooplein een must voor koopjesjagers en liefhebbers van tweedehands. Iedereen die maar een beetje gek is op oude spullen heeft wel eens een bezoekje gebracht aan de tweedehands markt. Ook toeristen weten het plein goed te vinden. Om het 130-jarige bestaan te vieren kwam de marktvereniging Waterloo samen met straatmanager Anne van den Brink met het idee van een expositie met foto’s van het plein.

waterlooplein foto expo

Op deze rommelmarkt zit je er altijd warmpjes bij.

waterlooplein foto expo

Wie maakt hen los?

In drie weken tijd brachten de marktvereniging en Van den Brink foto’s bij elkaar die ze haalden uit het Stadsarchief, het Joods Historisch Museum, bij MokumNL, de fotografen Mathijs Langkemper en Laila Albers. Ook kregen de organisatoren materiaal van de marktondernemers zelf. Het resultaat is een veelzijdige expositie die de geschiedenis van het Waterlooplein laat zien. De foto’s zijn opgedeeld in vijf periodes: de eerste jaren van 1885 tot 1915, de periode van 1915 tot 1945 met daarbij de oorlogsjaren, 1945 tot 1970, van 1970 tot 1995 en van 1995 tot nu.

Lekker chaotisch
De vlooienmarkt op het Waterlooplein begon officieel op 8 juni 1885. Oorspronkelijk waren het vooral Joodse kooplieden die hier handel dreven. Dit verschoof langzaamaan en in de jaren zestig en zeventig, dankzij de hippies, werd de markt een populaire plek voor jongeren. Voor oude spijkerbroeken (soms duurder dan nieuwe), kaftans en Afghaanse jassen was het Waterlooplein the place to be. Daarnaast was het een prima ontmoetingsplek voor gelijkgestemden.

waterlooplein foto expo

De straat op voor het Waterlooplein.

waterlooplein foto expo

Ook voor al uw vette snacks.

In 1977 verhuisde de markt in verband met de bouw van een nieuw stadhuis en muziektheater (de Stopera), pal naast het plein. Elf jaar later was dit klaar en kwam de markt terug op het beroemde en geliefde Waterlooplein. Zes dagen per week kun je hier tweedehands spullen shoppen. Volgens straatmanager Anne is de combinatie van marktkramen en spullen die op straat zijn uitgestald bijzonder. “Het geeft de Waterloopleinmarkt die ongedwongen, vrolijk-chaotische sfeer waar zowel Amsterdammers als toeristen dol op zijn.”

Popup-expositie Waterlooplein 130 jaar is tot eind augustus aan de Houtkopersdwarsstraat 6 Amsterdam (op zondag en maandag gesloten).

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑