...

Retro wonen Groen interieur vintage seventies go with the vlo 2

Gepubliceerd op 16 augustus, 2016 door Danny Post

3

Geef je huis wat groene energie

Groen, heel lang vonden we het veel te seventies. Mooi dat het ons huis niet inkwam. Maar de kleur die zo lang in het verdomhoekje zat, is al een tijdje aan een comeback bezig. Een terugblik op de jaren waarin ik zelf nog zo groen was als gras én een aantal groene vintage meubels en andere woonspullen die nu te koop zijn. 

Ik ben geboren in 1972 dus mijn vroegste jeugd was er een van harde kleuren. Ik had een zwart met knalgele kinderkamer (inclusief een gele harige kapstok en dito vloerkleed), op de kleuterschool droeg ik mijn leesboeken in een tasje dat zo gruwelijk psychedelisch was dat voorbijgangers meteen naar hun zonnebril grepen, mijn favoriete pen had een patroon van roze hartjes op een vloekende gele achtergrond en mijn kleding was een grote aanvaring van primair blauw, rood, oranje en paars. Maar het is de kleur groen die ik het meest associeer met die hele periode. Groen zag je toen voor mijn gevoel overal en dan meestal dat viezige donkergroen.

Danny Post Maartje Sanders oma groen go with the vlo

Mijn lieve oma Sanders droeg een jurk die matchte met de bank. Ik ging liever voor een vloekende look.

Groen seventies woonkamer go with the vlo

Indoor jungle. Tijdens de seventies haalde je de natuur in huis. Zelfs het plafond moest eraan geloven.

Groene bank Danny Post vader go with the vlo

Groentje. Als kleuter had ik onze familiebank door mijn cape ook buiten de deur een beetje bij me.

Groen bad seventies go with the vlo

Take a bite. Onze tandenborstelhouder was zo appelig als dit bad.

Groen seventies schoenen mode go with the vlo

Staat daar nu een mens of een kast? De kleurverschillen waren minimaal.

Groen seventies toilet go with the vlo

Gelukkig hadden we geen toilet dat je moest maaien. Wél brandden we onze billen aan groen wc-papier.

Het lag bij mijn ouders op de tafel in de vorm van een kleed en ze hadden zelfs een grote bank in die kleur gekocht. Op oude foto’s zie je me met een dikke luierkont chillen op hun groovy kikkerdriezitter. Onze eerste caravan had een grote groene bies, de oogschaduw van mijn moeder en tantes was eveneens lekker mossig en zelfs onze plastic tandenborstelhouder deed mee. Hij had de vorm van een appel – hé, those were the seventies – en hoewel er ook een rode variant bestond, was in huize Post de keuze snel gemaakt: de groene moest het worden.

Puur natuur mag weer
Het groen sijpelde vanaf de jaren tachtig langzaam weg uit ons leven en werd een gênante herinnering. We lachten erom weet ik nog. Hoe hadden we deze kleur ooit zo mooi kunnen vinden? En in die enorme mate? Appelgroen begonnen we gelijk te stellen aan goedkoop en het donkere groen vonden we koud en hard. Lelijk. Over onze groene bank werd niet meer gesproken. Die verdween op een goeie dag stilletjes van haar plek en werd vervangen door een gebloemd exemplaar met de klassieke elementen waar mijn moeder de hele verdere jaren tachtig verliefd op zou blijven. Haar oogschaduw was voortaan bruin. De beschimmelde oogleden-look passé. En die appel waar onze tandenborstels in stonden? Prullenbak.

Groen seventies bank mode go with the vlo

Toen Ger en Pia tijdens hun vakantie een groene boompython zagen, wisten ze: zo’n bank willen we.

Groen seventies grasmat go with the vlo

Wanneer deze bewoners op vakantie waren, verhuurden ze hun slaapkamer als voetbalveld.

Seventies groen Yves Saint Laurent go with the vlo

Yves Saint Laurent ging voor wit in de neus, maar groen om de schouders.

Groen kamperen go with the vlo

“Zo gek, ik heb in onze caravan altijd de neiging om de heggenschaar in plaats van de stofdoek te pakken.”

Groen seventies kleding hal go with the vlo

Vroeger waren er mannen die zich vegetarisch kleedden.

Danny Post baby Tretchikoff go with the vlo

Hing er nu gewoon een echte Tretchikoff in onze woonkamer? Ma, WAAR heb je die gelaten??!

Sinds een aantal jaren is groen echter terug van weggeweest. Het begon met het beschaafde olijfgroen en een harder accentje hier en daar, maar de kleur dringt zich nu steeds brutaler op de voorgrond. Groen knalt weer. Je merkt het in woonbladen, op de catwalk en ook op vlooienmarkten en in kringlopen. Konden verkopers de groene vintage meubels en andere spullen voorheen aan de straatstenen niet kwijt, nu wordt erom gevochten. Scroll verder en je vindt een aantal ‘groentjes’ die momenteel online te koop zijn. Ga ik ondertussen mijn moeder even vermoorden. Terwijl ik mijn oude foto’s opzocht, ontdekte ik dat in onze woonkamer vroeger een heuse Vladimir Tretchikoff hing. Zulke reproducties van zijn schilderijen zijn anno 2016 honderden euro’s waard. Opruimerig als mama Post is (een eigenschap die ik niet van haar erfde) heeft ze die vermoedelijk bij de boom gezet toen ze hem zat was. En dat bezorgt me geen groene maar een zéér rode waas voor de ogen, hoezeer ik ook van haar hou. Raaaah!!!

1. Swivel chairs Stoll Giroflex
In de webshop van Bestwelhip kan ik mezelf helemaal verliezen. Waar vindt eigenaresse Sil toch steeds van die bijzondere oude meubels? Deze stoelen van Stoll Giroflex uit 1975 hebben een opvallende zitweide. Kunststof met chroom. Prijs: 245 euro per stuk. Klik hier voor de advertentie.

Swivel chairs seventies go with the vlo

Check ook de ijsblauwe stoelen van Madsen & Schubell bij Bestwelhip. Niet groen, maar zó mooi.

 

2. Serviesdelen Turi Figgjo Flint
De figuurtjes die Turi Gramstad Oliver ontwierp voor het Noorse Figgjo hebben de kleur van iemand met een voedselvergiftiging. Best opmerkelijk voor een servies, maar de tafereeltjes zijn wel héél gezellig. De verkoper biedt de borden en kopjes los aan. Klik hier voor de advertentie.

Turi servies groen go with the vlo

Tip: koop de hele handel in één keer op en ga dan op zoek naar de ontbrekende delen. Turi rocks!

 

3. Groovy kussens en lampenkappen
Een simpele manier om wat seventies groen in je huis te brengen, is door een lampenkap of kussen te kopen. Normandesign maakt lampenkappen en kussens van originele stoffen uit de jaren zestig en zeventig. Oud en toch nieuw. Diverse prijzen. Meer info: normandesign.nl.

Groene kussens en lampenkappen go with the vlo

Je kunt ook zelf van een oude gordijnstof zo’n kussen maken.

 

4. Twee nooit-op-gezeten-fauteuils
Eerder prees ik al de seventies kast aan van Vintro-design. Maar de Rotterdammers zijn ook meesters in het opsnorren van groene meubels. Deze skai lederen fauteuils zijn zo netjes dat je kunt spreken van nieuwstaat. Prijs? Slechts 100 euro… per twee! Klik hier voor de advertentie.

Groene bank seventies vintrodesign go with the vlo

The skai is the limit op deze loungekanjers.

 

5. Grassige gordijnstoffen
Geen tuin? Creëer een vintage gazon langs de ramen. De eerste lap is 139 centimeter lang en 83 centimeter breed, de tweede 147 centimeter lang en 76 centimeter breed. Heeft volgens de verkoper “wel een wasbeurt nodig, ruikt een beetje muf”. Klik hier voor de advertentie.

Groene gordijnen seventies go with the vlo

Deze gordijnen hebben zoveel verschillende groentinten dat jouw favoriet er altijd tussenzit.

 

6. Spaghetti tuinstoelen
In de sixties en seventies stonden ze op het terras van menig café-restaurant, nu zijn het collector’s items. Even een schuurpapiertje langs de frames halen plus een nieuw likje verf en ze kunnen weer jaren mee op jouw privéterras. Prijs per stuk: 20 euro. Klik hier voor de advertentie.

Spaghettistoelen go with the vlo

Vrienden zien groen van jaloezie als je de stoelen eenmaal hebt opgeknapt.

 

7. Hypnosedeken
Comfy voor de winter of Nederlandse zomer (bijna hetzelfde). De meiden van vanOuds hebben nog meer dekens, maar deze is de groenste. De cirkels hypnotiseren je in slaap. Staar er te lang naar en je voelt je ogen heel zwaar worden… Prijs: 20 euro. Klik hier voor de advertentie.

Vintage seventies deken go with the vlo

Het psychedelische patroon slokt je op.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur3 Responses to Geef je huis wat groene energie

  1. de DIY Diva says:

    Schattig, die oude foto’s. Ik moet ook altijd ontzettend lachen om je teksten. Ben jij toevallig opgegroeid in een klein dorp op een eiland nabij Rotterdam? Zo ja, dan woonde jij waarschijnlijk achter in de straat waar ik ook woonde…

  2. Pingback: GlamourHills | 70s Interiors Eye Candy That'll Make You Say, "Groovy, Baby!" | GlamourHills

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑