...

Vlo nieuws

Gepubliceerd op 18 maart, 2016 door Danny Post

0

Geheime schatkamers in Toetanchamons tombe?

Het mysterie van de geheime kamers in de tombe van Toetanchamon begint te ontrafelen. Onderzoek wijst uit dat zich achter de muren inderdaad twee ruimtes bevinden. En het zou inderdaad weleens om het graf van de legendarische koningin Nefertiti kunnen gaan…

Foto’s: Harry Burton/Dynamichrome via The Discovery of King Tut, Nicolas Reeves, Wikipedia/Philip Pikart, Wikipedia/Gerbil, Flickr/Son of Groucho, Wikipedia/Giovanni

Toen de Britse Egyptoloog Nicholas Reeves vorig jaar beweerde dat zich achter de graftombe van Toetanchamon nog twee geheime ruimtes bevinden waarin wellicht de legendarische koningin Nefertiti begraven ligt, deed dat een heleboel stof opwaaien. Maar intussen begint het er steeds meer op te lijken dat zijn ongelooflijke theorie misschien toch niet zo ongelooflijk is. De beelden die de Japanse radarspecialist Hirokatsu Watanabe in november maakte van de tombe zijn de afgelopen maanden uitgebreid geanalyseerd en de conclusie liegt er niet om. Het is voor “negentig procent” zeker dat er inderdaad twee ongeopende kamers achter de muren schuilgaan. Toetanchamon sliep zijn eeuwige slaap niet in zijn uppie. Hij had gezelschap.

Toetanchamon Howard Carter Egypte graftombe ontdekking sarcofaag

Toetanchamons graf in 1922. “Kijk eens beter om je heen jongens, we zijn niet alleen…”

Toetanchamon graf muren go with the vlo

Ook sporen in het pleisterwerk van de muren wijzen erop dat zijn tombe twee geheime doorgangen heeft.

Toetanchamon radar go with the vlo 9

Radarspecialist Hirokatsu Watanabe onderzocht de tombe grondig. Met resultaat.

Toetanchamon kamers go with the vlo

Metaal en organisch als in goud en mummie(s)?

Tijdens een persconferentie gisteren in Caïro vertelde de Egyptische minister van Antiquiteiten Mamdouh el-Damaty: “Na analyse van de tombebeelden in Japan weten we dat zich een paar verschillende dingen achter de muur bevinden. De man die de scans uitvoerde, Watanabe, zegt dat er verschillende soorten materiaal liggen. Het zou metaal kunnen zijn, maar het kan ook organisch zijn. Dit zou de ontdekking van de eeuw kunnen zijn. Jullie weten hoe groot de ontdekking van het graf van Toetanchamon was. En nu herontdekken we zijn tombe met de vondst van nog een tombe van een ander lid van de koninklijke familie. Misschien ligt binnenin koningin Nefertiti zoals Egyptoloog Nicholas Reeves denkt. Het is een heel belangrijk moment in de geschiedenis van Egypte en eigenlijk in die van de hele wereld.”

Ja-fertiti of Nee-fertiti, that’s the question
Toen het ongeschonden koningsgraf van Toetanchamon in 1922 werd ontdekt door de Britse archeoloog en Egyptoloog Howard Carter (bekijk op Go with the Vlo ook de reportage over de kleurenfoto’s van dat historische moment) zorgde dat voor een sensatie. Naast de sarcofaag van de farao flonkerden in de duisternis duizenden kostbare voorwerpen, 5.398 in totaal. Nooit eerder waren in één keer zoveel objecten uit het oude Egypte gevonden en in zo’n goede staat. Toch rees al snel het idee dat de tombe oorspronkelijk niet voor Toetanchamon bedoeld was. Omdat hij op zijn negentiende onverwacht overleed en er zo snel voor hem geen passende laatste rustplaats gebouwd kon worden, zou de jonge farao zijn bijgezet in de tombe van iemand anders, redeneerden experts. Wellicht in die van een vrouw. Van vrij veel voorwerpen is intussen geopperd dat ze werden gemaakt voor een vrouwelijke heerser.

Toetanchamon grafkamer schatten Egypte 1922

Jackpot! Howard Carter en zijn team vonden meer goud dan er in het huis van Elton John staat.

Toetanchamon Nefertiti go with the vlo 7

Lagen Toet en Tit al die tijd zij aan zij zonder dat we het wisten?

Nefertiti farao go with the vlo 3

Happy Egyptian family. Achnaton, Nefertiti en drie van hun dochters. 
Nicholas Reeves is ervan overtuigd dat die heerser Nefertiti was, de legendarische koningin die getrouwd was met Toetanchamons vader, farao Achnaton, en wordt beschouwd als de mooiste vrouw uit de Oudheid (haar naam betekent letterlijk ‘De mooie is gekomen’). Haar laatste rustplaats was altijd een raadsel. De Brit denkt dat tachtig procent van de voorwerpen in Toetanchamons tombe van Nefertiti waren en dat zelfs zijn dodenmasker eigenlijk van haar was. Zijn argument is dat de cartouche waarin de naam van de vorst valt te lezen, een oudere cartouche lijkt te bedekken. Verder heeft het masker gaatjes in de oren voor oorbellen. Nicholas: “Er bestaat geen enkele afbeelding waarop je Egyptische koningen oorbellen ziet dragen.” Hoewel minister Mamdouh el-Damaty niet uitsluit dat het inderdaad om Nefertiti gaat, gaat hij niet klakkeloos mee in het enthousiasme van Nicholas. Het zou ook een andere echtgenote van farao Achnaton of een zus of halfzus van Toetanchamon kunnen zijn. Voordat men besluit om te gaan boren in de kostbare tombe, wordt er in de komende weken eerst meer vervolgonderzoek gedaan. De resultaten hiervan worden verwacht op 1 april.

Creepy onthulling vanuit het dodenrijk
Ik vind het in ieder geval allemaal verschrikkelijk spannend. Helemaal na het lezen van een prikkelend citaat uit het boek Omm Sety’s Egypt: A Story of Ancient Mysteries, Secret Lives, and the Lost History of the Pharaohs van Hanny El Zeini over de raadselachtige Dorothy Louise Eady, beter bekend als Omm Sety of Om Seti. Deze Britse dame die vanaf 1931 in Egypte woonde en overleed in 1981, beweerde dat ze de reïncarnatie was van de Egyptische priesteres Bentreshyt (‘Harp van geluk’) uit de tijd van farao Seti I. Met haar gedetailleerde anekdotes over het leven in het oude Egypte bezorgde ze mensen regelmatig de koude rillingen. Voor haar aanhangers vormde Omm Sety het bewijs dat er meer is tussen hemel en aarde. Hoewel Egyptologen nooit openlijk toegaven dat ze haar geloofden, deden ze dat privé wel degelijk. Ze raadpleegden haar en Omm Sety werkte jarenlang als tekenaar voor het Ministerie van Egyptische Antiquiteiten.  

Vallei der Koningen Toetanchamon go with the vlo 5

Vallei der Touringcars. Heeft Egypte er binnenkort een enorme publiekstrekker bij?

Nefertiti go with the vlo tombe

De ongrijpbare Nefertiti doet er nog even het zwijgen toe.

Omm Sety had een paranormale hotline met farao Seti I en tijdens een van hun gesprekken zou hij haar de locatie van Nefertiti’s graf hebben ingefluisterd. Ze deelde dit later met Hanny El Zeini, die hierover het volgende optekende in haar boek: “Welnu, wat de tombe van Nefertiti betreft,” ging Omm Sety verder, terwijl ze een beetje aarzelend klonk, “ik heb ooit aan Zijne Majesteit gevraagd waar deze zich bevond en hij vertelde het me. ‘Waarom wil je dat weten?’ vroeg hij me eerst. Ik antwoordde dat ik haar wilde laten opgraven, waarop hij zei: ‘Nee, dat moet je niet doen. We willen niet dat er nog meer over deze familie bekend wordt.’ Maar hij verklapte toch waar ze was en dit kan ik je erover vertellen. De tombe is in de Vallei der Koningen en zeer dichtbij de tombe van Toetanchamon. Maar ze bevindt zich op een plek waar niemand aan zou denken om te gaan zoeken,” lachte ze. “En blijkbaar is ze nog steeds intact…”

Door dit alles weer nieuwsgierig geworden naar Toetanchamon? Tot 1 mei 2016 is bij Premier Exhibitions 5th Avenue in New York nog de tentoonstelling The Discovery of King Tut te bekijken. Hoogtepunt zijn de digitaal ingekleurde foto’s van de ontdekking van zijn tombe. Meer info hierover vind je op tutnyc.com. Verder heeft schrijfster Greet Beukenkamp net een young adult roman uitgebracht over de farao met de titel De jongen achter het masker. Officieel voor kinderen vanaf vijftien jaar, maar het verhaal is ook boeiend voor volwassenen: clavisbooks.com.

Update: Tijdens de persconferentie op vrijdag 1 april had meer duidelijk moeten worden over de geheime ruimtes, maar de Egyptische minister van Antiquiteiten Mamdouh el-Damaty kondigde slechts meer onderzoek aan. Er zijn op 30 maart nieuwe scans gemaakt. Begin mei wordt er in Egypte een internationale conferentie georganiseerd waar alle scanresultaten worden geanalyseerd. Nog even geduld dus.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑