...

Marktreview Le Bric a Brac kofferbakmarkt in Vuren

Gepubliceerd op 19 mei, 2014 door Danny Post

3

Franse kofferbakparty in het bos

Afgelopen zaterdag vond voor het tweede jaar op rij Le Bric à Brac plaats. De Frans getinte kofferbakmarkt in het Lingebos te Vuren was opnieuw een groot succes. Extraordinaire!

Met dank aan Mariëlle de Gruijter, Marcel Post en Dorine Verheul

“C’est un beau roman, c’est une belle histoire, C’est une romance d’aujourd’hui…” Lopend door het zonnige Lingebos in Vuren gaat in mijn hoofd acuut de chansonclassic van zanger Michel Fugain aan. Vergeten is dat deze plek fameus is op sexsites voor mensen die een anonieme wip in de vrije natuur ambiëren. Op zijn Frans heeft hier vandaag een hele andere betekenis. En de enige orgasmes die je hoort tussen de bomen, zijn die van verhitte shoppers. Bij iedere volgende kraam sterven ze weer een heerlijke petit mort. Welkom *kreun* op Le Bric à Brac, een van de allerleukste antiek- en rommelmarkten van Nederland.

Vuren Le Bric a Brac welkom

Bonjour, vintage amis.

Le Bric a Brac zangeres

De vogels krijgen geduchte concurrentie van een Nederlandse Edith Piaf.

Le Bric a Brac vlooienmarkt go with the vlo

Kamperen op z’n seventies. De andere leden van Abba zijn net even koffie halen.

Le meuk Français
De organisatoren hopen met Le Bric à Brac de sfeer van buitenlandse rommelmarkten naar Vuren halen. “Wij zijn in Frankrijk en België altijd zeer gecharmeerd van de dorpse rommel- of kofferbakmarkten waarbij de gezelligheid en ongedwongenheid nog vóór harde commercie en winst maken gaan. Waar mensen elkaar kunnen helpen aan van alles en nog wat; van opoefiets of tuinset tot een leuk schilderijtje of Mariabeeld. Een plek waar je de spullen kunt zien en aanraken en waar je een leuk praatje met elkaar kunt maken. Misschien daarna een glas wijn drinken of picknicken. Een plek waar iedereen met elkaar kan ruilen, kopen of verkopen. Een evenement waarbij je niet alleen toeschouwer hoeft te zijn, maar waar je ook actief kunt deelnemen als je dat wilt. Een dergelijke markt organiseren wilden wij ook!”

Le Bric a Brac handelaar

Zelfs het onderhandelen gaat gemoedelijk.

Le Bric a Brac kofferbakmarkt Marklin

Zoveel A-list graaiwerk, je raakt het spoor bijster.

Le Bric a Brac menigte

Gigantisch stroopterrein. Je keert ‘Bric à Brak’ huiswaarts.

Le Bric a Brac kofferbakmarkt kastjes

Grote eter? Deze hooivork kan de capaciteit makkelijk aan.

Bric a brac Vuren rode wagen

Mag ik ook even binnen rondkijken?

Le Bric a Brac aanbod

‘Veel’ is le mot du jour.

Omdat Franse brocantemarkten vaak een deel van de opbrengst schenken aan een goed doel, besloten de organisatoren van Le Bric à Brac dit ook te doen. “Zo zijn we in 2013 met Staatsbosbeheer gaan praten over dit plan en hebben we een prachtig educatief goed doel gevonden: Expeditie Loevestein. Daarin krijgen scholen onder bezielende leiding van boswachters van Staatsbosbeheer en het Wereld Natuur Fonds rondleidingen in de natuur rondom Slot Loevestein.” Van ieder verkocht entreekaartje à vier euro gaat één euro naar dat goede doel. Dat het initiatief aansloeg, bleek meteen tijdens de eerste editie van Le Bric à Bric vorig jaar. De brede wandelroute door het Lingebos werd platgelopen door een kudde op hol geslagen vintagefreaks. Toen aan het eind van de middag de stofwolken waren opgetrokken, stond voor de organisatie één ding als een baguette boven water: dit gaan we weer doen!

Du vin, du pain, pas du chagrijn
Ook deze tweede editie is een doorslaand succes, zoveel wordt me tijdens het eerste half uur al duidelijk. Vanuit heel Nederland is men op deze carboot sale afgekomen. Vanaf ’s ochtends negen uur duiken de bezoekers zo hongerig op de kleden en dozen dat sommige verkopers om twaalf uur nog niet alles hebben kunnen uitstallen. Lachend protesteren ze terwijl om hen heen de graaistorm woedt. Toch ervaar ik de drukte eerder als gezellig dan storend. Komt het door het goede weer? Werkt de fraaie omgeving kalmerend? Wat maakt het uit, bedenk ik en laat mezelf vrolijk meevoeren langs de 228 standhouders. Ik raak niet uitgekeken.

Le Bric a Brac poppen

En dan eindig je als Malibu Barbie tussen de slijmerige kaken van een labrador.

Le Bric a Brac hippiewagen

Verkopen wordt vakantievieren zo.

Le Bric a Brac menigte 3

Handige opbergwagen voor nog meer aankopen?

Le Bric a Brac platen

In het Lingebos schieten de platenbakken als paddestoelen uit de grond.

Le Bric a Brac trapwagen

“Dit is een opknappertje, maar moet jij eens opletten welke wonderen we gaan verrichten!”

Le Bric a Brac troep

Ok, die dromenvanger is natuurlijk wel très troep.

Want wat is er ongelooflijk veel te zien. Er staan particuliere verkopers die een grote greep in hun zolder of kelder deden en zo hopen nog een leuk zakcentje aan hun afdankertjes te verdienen, handelaren met alles van houten (uiteraard Franse) linnenkasten tot zinken teilen, met ieder budget is rekening gehouden. Naast me zoeven twee tevreden jongetjes in hun zojuist gescoorde antieke trapauto voorbij, maar je kunt ook – nu nog een schuur ritselen – een heuse tractor kopen. Zelf slaag ik lekker op de afdeling jeugdsentiment. Oude vinylplaten van Madonna en Bruce Springsteen voor twintig cent per stuk. Twintig cent! Er zit geen krasje op. En zie ik daar nu twee vette industriële lampen? Het meligst word ik van de twee meiden die hun kraam aanprijzen met de leus ‘Nous vendons seulement du véritable “troep”‘. Ze verkopen veel, maar troep is het niet. Dat beseffen ook enkele andere bezoekers. Ik hoor ze bellen met vrienden dat ze ook naar deze “top rommelmarkt” moeten komen. NU.

Oldtimer wijnfeest
Het zijn niet alleen de uitgestalde goodies die de aandacht trekken. Veel verkopers hebben vanwege het Franse thema van de markt speciaal hun oude Citroën uit de garage gehaald. Ik breek mijn nek over de meest fantastische oldtimers. Liefdevol opgepoetst glimmen ze in de lentezon, terwijl hun eigenaren trots tegen de deur leunen of op de kofferbak een broodje smeren. Helaas zijn de wagens niet te koop, maar ik zie dat een slimme handelaar iets bedacht om de teleurstelling van sommige bezoekers te verzachten: hij verkoopt miniatuurtjes.

Le Bric a Brac go with the vlo 3

“Heiligschennis? Oldtimers zijn ook heel handig als aanrecht hoor.”

Le Bric a Brac in Vuren

Vive le shopping!

Le Bric a Brac miniatuurtjes

Citroën kopen? Geen garage nodig!

Le Bric a Brac kofferbakmarkt

Rond de koffiepot is een hot date zo geregeld.

Le Bric a Brac kofferbakmarkt oldtimer

Met de hand op de bijbel zweer ik dat ik hier ieder jaar zal terugkeren.

Le Bric a Brac kofferbakmarkt wijn

Zoveel goeie aankopen, daar moet beaucoup op gedronken worden.

Maar het allerleukst is de relaxte boho-sfeer. De geur van vers gezette koffie, homemade frietjes, en eieren die gebakken worden op campingstelletjes brengen je helemaal in de vakantiestemming. Er wordt muziek gemaakt, gezongen, gepicknickt op het gras met een lekkere fles Franse wijn erbij (oké, meer dan één meestal) en vooral héél veel gelachen. Tijdens Le Bric à Brac kun je de blijheid uit de lucht plukken. Wat is het hier gruwelijk gezellig. Voor een aantal uur waan ik me op een rommelmarkt ergens in de Provence. Wanneer ik tegen het einde vermoeid op de geïmproviseerde barkrukken van Vive le Vin neerplof en een wijntje bestel, ondervind ik nog een ander voordeel van een Franse markt in eigen land: ik hoef niet te stuntelen in het Frans. Très fantastique!

Meer info: lebricabrac.nl.

 

Le Bric a Brac muziek maken

Non, je ne regrette rien van Le Bric à Brac!

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Franse kofferbakparty in het bos Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

4.5


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑