...

Marktreview Gouda antiekmarkt banner

Gepubliceerd op 8 september, 2015 door Danny Post

1

Ga #@*$% toch ’s naar Gouds Montmartre!

Gouds Montmartre is een hartstikke leuke antiek- en curiosamarkt. Toch kan het wel drukker qua bezoekers. Of kom ik gewoon steeds op het verkeerde moment aanwaaien?

Er zijn van die markten die je het liefst wil knuffelen en waar je tegen wil zeggen dat het allemaal heus wel goed komt. Gouds Montmartre is zo’n markt voor mij. Ik ben er de afgelopen jaren meerdere keren geweest en telkens had ik sterk het idee dat de markt een beetje in de steek werd gelaten door vintage lovers. Begrijp me goed, uitgestorven is de markt die iedere zomer wordt georganiseerd op de woensdagen absoluut niet. Dat ga ik hier niet beweren.

Gouda antiekmarkt stadhuis Montmartre

Zo druk als Montmartre in Parijs is, zo rustig is het hier.

Gouds Montmartre opgeruim staat netjes

Qua bezoekers is het wel érg netjes opgeruimd.

Gouda antiekmarkt brocante

Is daar iemand … iemand …? Tijdens Gouds Montmartre staat je altijd eerste rang.

Maar nou ja… er ontbreekt voor mijn gevoel gewoon iets of zo. De buzz, de hysterie, de lol. Vergeleken met de Apeldoornse antiekmarkt (zelfde publiek, zelfde organisatie en deels dezelfde verkopers) is Gouds Montmartre een beetje tam. Mat bijna. Er is genoeg te zien en doen, maar het bruist niet. Alsof je de mute-knop van je tv hebt ingedrukt.

Het antieke glas is half leeg
Datzelfde gevoel bekruipt me als ik enkele weken geleden de reis naar Gouda maak. Bij de vele kramen die staan opgesteld op het plein rond het stadhuis van Gouda is het rustig. Vele vragen dringen zich aan me op. Ben ik misschien te laat en heb ik het antiekspitsuur gemist? Maar het is pas half één ’s middag, zo snel zakt het toch niet in? Is er ergens anders dan een grotere markt bezig? Of is de woensdag ongelukkig gekozen omdat veel mensen dan werken? Maar wacht eens, dit is toch de vakantieperiode? En Gouda trekt toch busladingen toeristen?

Gouds Montmartre jasje stadhuis vintage

Beste organisatie: misschien deze markt toch naar het weekend verplaatsen?

Gouds Montmartre bestek

Nostalgie! De messen op rechts hadden wij thuis ook.

Gouds Montmartre antieke jurk geweien go with the vlo

Downton Abbey naspelen thuis? Op deze markt vinden vrouwen en mannen hun outfit.

Gouda antiekmarkt borden

Neem de tijd. Zo’n tafel waar je nieuwe dingen blijft ontdekken.

Ik kom er niet uit. Wat ik wel weet, is dat ik die stilte ontzettend STOM vind. Onterecht ook. Want Gouds Montmartre scoort op alle vlakken een ruime voldoende tot goed. De locatie – de historische binnenstad – is schitterend, het aanbod divers en de prijzen heel redelijk. Bovendien zijn de gezellige terrassen dichtbij. Deze antiek-, curiosa- en brocantemarkt verdient een veel groter en trouwer publiek. Mensen die er nog nooit zijn geweest, missen echt wat.

Ikke ikke ikke en weinig anderen
Voordeel van zulke bezoekersschaarsheid is wel dat je weinig concurrentie hebt. Ik kan overal makkelijk bij zonder dat ik gelijk een blauw oog word geslagen en er staan nog volop bijzondere objecten. Verlekkerd pak ik bij een van de eerste kramen een buste op van de vroegere winkelketen Kreymborg. Hoewel de keten die vijftien jaar geleden werd opgedoekt bepaald niet bekend stond om zijn avantgardistische inslag (als ik aan Kreymborg denk, denk ik aan de ‘kleur’ greige, die onbestemde mix van grijs en beige waar bepaalde groepen bejaarden het patent op hebben), is het beeld te gek. Het blockhead kapsel van de mannelijke figuur en zijn messcherpe kaaklijn zijn fantastisch eighties. Toch zet ik hem terug. Ik ben er net. Eerst even verder kijken.

Gouds Montmartre Kreymborg beeld buste

Had ik maar… Het Kreymborg-beeld dat gewoon op mijn kast thuishoort.

Gouds Montmartre antieke radio's

Maar even een radio aanzetten om wat geluid te horen?

Gouds Montmartre Agfa antiekmarkt

Het Agfa-logo mag weg. Als je 250 euro op zak hebt, tenminste.

Goudse antiekmarkt emaille

Oma’s hadden vroeger geen luxe kookeiland nodig. Een paar kleurtjes waren genoeg.

Ik schuifel langs tafels met oude radio’s in alle soorten en maten, antiek bestek, boeken maar ook strips, platenspelers, kleding, fototoestellen, reclameborden en allerlei interessant ogend graaigoed. Het aandeel brocante, en emaillen spullen in het bijzonder, is hoog. Wie een keuken wil die voldoet aan de eisen van grootmoeders tijd kan zijn hart tijdens Gouds Montmartre ophalen. Pannen, suiker-, koffie- en theepotten, lepels, vergieten, alle attributen die mijn omaatje zaliger in haar Vlaardingse keukentje (met granieten keukenblad) had staan, kom ik tegen. Van de primaire kleuren word ik ontzettend vrolijk en een klein beetje melancholiek.

Kleedje voor het bloeden
Die melancholie zet zich voort naarmate verder ik over de markt loop. Ik voel de pijn van sommige verkopers. “Pffff, voor het geld hoef ik het niet te doen vandaag,” hoor ik er één mopperen. De meesten zijn mannen op leeftijd die handelen voor de lol dus keihard cashen heeft geen prioriteit, maar een beetje meer aanloop was leuk geweest. Dat zegt ook een koppel dat geweldige serviezen en tapijten in de aanbieding heeft. Als ik de vrouw vraag hoe de zaken lopen, haalt ze de schouders op. “Tja wat zal ik zeggen? Het kabbelt een beetje voort hè?” verzucht ze. Op de achtergrond begint haar man al voorzichtig in te pakken.

Gouda antiekmarkt Oosters kleed

Het tapijt waar zes lagen nicotine vanaf gepoetst moesten worden. Maar mooi is ie.

Gouds Montmartre vrouw kramen antiek

Vrouw op zoek naar drukte.

Gouds Montmartre jasje platenspeler retro go with the vlo

Op zo’n retro draaitafel klinken je Lana Del Rey platen nog beter.

Gouds Montmartre antiekmarkt emmers

Jammer dat er niet twee van die nachtkastjes stonden.

Ik koop bij hen voor 7,50 euro een Oosters tapijt. Ik word blij van de bonte kleuren, maar misschien is het ook wel een mercy buy om hun kas nog wat te spekken. Deze mensen kunnen net als de markt zelf wel een oppepper gebruiken. Het Kreymborg beeld spookt nog door mijn hoofd en ik loop zelfs nog terug naar de desbetreffende kraam, maar uiteindelijk doe ik iets heel tegennatuurlijks: hoe verschrikkelijk graag ik hem ook wil en hoezeer ik ook weet dat ik in de trein naar huis al spijt zal hebben (het tikken van dit artikel rijt de oude wond opnieuw open), ik laat hem staan. Heeft de matte sfeer de gewoonlijke koopdrift die ik vanmorgen nog voelde, de grond ingeslagen? Ik begin het bijna te geloven.

Morgen, op woensdag 9 september, is de laatste editie van Gouds Montmartre dit seizoen. Laten we met zijn allen gaan en de markt groots uitzwaaien. Tot volgend jaar en hopelijk zien we dan meer vintage lovers op deze toplocatie terug! Meer informatie: vlooienmarkten.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Ga #@*$% toch ’s naar Gouds Montmartre! Danny Post
Antiek/design
Gezellige meukgehalte
Koopjesgehalte
Sfeer

Summary:

3.3


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Ga #@*$% toch ’s naar Gouds Montmartre!

  1. Pingback: Zaterdag 28 mei is V-Day: Vlooienmarktdag! | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑