...

Vlo nieuws geertje-kuijntjes-oudste-inwoner-nederland-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 19 juli, 2017 door Danny Post

0

Geertje Kuijntjes: 112 jaar oud en still going strong

Vandaag viert de Gorcumse Geertje Kuijntjes haar 112e verjaardag. Ze is daarmee de oudste inwoner van Nederland. Van de eerste automobielen tot de opkomst van de smartphone, de sympathieke Geertje maakte het allemaal mee.

Het is een tic van me: altijd wanneer ik hoor over honderplussers die hun verjaardag vieren, ga ik terugrekenen. Ook in het geval van de 112-jarige Geertje Kuijntjes uit Gorinchem moest ik even door een eeuw geschiedenis gaan. Deze dame was al bijna zeven jaar toen de Titanic in 1912 verging, nog net geen 35 toen de Duitsers ons land in mei 1940 binnenvielen en vierde de dag voor de eerste maanlanding in 1969 haar 64e verjaardag. Enzovoorts. Fascinerend vind ik het.
En Geertje is er nog steeds. Het gaat lichamelijk iets moeizamer, maar ze nog redelijk helder. Die 113e verjaardag gaat ze zeker ook halen. Met een beetje mazzel die 114e en 115e ook nog wel.

geertje-kuijntjes-lang-leven-go-with-the-vlo

In 112 jaar is er veel veranderd…

geertje-kuijntjes-gorinchem-oudste-inwoner-go-with-the-vlo

Oud, maar beslist niet versleten. Geertje is een bikkel. (Gemeente Gorinchem)

titanic-geertje-kuijntjes-1912-go-with-the-vlo

Zou ze zich er nog iets van kunnen herinneren?

maandlanding-geertje-kuijntjes-nijmeegse-vierdaagse-go-with-the-vlo

Op de maan kwam kwieke Geertje nooit, maar ze liep mooi wel tot haar 88e de Nijmeegse Vierdaagse.

gorinchem-geertje-kuijntjes-oudste-inwoner-go-with-the-vlo

Hoeveel reizen Geertje ook maakte, ze keerde altijd terug naar haar geliefde geboorteplaats Gorinchem.

Wat haar geheim is voor een lang en gelukkig leven? Misschien hetzelfde als dat van de Britse honderdplusser Clara Meadmore? Zij bleef altijd maagd en zei dat sex en een gezin alleen maar gedoe geven. Net als Clara is Geertje nooit getrouwd geweest en heeft ze geen kinderen. Ze vermaakte zich uitstekend in haar uppie. Ze was van beroep kostuumnaaister en had genoeg hobby’s. Geertje hield van dansen, leerde Engels en maakte verre reizen. Verder deed ze veertig keer mee aan de Nijmeegse Vierdaagse, voor het laatst toen ze 88 was. Vorig jaar woonde ze na haar 111e verjaardag de honderdste editie van het wandelevenement bij. Als toeschouwer, maar haar voeten jeukten waarschijnlijk. Deze vitale tante had graag nog eens meegedaan.
Tot haar 105e woonde Geertje zelfstandig in het centrum van Gorinchem, waar ze al vanaf haar geboorte in 1905 woont. Tegenwoordig laat ze zich in de watten leggen in een verzorgingshuis. Daar blaast ze vandaag, omringd door familie en vrienden, 112 kaarsjes uit. Happy birthday!

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑