...

Vlo travel Cuba vakantie go with the vlo

Gepubliceerd op 17 mei, 2016 door Danny Post

0

Geniet van het oude Cuba voordat het weg is

Een vakantie op Cuba is met niets te vergelijken. In dertien uur vlieg je vanuit ons land terug naar de jaren vijftig. Maar haast je wanneer je die zwoele, nostalgische sfeer wilt proeven. De 21e eeuw staat voor de deur. Vaarwel oldtimers, hallo ZARA en Burger King?

Het was een historisch bezoek van president Obama in maart. Voor het eerst sinds 1928 zette een Amerikaanse president weer voet op Cubaanse bodem. Het is een grote stap richting een normale relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba. Sinds de communistische revolutie in 1959, waarbij Fidel Castro het pro-Amerikaanse regime omverwierp, waren de landen bittere vijanden geworden. De Amerikanen stelden een handelsembargo in waardoor Amerikaanse bedrijven voortaan onder geen enkel beding zaken mochten doen op Cuba. Na de Cubacrisis in 1962 werden de duimschroeven nog verder aangedraaid: zelfs Cubaanse tegoeden in de Verenigde Staten werden bevroren. De Cubaanse regering liet zich eveneens niet onbetuigd. Om massa-emigratie naar de Verenigde Staten te voorkomen, werden er vanaf 1961 allerlei strenge reisrestricties bedacht. Deze maakten het voor de doorsnee Cubaan praktisch onmogelijk om het land nog uit te komen (de uitreisregels werden pas in 2013 versoepeld).

Cuba taxi's go with the vlo

Boodschappen doen? Op Cuba pak je hiervoor gewoon de oldtimer. (Flickr/Gerry Balding)

Havana trap go with the vlo

Stairway to Mojito heaven? (Flickr/Sandra Cohen-Rose)

Cuba vrouw go with the vlo

Op de straten bloeien de fleurigste wilde bloemen. (Flickr/Bud Ellison)

Cuba straat go with the vlo

De sporen van Cuba’s koloniale verleden vind je overal. (Flickr/Angelo Domini)

Havana meisje go with the vlo

Een zonnig plaatje om heel vrolijk van te worden. (Flickr/Jaqme)

Havana oldtimer go with the vlo

Heet Havana. Dit zou net zo goed een straatfoto uit 1959 kunnen zijn. (Flickr/Bryan Ledgard)

Cuba man go with the vlo

Meneer de man heeft geen dure merken nodig om stijl uit te stralen. (Flickr/Les Haines)

De gevolgen kennen we. Cuba raakte geïsoleerd van de rest van de wereld, verarmde en bleef (grotendeels) ergens in de late jaren vijftig hangen. Maar doordat Cuba niet meeging met zijn tijd ontstond ook een land dat volstrekt uniek is. Overal staan vervallen koloniale gebouwen, mensen leiden een eenvoudig leven dat wordt opgefleurd door salsamuziek en tropische cocktails en door de straten van de hoofdstad Havana tuffen talloze kleurige oldtimers. Ze zijn al 864 keer opgeknapt en rammelen als een gek, maar zijn desondanks duizend keer knapper dan de kleurloze en inwisselbare auto’s die onze snelwegen zijn gaan domineren.

Vrijheid, blijheid?
Maar hoe lang nog? Hoe lang duurt het voordat ook Cuba wordt opgeslokt door de 21e eeuw? Sinds 2014 begint de kille verstandhouding tussen Cuba en de V.S. te ontdooien. Beide landen werken hard aan een betere verstandhouding. Het handelsembargo is versoepeld, waardoor onder meer de ban op de beroemde Cubaanse sigaren gedeeltelijk voorbij is en Amerikanen makkelijker naar Cuba kunnen reizen. Dit najaar starten er lijnvluchten tussen de V.S. en Cuba en begin deze maand arriveerde voor het eerst in vijftig jaar jaar weer een Amerikaans cruiseschip in de haven van Havana. Voortaan vaart er om de andere week een cruiseschip die kant op. De Cubaanse regering staat ook toe dat een groot Amerikaans bedrijf in hun land investeert. Hotelconcern Starwood zal in Havana drie hotels gaan exploiteren. Verder gaat techgigant Alphabet, het moederbedrijf van Google, de toegang tot internet en wifi voor de Cubanen verbeteren. Momenteel heeft slechts vijf procent van de huishoudens internet. Kers op de taart is de heropening van de Amerikaanse ambassade in Havana vorig jaar. President Obama verklaarde de opmerkelijke toenadering als volgt: “Amerikanen en Cubanen hebben geen belang bij een beleid uit een tijdperk waarin de meesten van ons niet eens waren geboren.”

Havana vrouw go with the vlo

“Hoe vind je de rookwolk op mijn hoofd? Past goed bij mijn Cubaanse sigaar hè?” (Flickr/Bryan Ledgard

Cuba oldtimers go with the vlo

Worden deze oude beestjes straks weggekaapt door Amerikaanse verzamelaars? (Flickr/Angelo Domini)

Cuba oldtimer stuur go with the vlo

Hoe vaak deze auto al is opgelapt? Váák. (Flickr/Nick Kenrik)

Cuba huis go with the vlo

Bijna een schilderij. (Flickr/Nick Kenrik)

Cuba reizen go with the vlo

Verkoeling vind je in het Gran Teatro de la Habana. (Flickr/Romtomtom)

Cuba sigaar go with the vlo

In de Cubaanse maaltijdschijf mag het rokertje niet ontbreken. (Flickr/Alexander Schimmeck)

Havana groen huis go with the vlo

Je hoort de zwoele salsamuziek haast uit het autoraampje opklinken. (Flickr/Angelo Domini)

Ik snap wel dat de Cubanen enthousiast zijn over alle veranderingen. Meer toerisme en investeringen vanuit de V.S. en dus een groeiende welvaart (er komen natuurlijk al toeristen uit bijvoorbeeld Europa, maar de aantallen Amerikanen zullen veel groter zijn), beter internet en dus een groter venster op de rest van de wereld, eindelijk doen ze voor hun gevoel een beetje mee. En als in het kielzog hiervan ook de mensenrechten in Cuba worden verbeterd, springen ze helemaal een gat in de lucht. Maar moderniseringen kennen ook een keerzijde. Dat heb ik eerder gezien in bijvoorbeeld Istanbul. In 2004 was die stad nog heel authentiek en laid-back, maar nu hebben de grote winkel- en hotelketens en projectontwikkelaars de sfeer verziekt en is het een hysterische heksenketel geworden. Wanneer de Cubanen over tien à vijftien jaar net als wij zitten vastgezogen aan hun iPads, laptops en smartphones en rondrijden in een fletse Japanner, denken ze misschien nog weleens terug aan die jaren toen hun leven weliswaar zwaarder en simpeler, maar een stuk kleurrijker en minder opgefokt was. Wat jij?

De sfeer deze zomer zelf proeven? Boek een vakantie naar Cuba. Van all inclusive vakanties tot rondreizen, het kan allemaal. Hier heb je een aantal links met aanbiedingen: vakantiediscounter.nl, cubaspecialist.nl, fox.nl, d-reizen.nl, tui.nl, cubareis.nl en neckermann.nl. Verder heb ik nog een paar lijsten met vintage adresjes voor je opgezocht: lahabana.com en lonelyplanet.com.

 

Havana muur go with the vlo

Op een zonnig stoepje kan het leven zo heerlijk aan je voorbij trekken. (Flickr/Nick Kenrick)

Havana drogisterij go with the vlo

Museum? Nee, een drogisterij. (Flickr/Bryan Ledgard)

Havana gevel go with the vlo

Geen dak, wat nu? Gelukkig is het in Cuba meestal snikheet. (Flickr/Bryan Ledgard)

Havana kinderen go with the vlo

Bij gebrek aan een Xbox spelen deze kinderen nog gewoon buiten. (Flickr/Gerry Balding)

Havana oldtimer go with the vlo 2

Het renoveren van de huizen in Havana zal wel een paar jaartjes gaan duren. (Flickr/Bryan Ledgard)

Havana man sigaar go with the vlo

Voor hem nog geen Amerikaanse trainingspakken en witte sportschoenen. Nog niet. (Flickr/Bryan Ledgard)

Havana weg go with the vlo

Wacht niet te lang met gaan. Nu is Cuba nog McDrive-vrij. (Flickr/Bryan Ledgard)

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurCommentaar is gesloten.

Omhoog ↑