...

Gespot fotoalbum-oud-parijs-new-york-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 1 maart, 2017 door Danny Post

0

Op liefdesvakantie in het Parijs van 1898

In 1898 maakte een verliefd Amerikaans stel een reis door Europa. De foto’s die de twee tortelduifjes maakten, plakten ze bij thuiskomst in een dik album. Dit is nu te koop op eBay.

We zijn er zo aan gewend om op vakantie te gaan. We vliegen de hele wereld over. Maar ga twee of drie generaties terug en de zaken waren heel anders. Ik had bijvoorbeeld een oma die haar woonplaats Vlaardingen zelden uitkwam. Buitenland was een dagje naar de Veluwe of winkelen in Rotterdam. Pas toen zij en mijn opa wat ouder waren, waagden ze zich aan een weekje in Oostenrijk. Daarvoor hadden ze er geen tijd voor (de zesdaagse werkweek werd pas in 1960 afgeschaft, eindelijk had men op zaterdag vrij) en al helemaal geen geld. Vakantievieren was een luxe die alleen mensen uit de hogere klassen konden betalen. Een ‘rijkeluisactiviteit’. Mijn oma zou met verbazing hebben gebladerd door het vakantiealbum van een vermogende Amerikaan en zijn echtgenote dat nu op eBay staat. Op 17 september 1898 staken de twee per oceaanstomer vanuit New York over naar Europa. Daar maakten ze een romantische rondreis.

fotoalbum-new-york-reis-go-with-the-vlo

Het is 17 september 1898. De reis gaat beginnen.

fotoalbum-new-york-reis-1898-go-with-the-vlo

Dag New York. Tot over een heleboel weken.

londen-tower-bridge-fotoalbum-go-with-the-vlo

Eerste stop: Londen.

londen-fotoalbum-nostalgie-go-with-the-vlo

Nog geen lange autofiles en gefrustreerd getoeter.

notre-dame-parijs-fotoalbum-go-with-the-vlo

Ook aan het eind van de negentiende eeuw waren de Amerikanen al suckers voor de Parijse romantiek.

fotoalbum-1898-ebay-go-with-the-vlo

Geen schreeuwerige paraplu die omhoog werd gehouden. Deze klassetoeristen hadden een klassegids.

arc-de-triomphe-parijs-go-with-the-vlo

Zouden ze met de koets naar het Louvre zijn gereden?

Bon voyage,” staat er in zwarte inkt op de openingspagina. De zwierige letters verraden dat ze zijn geschreven door de vrouw van het stel. Zij was het die bij thuiskomst hun herinneringen bundelde in dit bijzondere album. “Een laatste glimp van New York,” schreef ze verder. Ze kon niet wachten om Amerika achter zich te laten en de Oude Wereld te gaan verkennen. Met een opgewonden gezicht poseerde ze op het promenadedek van het enorme schip waarmee zij en haar man de rivier de Hudson afvoeren. Eindelijk op weg naar open zee. Europe, here we come!

Prachtplaatjes kijken
Dit fotoalbum valt op door twee dingen: de leeftijd en de omvang. Het is zeldzaam dat je zo’n oud reisverslag vindt, de meeste albums op veilingsites en vlooienmarkten zijn van later datum. En dan ook nog eens met zo veel foto’s, ongeveer 140 in totaal. Het Amerikaanse echtpaar kiekte zich suf: tijdens de overtocht naar Europa (die duurde toen nog ruim een week), in het centrum van Londen en flanerend langs de Parijse boulevards. In de stad van de liefde maakten ze verreweg de meeste foto’s. Het is een Parijs dat vertrouwd en tegelijkertijd vreemd aandoet. Je herkent alle hotspots zoals de Notre-Dame en de Arc de Triomphe du Carrousel bij het Louvre, maar de straten waren een stuk rustiger. Het jachtige autoverkeer had in 1898 nog niet zijn intrede gedaan en het massatoerisme was nog een boze toekomstdroom. Sightseeing deed je in stijl, per koets. Bedaard klepperden de paardenhoeven over de keien. Klik klak klik.

fotoalbum-1898-parijs-oud-go-with-the-vlo

Het zicht op de Franse hoofdstad werd in 1898 niet belemmerd door tienduizend touringbussen.

place-de-la-concorde-parijs-go-with-the-vlo

Place de la Concorde. Maak nu een foto op deze plek en je wordt tot puree gereden.

place-de-la-concorde-parijs-go-with-the-vlo-2

De romantische omgeving inspireerde hen vast tot vele sexy soirées op de hotelkamer.

parijs-vakantie-1898-album-go-with-the-vlo

Paris, je t’aime.

versailles-parijs-fotoalbum-go-with-the-vlo

Versailles werd vanzelfsprekend niet overgeslagen.

washington-personeel-fotoalbum-go-with-the-vlo

Het album besluit met een aantal foto’s in Washington D.C. Onder meer dit intrigerende portret.

Bij de meeste foto’s staat keurig geschreven waar ze genomen werden, maar één essentieel stukje informatie ontbreekt: de namen van deze twee deftige reizigers. Onder één foto staat de naam Marie, maar daar blijft het bij. De man en zijn bevallige eega geven helaas nergens hun identiteit prijs. Alleen hun woonplaats is te herleiden: Washington D.C. Het album eindigt namelijk met een hele reeks foto’s van de Amerikaanse hoofdstad plus het woordje ‘thuis’. Ik stel voor dat we ze noemen bij de naam die mijn oma ze waarschijnlijk gegeven had: geluksvogels. Want dat waren ze.

Bij het fotoalbum staat de lachwekkende vraagprijs van vierhonderd dollar. Leuk geprobeerd van de verkoper, maar dat bedrag gaat hij er natuurlijk never nooit voor krijgen. Dat weet hij zelf ook wel (het album is al een tijdje te koop) en daarom biedt hij geïnteresseerden nu de mogelijkheid om een lager bod uit te brengen. Mijn suggestie: begin bij vijftig dollar. Alle details vind je op ebay.com.

 

washington-fotoalbum-antiek-go-with-the-vlo

Home sweet home. Was het reislustige koppel bekend in overheidskringen?

fotoalbum-parijs-concorde-go-with-the-vlo

Iemand stelde dit album met veel liefde samen. Het verdient een minstens zo liefdevolle bieder.

antiek-fotoalbum-19e-eeuw-go-with-the-vlo

Een cadeautje voor jezelf?

parijs-vakantiealbum-1898-go-with-the-vlo

We zullen nooit weten wie de vakantiegangers waren. Echt jammer.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑