...

Kringloopreview Emmaus Haarzuilens kringloop banner

Gepubliceerd op 28 mei, 2014 door Danny Post

32

Ga waus bij Emmaus

Een artikel schrijven over de kringloop Emmaus Haarzuilens is niet zonder risico’s. De meeste vaste bezoekers houden dit topadres het liefst met alle geweld voor zichzelf. Jij gegarandeerd ook, als je eenmaal bent geweest. Daarom: burn after reading

Psssst. Mocht ik binnenkort spoorloos verdwijnen of in de haven van Rotterdam worden teruggevonden met twee betonnen voeten, dan raad ik de politie aan om de dader in de kringen rond Emmaus Haarzuilens te zoeken. Fans van deze kringloop houden er namelijk niet van als je uit de school klapt, heb ik gemerkt.

Kringloop Emmaus Haarzuilens loodsen 2

Ready, steady, graai!

Zwijg of sterf
Toen ik enige jaren geleden voor een groot vintagedossier in het tijdschrift Grazia de eigenaresse van een populaire vintageshop interviewde, was ze not amused dat ik daarin ook Emmaus Haarzuilens zou vermelden. “Ik heb liever niet dat je dat doet,” mokte ze bozig. “Ik haal hier elke week superveel goeie spullen voor mijn winkel vandaan. Door jouw artikel staan er straks ineens honderden mensen extra op de stoep. Daar ben ik écht niet blij mee.” Ook een vriendin die dit adres nota bene van mij kreeg, wil ab-so-luut dat er in gezelschap over Emmaus Haarzuilens gezwegen wordt. Wanneer ik ook maar dreig om de naam te noemen, begint het accuzuur uit haar mondhoeken te druipen en krijg ik een dodelijke blik toegeworpen.

Emmaus Haarzuilens wereldbol

Onze favoriete plek op aarde? Emmaus Haarzuilens!

Emmaus Haarzuilens beer

Deze oude brombeer ging mee naar huis.

Emmaus Haarzuilens menigte

Hier kun je over de hoofden lopen. En de felste jagers doen dat dan ook.

Haarzuilens typemachine kringloop

Zo’n Remington typemachine doet je bijna je iPad weggooien. Bijna.

Emmaus Haarzuilens blikken

De heerlijke vieze kleur die maar uit één decennium afkomstig kan zijn.

Maar met gevaar voor eigen leven ga ik het er toch lekker over hebben. Emmaus Haarzuilens is namelijk da bomb. De woon/werkgemeenschap waar zowel mensen die ‘in de problemen raakten’ als afgedankte spullen een tweede leven krijgen, groeide uit tot een grote favoriet op de vintagekalender. En dat terwijl het complex in het pittoreske dorpje Haarzuilens maar zeer beperkt open is. Iedere woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en elke laatste zaterdag van de maand van 11.00 tot 13.00 uur. Maar dat is juist het slimme geheim van het succes. Het houdt de klanten, een grappige mix van mensen met weinig budget, Randstedelijke handelaren en stylisten, hongeriger dan een aasgier op een onbewoond eiland.

Vintage vraatzucht
Die pompende adrenaline is ook weer voelbaar als ik met een groepje vriendinnen de zaterdagmarkt bezoek. Hoewel we ruim op tijd arriveren (Emmaus les 1: wees altijd een half uur te vroeg), staan de meeste regulars allang en breed voor de drie enorme loodsen in het bos opgesteld, klaar om ze tot op het bot kaal te plukken. Maar welke loods zullen we als eerste bestormen? Die keuze blijft zoals elke keer weer een dingetje. Eerst de loods met kleding, schoenen en textiel doen? Maar vorige keer vonden we in de meubel- en electronicaloods dat barokke kitschstoeltje voor tien euro, weet je nog wel?

Emmaus Haarzuilens groep

Kringloopstrijd. Na deze selfie sloegen we elkaar weer de hersens in.

Emmaus Haarzuilens kringloop

Treedt binnen in de General Store en sla steil achterover.

Emmaus Haarzuilens kringloop fietsen

Pssssssst, fietsie kopen??

Emmaus Haarzuilens poppenwagen havik

Bezoekers doken als haviken op deze antieke poppenwagen.

Emmaus Haarzuilens platen

Cher, zes neuzen geleden.

Na enig beraad kiezen we toch maar voor de loods met huishoudelijk spul, serviesgoed, lampen, speelgoed, en boeken en platen. Die heeft ons in al die jaren nog nooit teleurgesteld. Vijf seconden nadat de rolluiken van de loods zijn opengegaan, komt de eerste man alweer triomfantelijk naar buiten met een designlamp uit de jaren zestig in zijn handen. Duidelijk een handelaar die hier zo vaak komt, dat hij feilloos weet naar welke plek hij moet rennen. Bingo!

Kuifje in Haarzuilens
Gelukkig blijft er nog genoeg over. Zelfs nadat de ergste stofwolken zijn opgetrokken en een deel van de meute naar de twee andere loodsen is vertrokken, worden onze ogen en handen veelvuldig geprikkeld. Een seventies broodtrommel, een art deco glazen kistje met zilveren deksel om je sigaretten in te bewaren, een hanglamp uit de jaren twintig in opmerkelijk goede staat, een krankzinnig cool transparant space age wijnrek, we kunnen ons geluk niet op. En wat is de boekenafdeling toch altijd een avontuur. Ik stuit op een aantal zeer vroege edities van de strip Kuifje (hartkloppingen!) en maak wel vier rondjes langs de kasten, waarbij ik telkens weer nieuwe dingen ontdek. Ik moet oppassen dat ik hier niet te lang blijf hangen. De tijd tikt.

Emmaus Haarzuilens kringloop bontjasje boeken

Bang voor PETA-represailles? Koop dan veilig een paar stiletto’s.

Emmaus Haarzuilens schilderij

Kijk ook eens boven de boeken. Wie weet hangt daar zomaar een oude Rembrandt.

Emmaus Haarzuilens boekenafdeling

Vechten om er zo kleurrijk uit te zien als jij wilt, het is van alle tijden.

Emmaus Haarzuilens boeken

Ook de selectie kinderboeken en Engelse boeken is top.

Haarzuilens kringloop eighties

Coupe WC-borstel, sexy en praktisch bovendien.

Dat is het wel bij Emmaus, je voelt je voortdurend opgejaagd door de klok. Je bent net een Olympische hardloper. Je krijgt maar één hele korte kans om te knallen. Maar dat verhoogt ook de meligheid. Ik lig dubbel als ik zie hoe de anderen als kippen zonder kop van de ene loods naar de andere hollen. Steeds weer opnieuw. Ook onze vriendschap wordt even geparkeerd. Het is nu even ieder voor zich. May the best kringloop-o-holic win.

Royal jasje
Beste deal is de retrolamp die ik koop voor zeven euro en die niet zou misstaan op de set van de hitserie Mad Men. Al is een vriendin niet overtuigd: “Hij is vuil, en ook wat…saai. Misschien moet je er een andere kap op kopen?” Hell no. Opgefrist is dit een beauty. Wacht maar af. Want dat is typisch Emmaus Haarzuilens. Je moet door het stof en vuil heen kunnen en willen kijken. De goederen die jaarlijks bij meer dan 4.000 adressen in Utrecht en een aantal omliggende gemeenten worden opgehaald, worden weliswaar keurig gesorteerd, maar eenmaal uitgestort over de planken kan het nog weleens troeperig overkomen. Maar men noemt ze bij Emmaus niet voor niets ‘welvaartsresten’. Kijk goed, pak iets op en je zult soms versteld staan.

Kringloop Emmaus Haarzuilens servies

Emo-moment. Alles uit je jeugd komt weer boven.

Emmaus Haarzuilens poezen

Eén seconde na het nemen van deze foto werden de drie kittens weggegrist.

Emmaus Haarzuilens glitterhoed 2

Wie een date heeft met de Toppers slaagt hier ook.

Kringloop Emmaus Haarzuilens loodsen

Honger nog niet gestild? Een Vietnamese loempiakraam op het terrein serveert lekkere vette happen.

Emmaus Haarzuilens boeken stoeltje

Laurientje weet het: bij Emmaus betaal je geen cent teveel hoor.

Dat gaat zeker op voor de kledingloods. Het lijkt allemaal vierdehands Zara en H&M, maar confectieschijn bedriegt. In de hoek liggen seventies dekens, bij de kassa staat een hoge hoed uit de jaren twintig met de doos er nog bij en in de rekken met jassen schuilen onvermoede schatten. Eén vriendin is door het dolle als ze voor slechts tien euro een origineel bontjasje uit de jaren zestig vindt, met daarin het label van hofleverancier Ch. Chiotakis. Fit for a queen. En vind je de ene week in de meubelloods alleen nicotinegele lederlook tweezitters, trek daaruit geen voorbarige conclusies. De week erop kun je zomaar tegen een antiek bad op pootjes aanlopen. Daarom gaan veel Emmaus-bezoekers elke week weer, maand in maand uit, en dat jarenlang. Stel je voor dat ze iets missen.

Heeft mijn laatste uur geslagen?
Weer thuis geniet ik enorm van mijn lampje. Hij matcht perfect met mijn gouden behang en werkt zonder problemen. En na de kap in een sopje te hebben ondergedompeld, straalt ook die weer alsof het 1966 is. Ik ben blij dat ik lekker niet naar mijn vriendin heb geluisterd.

Emmaus Haarzuilens Liesbeth

Kom op tijd. “Joehoe, ik ben toch niet te laat hè?”

Emmaus Haarzuilens zwart wit

Durf jij zwart-wit te denken?

Emmaus Haarzuilens kleding

Het is echt niet alleen oude Zara-meuk, geloof ons nou.

Emmaus Haarzuilens lamp en stoel

In Emmaus Haarzuilens loop je soms keihard tegen de vintagelamp.

Emmaus Haarzuilens dorp

Ook in het dorpje Haarzuilens zelf vind je vele vintage topstukken.

Als ik haar een fotootje app moet ze toegeven dat-ie er schoon op mijn kastje inderdaad errug fijn uitziet. Echt, als er een rating voor kringloopwinkels bestond, zou Emmaus Haarzuilens een triple A-status behalen. Maar genoeg gejubeld nu. Ik hoor de wolven al huilen aan de deur. Hoogste tijd voor deze verrader om bij de plastisch chirurg een nieuw gezicht te bestellen en onder te duiken in een witness protection program. Het was leuk jullie gekend te hebben!

Emmaus Haarzuilens
Eikstraat 14
3455 SJ Haarzuilens
Tel. 030-6771540
emmaus-utrecht.nl

Openingstijden: woensdag van 13.00 tot 16.00 uur, elke laatste zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur (let ook op de grote lentemarkt in mei/juni!). Pinnen is niet mogelijk.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Ga waus bij Emmaus Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

4.5


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur32 Responses to Ga waus bij Emmaus

 1. Pingback: Man/vrouw zoekt tijdcapsuleboerderij? Gevonden! | Go with the Vlo

 2. Pingback: smotret-polnyj-film-smotret-v-khoroshem-kachestve

 3. Pingback: cleantalkorg2.ru

 4. Pingback: filmgoda.ru

 5. Pingback: rodnoe-kino-ru

 6. Pingback: abisko.ru

 7. Pingback: stat.netstate.ru

 8. Pingback: sY5am

 9. Pingback: site

 10. Pingback: Dom drakona

 11. Pingback: JGXldbkj

 12. Pingback: aOuSjapt

 13. Pingback: ìûøëåíèå

 14. Pingback: psikholog moskva

 15. Pingback: Usik Dzhoshua 2 2022

 16. Pingback: Dim Drakona 2022

 17. Pingback: TwnE4zl6

 18. Pingback: psy 3CtwvjS

 19. Pingback: lalochesia

 20. Pingback: film onlinee

 21. Pingback: programma peredach na segodnya

 22. Pingback: psycholog-v-moskve.ru

 23. Pingback: psycholog-moskva.ru

 24. Pingback: sezons.store

 25. Pingback: socionika-eniostyle.ru

 26. Pingback: psy-news.ru

 27. Pingback: 000-1

 28. Pingback: 3SoTS32

 29. Pingback: 3DGofO7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑